• mariaandersson9

    Glasform i botten på ugn för att skapa ånga?

    Hej!
    När jag bakar bröd vill jag få till ånga i ugnen när brödet gräddas.
    Jag har bara försökt detta en gång, och då sprack glasformen jag använde. 
    Jag ställde in glasformen i botten på ugnen när ugnen var kall, sedan värmde jag upp ugnen till max (275 grader). Efter en timmes uppvärmning hällde jag i kokande vatten i glasformen, och det var då den sprack.
    Jag vet inte hur pass bra kvalitet det var på glaset i formen, kanske var det att den inte klarade temperaturomväxlingen när det heta vattnet hälldes i?

    För att detta inte ska hända igen skulle jag behöva lite tips om vilken form jag kan använda för detta ändamål. Vill inte använda en ugnsplåt då jag läst att den då kan bli skev.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-01-20 10:21
    Kan tillägga att glasformen jag använde var en äldre variant från IKEAS 365-serie.

  • Svar på tråden Glasform i botten på ugn för att skapa ånga?
  • Anonym (Eken)

    Du ska hälla i vattnet i formen innan du ställer in den i ugnen, inte då den är varm. Se dessutom till att det är en glasform som är ugnssäker.

    Ska stå på galler (eller plåt), inte på botten.

  • Anonym (Eken)

    Det du gjorde nu motsvarar det som idioter gör när de släcker eld på stenhäll, vattnet är så mycket kallare än berget, så berget spricker.

Svar på tråden Glasform i botten på ugn för att skapa ånga?