• Anonym (vimse)

    Återförening

    Om ett barn har bott en tid hos ett jourhem eller familjehem ,och sedan bedömer man att en förälder eller båda föräldrarna har föräldraförmåga och får återförenas med barnet.. Kommer soc fortsätta följa upp det barnet då eller kan föräldern tacka nej till det? Om det skulle visa sig att föräldrarna inte sköter sig som de sagt, kommer barnet då bli placerat igen och blir det då jourhem eller familjehem isåfall? Eller brukar man välja det stället som barnet var på sist isåfall?

  • Svar på tråden Återförening
  • Anonym (Hej)

    Nu vet jag inte om du är föräldern till barnet i fråga, jour/familjehem eller bara bekant/släkt till barnet. Men ska försöka svara sakligt på din fråga.

    OM en förälder uppvisar att denne är kapabel att ta hand om barnet, och har skött sig under en tid kan denne få hem barnet. Men, det bero också på. Säg att pappan sköter sig och bedöms som lämplig, men lever i ett förhållande med mamman som bedöms olämplig kan barnet inte flytta hem.

    Detsamma gäller om mamman och pappan (mamma mamma, pappa,pappa) umgås mycket, trots att dem inte lever som par eftersom då barnent riskerar umgänge med den andre föräldern ändå vilket anses som olämpligt eller direkt farligt i andra fall.

    Jag hoppas att man INTE kan säga nej till fortsatt övervak som förälder, utan att det är ett krav på att socialen följer familjen en ganska lång tid efteråt. Varför? Vet inte hur många gånger jag hört fall om barn som fått flytta hem i tron om att föräldern skärpt till sig, vilket tyvärr senare visar sig vara felaktigt.

    Mot bakgrund av ovan kan barnet alltså bli omhändertagen igen.

  • Anonym (Hej)

    Jourhem - där hamnar barn i väntan på beslut OM fortsatt omhändertagning. Barn ska inte bo i dessa mer än fyra månader, i bland tar det längre tid om det är svårt att hitta ett matchande familjehem till barnet.

    Familjehem - "stadigvarande" hem, där barnet alltså bor antingen en period i sin uppväxt, eller hela uppväxten.

    Så som svar på din fråga, blir barnet omhändertaget som ex, hamnar denne alltså först i ett jourhem.

  • Anonym (Familjehem)

    Vänner till mig var familjehem en period, målet med placeringen var hela tiden att barnet skulle tillbaka till sina föräldrar men detta var absolut inget som det på något sätt togs lättvindigt på. Det var tät uppföljning med övervakat umgänge som sedan successivt trappades upp, och föräldrarna stod också under regelbunden provtagning (deras problem var att båda var narkotikaberoende). Att Soc bara släpper ett barn efter en placering låter osannolikt.

    Detta var bara ett exempel, men om du beskriver den aktuella situationen så får du antagligen mer relevanta svar från människor med mer erfarenhet och kunskap.

  • Anonym (H)

    Det som spelar roll är om det finns oro för barnet eller inte. Du kan inte, som förälder, bara be soc hålla sig undan, oavsett om barnet varit omhändertaget tidigare eller ej. Socialtjänsten är skyldiga att se till att barn har det bra.

  • Anonym (A)
    Anonym (H) skrev 2021-08-28 07:58:07 följande:
    Det som spelar roll är om det finns oro för barnet eller inte. Du kan inte, som förälder, bara be soc hålla sig undan, oavsett om barnet varit omhändertaget tidigare eller ej. Socialtjänsten är skyldiga att se till att barn har det bra.
    +1
Svar på tråden Återförening