• Anonym (Kaffedraken)

    Hur många liter glass behövs till 30barn

    Barnkalas, 30 ungar (5-6år) hur många liter glass behövs? 10l? 15l?

  • Svar på tråden Hur många liter glass behövs till 30barn
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (Jenny) skrev 2022-04-04 18:52:27 följande:
    Det är verkligen stora skillnader! När jag läste era kommentarer kom jag på ett tips till TS: Ha allting noga planerat! Tänk som i skolan - alla ska hela tiden veta vad de ska göra. Annars kommer kalaset att balla ur och bara bli stökigt och inte roligt.
    /Lågstadielärare sedan många år...

    Har ni rasterna planerade också? Får barnen inte göra vad de vill på skolgården? 


    Min erfarenhet är att fri lek allltid är bäst på kalas det är trots allt fritid och inte skola. 

  • Anonym (Kaffedraken)

    Inte svaret på frågan i TS, men är nog enklare med glasspinne/strut. Att servera glass till 30 barn kommer ta tid och orsaka diskussioner om vem fick mest.

  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (Jenny) skrev 2022-04-04 18:52:27 följande:
    Det är verkligen stora skillnader! När jag läste era kommentarer kom jag på ett tips till TS: Ha allting noga planerat! Tänk som i skolan - alla ska hela tiden veta vad de ska göra. Annars kommer kalaset att balla ur och bara bli stökigt och inte roligt.
    /Lågstadielärare sedan många år...
    Tack, det var ett bra tips
  • Anonym (Kaffedraken)
    MajaVira skrev 2022-04-05 13:01:57 följande:

    Inte svaret på frågan i TS, men är nog enklare med glasspinne/strut. Att servera glass till 30 barn kommer ta tid och orsaka diskussioner om vem fick mest.


    Ja det kanske är sant... tycker bara det är så svårt att hitta pinnglass utan mycket socker och annat. Men jag kanske ska kolla det.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (Jenny) skrev 2022-04-04 16:45:06 följande:

    Mer än 2 dl. per barn tror jag inte att du behöver. 
    Kommer du att bjuda på andra saker också? Något matigt? Fikabröd? 
    Kommer det att vara tillbehör till glassen, tex. maränger, bär, banan, sås?


    Anonya skrev 2022-04-04 19:03:38 följande:

    Går inte att säga utan att veta om de bjuds på annat också. Är det något matigt först som korv med bröd går det inte åt lika mycket glass som annars. Är det annat sött än glass också? Tillbehör som frukt, såser, maränger? Finns det en sorts glass eller fler? Allt sånt påverkar åtgången. Berättar du lite mer är det lättare för folk att ge dig råd.


    Det blir inget "fika" men det kommer finnas popcorn, chips och massa frukt. Sedan till glassen kommer det finnas strössel, sås, minimarsmellows och frukt/bär till topping. Tänker att det blir en sorts glss men med dubbel smak, typ sorbet med mango och hallon.

    Som dricka blir det fruktbål.

  • Anonym (Kaffedraken)
    wyhib skrev 2022-04-10 10:35:49 följande:
    Ja det kanske är sant... tycker bara det är så svårt att hitta pinnglass utan mycket socker och annat. Men jag kanske ska kolla det.
    Antar att det är ett kalas... Släpp nyttighetsgrejen när det är kalas. Nyttig är man i vardagen.

    Du får göra som min arbetskollegas fru. Baka morotskaka utan socker. Det räckte med en bit till 30 personer. Folk åt hemma efteråt istället.

    Pinnglass/strutar är enklast. Annars skulle jag köra 10 liter. Men det måste vara mer än en som serverar då.
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag gör all glass själv. Eftersom den är otroligt mycket godare så går det åt mer, minst 5dl per barn =15 liter.

  • Anonym (Kaffedraken)
    Friger skrev 2022-04-10 10:53:56 följande:
    Antar att det är ett kalas... Släpp nyttighetsgrejen när det är kalas. Nyttig är man i vardagen.

    Du får göra som min arbetskollegas fru. Baka morotskaka utan socker. Det räckte med en bit till 30 personer. Folk åt hemma efteråt istället.

    Pinnglass/strutar är enklast. Annars skulle jag köra 10 liter. Men det måste vara mer än en som serverar då.
    Fast jag har ett barn som inte tycker om socker. Jag tycker inte heller det är gott. Billig sunkglass från Lidl skulle inte jag stoppa i munnen på mig så varför bjuda andra barn på det?

    Ska kolla vad det kan finnas för glassar som inte är fulla med tillsatser.
  • Anonym (Kaffedraken)
    wyhib skrev 2022-04-10 10:39:21 följande:
    Anonya skrev 2022-04-04 19:03:38 följande:

    Går inte att säga utan att veta om de bjuds på annat också. Är det något matigt först som korv med bröd går det inte åt lika mycket glass som annars. Är det annat sött än glass också? Tillbehör som frukt, såser, maränger? Finns det en sorts glass eller fler? Allt sånt påverkar åtgången. Berättar du lite mer är det lättare för folk att ge dig råd.


    Det blir inget "fika" men det kommer finnas popcorn, chips och massa frukt. Sedan till glassen kommer det finnas strössel, sås, minimarsmellows och frukt/bär till topping. Tänker att det blir en sorts glss men med dubbel smak, typ sorbet med mango och hallon.

    Som dricka blir det fruktbål.

    Tänk på att sorbet smälter väldigt fort. 
  • Anonym (Kaffedraken)

    Gör egen glass om du är väldigt mån om innehållet?

  • Anonym (Kaffedraken)
    wyhib skrev 2022-04-11 14:13:57 följande:
    Fast jag har ett barn som inte tycker om socker. Jag tycker inte heller det är gott. Billig sunkglass från Lidl skulle inte jag stoppa i munnen på mig så varför bjuda andra barn på det?

    Ska kolla vad det kan finnas för glassar som inte är fulla med tillsatser.
    För att glass ska bli glass och inte bara en stenhård klump måste man ha konsistensgivare. Det som skapar mjukheten i glassen är framförallt socker i olika former (vanligt vitt samt glycerin). Sockret förhindrar att det bildas iskristaller och glycerinet att det inte bildas sockerkristaller.

    Glassen måste vara len och den får inte smälta för fort. Därför har man fett ofta i form av äggulor.
    Ska man sedan dra ner på sockerinnehållet måste man ersätta det med annat och då blir det riktigt knepigt. Men man kan använda guarkärnmjöl till exempel men det finns en rad naturliga och kemiska ämnen.

    Man brukar säga att man får det man betalar för och det gäller i synnerhet glass. Billig glass innehåller billiga ingredienser. Där finns det sällan naturliga konsistensgivare som ägg, grädde och guarnkärnmjöl utan man använder sig av andra kemiska ämnen som diglycerider.

    Ska du köpa glass med naturliga ämnen och mindre socker så kommer du att få leta mycket länge och det kommer att vara riktigt dyrt. De som framförallt har det är små butiker där glassen är handgjord. Och då kostar det därefter.

    Man brukar påstå att man bara behöver grädde, ägg, socker och smakämne för att göra glass. Det är en sanning med mycket stor modifikation. Det fungerar om glassen är nygjord och serveras direkt men om den ska sparas och ligga i frysen ett tag kommer fettet att klumpa ihop sig och bilda små pärlor vilket gör glassen lite smulig. Då behövs en tillsats av emulgeringsmedel. Och det oavsett hur naturlig och dyr glass du köper.

    Glass är en hel vetenskap. Men i alla fall, dina önskemål med mindre socker och utan kemikalier är tyvärr orealistiska.  Då är det kanske bättre att satsa på frusen frukt och försöka få barnen att acceptera det som ett sorts substitut.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Anonym (Josef­in) skrev 2022-04-11 19:11:08 följande:
    För att glass ska bli glass och inte bara en stenhård klump måste man ha konsistensgivare. Det som skapar mjukheten i glassen är framförallt socker i olika former (vanligt vitt samt glycerin). Sockret förhindrar att det bildas iskristaller och glycerinet att det inte bildas sockerkristaller.

    Glassen måste vara len och den får inte smälta för fort. Därför har man fett ofta i form av äggulor.
    Ska man sedan dra ner på sockerinnehållet måste man ersätta det med annat och då blir det riktigt knepigt. Men man kan använda guarkärnmjöl till exempel men det finns en rad naturliga och kemiska ämnen.

    Man brukar säga att man får det man betalar för och det gäller i synnerhet glass. Billig glass innehåller billiga ingredienser. Där finns det sällan naturliga konsistensgivare som ägg, grädde och guarnkärnmjöl utan man använder sig av andra kemiska ämnen som diglycerider.

    Ska du köpa glass med naturliga ämnen och mindre socker så kommer du att få leta mycket länge och det kommer att vara riktigt dyrt. De som framförallt har det är små butiker där glassen är handgjord. Och då kostar det därefter.

    Man brukar påstå att man bara behöver grädde, ägg, socker och smakämne för att göra glass. Det är en sanning med mycket stor modifikation. Det fungerar om glassen är nygjord och serveras direkt men om den ska sparas och ligga i frysen ett tag kommer fettet att klumpa ihop sig och bilda små pärlor vilket gör glassen lite smulig. Då behövs en tillsats av emulgeringsmedel. Och det oavsett hur naturlig och dyr glass du köper.

    Glass är en hel vetenskap. Men i alla fall, dina önskemål med mindre socker och utan kemikalier är tyvärr orealistiska.  Då är det kanske bättre att satsa på frusen frukt och försöka få barnen att acceptera det som ett sorts substitut.
    Tack för ditt inlägg. 
    Jag uppskattar att du tagit dig tid att skriva ned allt.

    Jag vet med mig att det är mycke som skall till för just glassen, men just därför är jag inte intresserad av just billig pinnglass för jag vill inte äta den själv ens, så det känns som slöseri om det blir något över för den kommer då bara slängas. Glass som köps i litervis är inte heller helt "rena" men verkar överlag ha bättre innehåll av vad jag har läst iaf. Det verkar också vara lättare att hitta som fungerar för alla, så man lipper köpa olika saker för veganer och religiösa och allt annat som kans matchas idag. :)
Svar på tråden Hur många liter glass behövs till 30barn