• Sun 27 Feb 2022 20:25
    12208 visningar
    3 svar
    3
    12208

    Barn+mat, när blir det lättare?

    Det här med mat och småbarn. Har en 16- månaders flicka. Maktsituationerna skapar bara sån ångest i mig. Varenda måltid börjar med att jag knappt kan förbereda maten, gnäll och missnöje över att behöva vänta medan gröten kokas. Får osttärningar, jag skär upp raskt för att förkorta tiden. Missnöjd i stolen trots leksaker att underhålla sig med. Lyckas krypa ur selen i stolen, ställer sig upp, jag hinner få fatt henne med paniken i halsen. Får vara på golvet, river ut alla lådor, kastar innehållet i soporna på golvet. Öppnar kylen, river ut saker från nederhyllan, fortsätter till köksluckorna, river ut kastruller och bankar mot stengolvet. Panikångesten bara växer i mig. Vill komma upp i famnen, jag tar upp henne. Väl där missnöjd, vill ner, sen upp, jag hackar äpplen med en hand och med lillan i andra. Kan inte placera en tallrik med fruktbitar framför henne då hon vänder på tallriken (trots supprop) och slänger maten på golvet. Dagen har inte ens startat och mentalt är jag redan helt slut. Dålig möjlighet till avlastning ska sägas.Hon börjar dagis i augusti.

    Har panikångest varje dag. Blivit så fruktansvärt ljuskänslig. Längtar bara efter lite tystnad, att hon ska vara nöjd.
    Ja, fattar att föräldraskap är tufft... men ändå. När blir det bättre? Går snart sönder...

  • Svar på tråden Barn+mat, när blir det lättare?
  • Mon 28 Feb 2022 19:54
    #1

    Kan du inte använda tiden när barnet sover till att förbereda?
    Tex steka pannkakor  i långa banor och frysa in? Lägg tex 2 st, sen bakplåtspapper, sen 2 till osv. Så kan du lätt ta fram och tina 2 st i kylskåpet på morgonen och när det är lunch/mellis så ställer du fram direkt. Behöver inte ens värma!
    Kokta ägg, tärnade ostbitar, fördiglagade köttbullar (köpta eller egenrullade), storkok av mat som fryses i lagom portioner osv.
    Det mesta kan du servera direkt eller köra någon minut i micron.

    Kanske hade det varit bättre för dej att skola in barnet lite tidigare och sen jobba deltid? Se om du kan skola in tidigare eller om det är kört... Ibland har man tur och man kan ju alltid fråga!
    Det kan vara bättre att låta barnet gå lite tidigare, ditt barn är ändå snart 1,5 år. Så kan man jobba tex 2 dagar/vecka eller lite mer, under en längre tid jämfört med att vänta väldigt länge före inskolning men sedan vara tvungen att jobba mer.

    Det låter ju som att du inte mår bra, så var rädd om dej.

    Kolla även upp om ni kan gå på öppen förskola eller liknande, där kan man prata med andra och få råd och stöttning.

  • Mon 28 Feb 2022 19:55
    #2

    Och vi hade en extra sele till barnstolen, det räckte inte alls med den inbyggda!
    Spärra de lådor du inte vill städa in i igen. Samma sak med kylen/frysen => spärra så det inte går att öppna

  • nernu
    Tue 1 Mar 2022 09:24
    #3

    Det låter som att du inte mår riktigt bra. Är det hela livssituationen som stressar dig? Vad gör barnet all annan tid? Koka gröt tar ju typ två minuter och den kokar ju för sig själv så det är inget du behöver göra. Sätt inte barnet vid bordet för att vänta. Det finns inget tålamod för sånt i den åldern. 

Svar på tråden Barn+mat, när blir det lättare?