• Nojigaföräldern

    Huvudomfång första 3 mån

    Hej! Jag vet att det finns massor av trådar gällande huvudomfång men jag hittar bara en som gäller det jag söker och den är inte speciellt uttömmande.

    Saken är den att min bebis huvud har växt 3.3cm sen födsel (på 3 mån). BVC barnläkaren tyckte att vi ska mäta igen redan 1v efter förra mätning pga att olika personer har mätt. De mäter på olika ställen på huvudet enligt egen utsago, med olika mätinstrument och nu verkar mitt barns huvud ha krympt 0.5cm mellan senaste mätningen och den innan pga detta. Sköterskan vi haft mest har hela tiden sagt att barnets huvud växer för långsamt. Min fråga är nu, för jag har kollat och enligt WHO ska de ju öka typ 2cm i månaden och jag håller på att gå sönder av oro: hur fort växte era barns huvuden? Eller egentligen, finns det fler som mitt barn som kanske växte fortare sen eller iaf inte har haft några problem utan kommit ikapp tillslut eller så? Pappan har normalt/stort huvud och jag har nog relativt litet, åtminstone smalt huvud nu i vuxen ålder, vet inte hur våra huvuden var det första året.

    Detta ger mig panik, är så fruktansvärt orolig.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-08-21 20:12
    Edit: jättesnällt av er som svarat att ni skriver men jag vill just nu bara veta att det finns fler barn vara huvud INTE växt i samma takt det enligt kurvorna borde göra men som kommit ikapp med tiden och att det här inte behöver betyda att något är fel.

  • Svar på tråden Huvudomfång första 3 mån
  • EliS86

    Förstår att du säkert läst på betydligt mer ingående så ska inte börja ställa massa frågor av nyfikenhet men jag hoppas iaf att du får snabb remiss till specialist och att allt visar sig var helt normalt.

    Har en vän vars bebis fick utredas för misstänkt kraniosynostos (då var det neonatal-sköterskor som misstänkte så kändes extra befogat) men det visade sig inte vara något alls och barnet är fullt friskt idag. Såklart ett helvetet för föräldrarna under utredningstiden men det finns lyckliga slut!

  • Nojigaföräldern

    Nej primär mikrocefali tror jag inte det är utan det skulle isåfall vara sekundär. Då föds man med normalt huvud men som sen inte växer eller som slutar växa alldeles för tidigt.

  • Nojigaföräldern

    Barnläkaren har mätt hennes huvud. Hon följer sin kurva enligt honom och huvudet har fin form, sömmarna har inte växt ihop, fontanellerna är kvar och har bra storlek. Så långt är det ju lugnande besked. Bara hoppas det fortsätter så. Hoppas ändå att fler ska skriva om de haft barn som växt nån cm/månad eller mindre och ändå har ?normala? huvuden för det växer ju ändå så pass långsamt att det avviker från normen så det vore skönt att höra om andra.

  • EliS86

    Ok vad skönt ändå! Så enligt barnläkaren är allt normalt eller ska de göra någon uppföljning?

    Hoppas fler hör av sig med goda exempel

  • Nojigaföräldern

    Jo fast de sa också att de skulle fortsätta hålla koll på hennes huvud men alltså man mäter ju alla barn så varför det skulle påpekas vet jag inte. Kanske bara är överkänslig då man blivit så uppskrämd

  • EliS86
    Nojigaföräldern skrev 2021-08-25 22:55:27 följande:

    Jo fast de sa också att de skulle fortsätta hålla koll på hennes huvud men alltså man mäter ju alla barn så varför det skulle påpekas vet jag inte. Kanske bara är överkänslig då man blivit så uppskrämd


    Såklart man analyserar varje ord som sägs och allra om inte är bekräftat lugnande blir lätt motsatsen antar jag. Men det låter ändå som att allt såg så pass normalt ut att de inte ser anledning att gå vidare med ex röntgen osv. Skulle jag ta som ett mycket gott tecken!
  • Anonym (Nojig2)

    Hej! 


    har oxå en dotter vars huvud växer långsamt 34,5 vid födsel och 37,5 nu vid 3 månader är oxå super orolig även om BVC inte säger att vi ska oroa oss, hur har de gått för er? 

Svar på tråden Huvudomfång första 3 mån