• Helgapelga

    Stämmer detta om egenpoppade popcorn?

    Fick en chock när jag skulle räkna ut kalorimängd på popcorn och undrar om jag verkligen räknat rätt? 

    Man tänker ju att egenpoppade popcorn skall vara ganska kalorisnålt, men om man som jag använde 5 msk rapsolja för att täcka botten på kastrullen så blev 1 dl majskärnor/2 liter färdigpoppade popcorn 854 kcal?!

    Det kanske låter mycket att äta 2 liter popcorn på en kväll, men för mig är det normalt. 

    Har jag räknat rätt? Vad tusan, skall man inte ens kunna äta popcorn längre? Gråter

  • Svar på tråden Stämmer detta om egenpoppade popcorn?
  • Helgapelga
    Ocdkille skrev 2020-01-04 04:10:27 följande:

    Dock är själva popcornen rätt så bra om man vill går ner i vikt för dom skapar mättnadskänsla men innehåller nästan ingen energi så magen fylls på men det går bara igenom så man lurar magen att man ätit massor men man har ätit luft.


    Ja, jag känner också att popcorn är väldigt bra ersättning för godis när man försöker gå ner i vikt. Har läst nånstans att det till och med är nyttigt!
  • Helgapelga
    Sjömamma skrev 2020-01-05 00:21:07 följande:

    Om du poppar så mycket popcorn rekommenderar jag att du investerar i en Big Popper från OBH. Den har non stick-beläggning så du behöver inte använda så mycket olja. Perfekt poppade popcorn. Maskiner med varmluft ger alldeles för torra popcorn. Dom går inte att salta då. Hälsningar från en familj som älskar popcorn!


    Tack för tipset! Jag är dessvärre lite emot såna där beläggningar (teflon, non stick) för det har ju stått mycket om hur cancerframkallande det är att laga mat i sådana pannor... Jag är en sån där person som försöker plastbanta mitt hem, så att köpa produkter med "giftig" beläggning känns inte så lockande... Men torra popcorn som saltet inte fastnar på blir ju inte gott :(
  • Elle N
    Helgapelga skrev 2020-01-05 13:07:14 följande:

    Tack för tipset! Jag är dessvärre lite emot såna där beläggningar (teflon, non stick) för det har ju stått mycket om hur cancerframkallande det är att laga mat i sådana pannor... Jag är en sån där person som försöker plastbanta mitt hem, så att köpa produkter med "giftig" beläggning känns inte så lockande... Men torra popcorn som saltet inte fastnar på blir ju inte gott :(


    Men är inte det där bara för när teflonet börjar bli utslitet? Jag tänker t ex i stekpannor där folk använder metallverktyg och repar ytan. Popcorn borde ju inte kunna repa teflonet? Byt ut alla non-stick-produkter när de börjar få synliga slitningar så är det ok. De skulle ju inte få säljas om de var giftiga när de är nya och fungerar som de ska.
  • Helgapelga
    Elle N skrev 2020-01-05 14:15:54 följande:

    Men är inte det där bara för när teflonet börjar bli utslitet? Jag tänker t ex i stekpannor där folk använder metallverktyg och repar ytan. Popcorn borde ju inte kunna repa teflonet? Byt ut alla non-stick-produkter när de börjar få synliga slitningar så är det ok. De skulle ju inte få säljas om de var giftiga när de är nya och fungerar som de ska.


    Är det så? Jag har fått för mig att dessa beläggningar släpper ifrån sig giftiga ångor eller nåt bara de blir tillräckligt upphettade (som vid vanlig stekning t ex), men jag är absolut inte säker. Måste ta mig en ordentlig googling på detta känner jag.
  • Helgapelga
    Elle N skrev 2020-01-05 14:15:54 följande:

    Men är inte det där bara för när teflonet börjar bli utslitet? Jag tänker t ex i stekpannor där folk använder metallverktyg och repar ytan. Popcorn borde ju inte kunna repa teflonet? Byt ut alla non-stick-produkter när de börjar få synliga slitningar så är det ok. De skulle ju inte få säljas om de var giftiga när de är nya och fungerar som de ska.


    Är det så? Jag har fått för mig att dessa beläggningar släpper ifrån sig giftiga ångor eller nåt bara de blir tillräckligt upphettade (som vid vanlig stekning t ex), men jag är absolut inte säker. Måste ta mig en ordentlig googling på detta känner jag.
  • Elle N
    Helgapelga skrev 2020-01-05 14:35:21 följande:

    Är det så? Jag har fått för mig att dessa beläggningar släpper ifrån sig giftiga ångor eller nåt bara de blir tillräckligt upphettade (som vid vanlig stekning t ex), men jag är absolut inte säker. Måste ta mig en ordentlig googling på detta känner jag.


    Skriv när du fått fram mer, jag kan ha missat något!
  • Litorina

    Som jag minns det kan non-stickytor avge dåliga ämnen om de hettas upp för mycket, tex om man ställer dem på spisen och drar på plattan men inte har något i dem. Ska se om jag hittar något om det.

  • Helgapelga
    Litorina skrev 2020-01-05 14:56:59 följande:

    Som jag minns det kan non-stickytor avge dåliga ämnen om de hettas upp för mycket, tex om man ställer dem på spisen och drar på plattan men inte har något i dem. Ska se om jag hittar något om det.


    Ja, kolla gärna det! Tack!
  • Helgapelga
    Elle N skrev 2020-01-05 14:38:24 följande:

    Skriv när du fått fram mer, jag kan ha missat något!


    kurera.se/darfor-ska-du-inte-steka-i-teflon/

    En enkel googing på ordet non stick visar att sådan beläggning är giftig och kan vara cancerframkallande
  • Aniiee
    Helgapelga skrev 2020-01-05 14:35:21 följande:
    Är det så? Jag har fått för mig att dessa beläggningar släpper ifrån sig giftiga ångor eller nåt bara de blir tillräckligt upphettade (som vid vanlig stekning t ex), men jag är absolut inte säker. Måste ta mig en ordentlig googling på detta känner jag.
    Teflon är stabilt upp till 260 grader. Så varmt brukar det inte vara i en popcornmaskin, de brukar ligga runt 200. Däremot kan det bli varmare än så i en stekpanna.
    I have a growing lack of disgust for you
  • hammarhajen

    Klart man kan äta popcorn, men två liter är ju massor. 
    Minska lite på oljan och nöj dig med en mer rimlig mängd på 0,5 liter popcorn, så är det som du skriver inte så många kcal. 

  • Helgapelga
    hammarhajen skrev 2020-01-05 16:30:57 följande:

    Klart man kan äta popcorn, men två liter är ju massor. 

    Minska lite på oljan och nöj dig med en mer rimlig mängd på 0,5 liter popcorn, så är det som du skriver inte så många kcal. 


    För mig är 2 liter en normalportion på en kväll, om man tittar på en film t ex. Men det är ju olika det där, hur mycket man tycker är lagom. Men mindre olja kommer jag absolut ta!
  • Elle N
    Helgapelga skrev 2020-01-05 15:05:59 följande:

    kurera.se/darfor-ska-du-inte-steka-i-teflon/

    En enkel googing på ordet non stick visar att sådan beläggning är giftig och kan vara cancerframkallande


    Fast en snabb googling från mig senare så säger Illustrerad vetenskap:

    "Experter rekommenderar att man kasserar kraftigt slitna stekpannor. De anser dock inte att det är någon fara med att använda teflonbelagda grytor och stekpannor, så länge det rör sig om köksutrustning av hög kvalitet.

    Teflon är produktnamnet på ämnet polytetrafluoreten (PTFE). Det kan vid upphettning brytas ned till hälsofarlig perfluoroktansyra (PFOA).

    Det sker dock först vid temperaturer över cirka 350 grader Celsius, och så varmt blir det inte under normal matlagning."

    Livsmedelsverket säger tom:

    "Hej,

    teflonpannor/non-stic är inte någon hälsorisk för dig som användare av stekpannan. Däremot är tillverkningen ett problem, både med tanke på arbetsmiljö och yttre miljö."

    Argumentet att de inte är bra för naturen håller alltså.

    Väldigt mycket grejer som innehåller gifter om vi ska hårddra det. Jag hoppas att ni som är livrädda för teflonpannor inte har batterier hemma... de är ju proppfulla med giftiga kemikalier!!
  • hammarhajen
    Helgapelga skrev 2020-01-05 17:12:38 följande:
    För mig är 2 liter en normalportion på en kväll, om man tittar på en film t ex. Men det är ju olika det där, hur mycket man tycker är lagom. Men mindre olja kommer jag absolut ta!
    Visst är det olika vad man tycker är lagom. 
    Men vill man inte få i sig så mycket kcal så kan man bli tvungen att minska på sina portioner. 
Svar på tråden Stämmer detta om egenpoppade popcorn?