• Anonym (Fråga)

    Strafflängd

    Om straffet totala längd är 18 månader fängelse så får man räkna av tiden man har suttit häktad eller hur? Hur räknas det sen läste att man kan släppas efter 2 tredjedelar av straffet stämmer det eller vilka krav måste uppfyllas då? Så låt säga att straffet blir 14 månader efter häktningstiden. Då är fängelsetiden typ nio månader om man sitter två tredjedelar. Behöver man då bara sitta tre månader för att sen begära fotboja när det är 6 månader kvar av straffet. Eller hur funkar det?

  • Svar på tråden Strafflängd
  • Scrootie

    Nej fotboja får du bara ansöka om vid ett fängelse straff på max 6 mån. Alltså att strafftiden som dömdes ut vid domstolen uppgår till max 6 mån. Har du ett straff på 18 mån verkställer du 12 mån och blir villkorligfrigiven de sista 6 (1/3 del). Under tiden du sitter i anstalt görs en planering för din verkställighetstid, i den kan det ingå någon form av utsluss i samhället igen där verkställande fotboja kan vara en grej. Men det beror på vad man sitter inne för, om man sköter sig på anstalten, viöken typ av anstalt det är (klassning), vad man är i behov av för hjälp, och till sist hur den individuella permissionsstegen ser ut. 12 mån är i realiteten inte så lång tid så någon form av utflykt kanske inte blir aktuellt.

    Strafftiden beräknas närande börjar verkställa. Säg för enkelhetensskull att du går in i anstalt 1 januari -22, 12 mån ska du verkställa av 18, alltså 1 Jan -23. Tiden du varit häktad räknas av från slutdatumet, 1 mån i häkte = bara 11 mån 9å anstalten osv.

  • Anonym (Fångy)

    Det beror ju på vilket straff och vilken etnicitet du har. Allvarliga brott som mord och våldtäkt är några månader, knappt det med alla straffrabatter, om du inte är svensk dvs, då är det längre, och för ekonomiska brott några år.

Svar på tråden Strafflängd