• MariaDriessen

    Tillförlitlighet på NIPT (T21)

    Hej alla,

    Vi fick en hög risk för T21 på KUB vilket ledde till ett NIPT test som också gav utslag för samma avvikelse.

    Är det någon som varit i samma situation?

    Vi bestämde oss för att gå vidare med fvp men när vi kom till sjukhuset för undersökningen (är i v15) så fick vi reda på att vi inte kunde genomföra provet. Läkaren sa att fosterhinnan inte satt sig ännu och att vi därför måste vänta till v16... 

    Det känns sjukt jobbigt att behöva vänta en vecka till och vi funderar på hur vi ska göra.

    Vad vet ni om tillförlitligheten på NIPT? Vi har frågat barnmorskor och läkare men fick inga konkreta svar, bara att det är standard att följa upp NIPT med fvp.

  • Svar på tråden Tillförlitlighet på NIPT (T21)
  • Semlan3

    Har för mig att nipt är ganska tillförlitligt. Att det såklart finns någon procents felmarginal. Har läst om flera som fått hög risk för trisomi 13 eller 18 men där det varit fel. Och att nipt brukar kunna ge falskt positivt på något av dom två. Håller ändå tummarna att er bebis är frisk!

  • Semlan3

    Tänker att anledningen till att man alltid vill följa upp med fvp är för att nipt inte är helt hundraprocentigt.

  • Oliven91

    Hej

    är just nu i nästan samma sits positivt nipt trisomi 21, har bett om kub nu med för en överläkare bad om det innan moderkaksprov. Jag är i v.13 och 31 år gammal och på ultraljud kan man inte hitta några avvikelser enligt läkaren.


    hur gick det för er? var det falskt positivt? 

  • Selös

    Läste att upp till varannat positivt svar på NIPT kan vara falskt. Så håller tummarna <3

  • Flip12

    Ett negativt svar är väldigt tillförlitligt medan ett positivt svar alltså ska följas upp med fostervattenprov eller moderkaksprov då det inte är tillförlitligt. Tillförlitligheten skiljer sig åt mellan de olika avvikelserna. Ta inget beslut förrän ni gjort mer säkra test.

Svar på tråden Tillförlitlighet på NIPT (T21)