• Optil

    Turkiets terror mot folken dom utförde folkmord och tog deras land

    Exempel på förtryckta kristna minoriteter är assyrier, syrianer, kaldéer och armenier. Mellan 1914 och 1927 minskade det kristna antalet med ca 3 000 000 människor, alltså med ca 94 %. Under dessa år dödades mellan 1 och 2 miljoner armenier, ca 1,5 miljoner greker tvångsdeporterades till Grekland och resterande nästan alla dödades. Efter folkmorden finns det en spillra kvar av armenier, assyrier, syrianer och kaldéer i Turkiet.
     
    Det finns även en beräkning som menar att det finns ca 2 miljoner människor med armeniskt påbrå som idag döljer sin armeniska identitet eller som förlorat den då de konverterat till islam. En armenisk journalist i Turkiet uppmanade dessa att ?komma ut som armenier?, vilket han för övrigt riskerar fängelse för. I Turkiet hyllas även de som deltog i folkmordet, i Istanbul finns bl.a. en staty på Topal Osman med inskriptionen: ?förintade pontusarerna, armenierna och kastade i Sakarja-slaget grekerna i havet.?
     
    Kristna minoriteter förtrycks systematiskt idag i Turkiet. Ett problem är att det militära ?Nationella säkerhetsrådet? måste erkänna varje enskild språkkurs och man har inte rätt att läsa ?främmande språk? i den statliga skolan. Minoriteterna kan således inte bedriva undervisning på sitt eget språk.
     
    Sedan 5 juni 1935 har minoriteter varit förbjudna att äga fastigheter, vilket försvårar renovering m.m. Turkiet har gjort en modifiering av lagen där man måste styrka rätten att äga inför ministerrådet, vilket bara är ett spel för gallerierna.
     
    ?ssyrier, syrianer och kaldéer är arvtagare till civilisationens vagga Mesopotamien och har bott i Turkiet långt före Ottomanska riket. Trots att Turkiet i Lausannefredsfördraget från 1924 garanterar icke-muslimska minoriteters rättigheter har assyrier, syrianer och kaldéer officiellt inte fått något av den turkiska staten.
     
    Detta måste få ett stop. USA har stött Turkiet under lång tid, EU har inte gjort något att förhindra Turkiet utan gått med på USAs stöd.
  • Svar på tråden Turkiets terror mot folken dom utförde folkmord och tog deras land
  • flemens

    Visst är det olyckligt med storpolitik. Hade inte USA stött det så hade ryssen gjort det, eller Kina. Det enda som är säkert är att det inte går att undvika så som det ser ut idag. Allt handlar om herravälde. Vet inte hur man ska kunna ta sig ur det förutom nån slags världsregering å la Star trek.

  • Karl03

    Vad ska diskuteras?


    Nånting som hände för 100 år sedan  måste få ett stopp?

Svar på tråden Turkiets terror mot folken dom utförde folkmord och tog deras land