• Vackerblumma9

    Min valp får utbrott, hjälp!

    Hej! Jag är sedan några veckor tillbaka ägare till en liten valp, han är hur söt som helst, visar kärlek, sover med mig, tittar alltid efter mig osv osv som en valp gör. Jag är ganska noga med min uppfostran med honom redan nu, så vi tränar lydnad osv ofta, men han är ganska envis.  

    men ibland får han utbrott, han har svårt att förstå när leken är slut, och biter mig tills huden spricker och jag börjar blöda, om jag skriker till eller börjar gråta så fortsätter han ändå bara, han hugger även mot mitt ansikte ibland helt utan förvarning. 


    jag har testat det mesta, att försöka få honom att bita i leksaker och så vidare, men ingenting funkar. Han blir liksom galen, och låser käkarna i mig och har dragkamp i mina kläder. 


    det som fick mig att skriva detta inlägg var att han precis visade ett jättekonstigt beteende, som han aldrig har gjort förr. Vi har haft kul ihop hela dagen, och nu när vi kom hem satte jag honom i soffan som vanligt då han brukar vilja somna där vid denna tid. Han verkar nästan rädd för mig trots att jag bara varit som vanligt mot honom, han börjar bita mig som en galning, och jag satte mig tillslut istället brevid soffan för att försöka äta ifred. Han börjar då skälla som en dåre på mig och ser helt vansinnig ut, jag sa ifrån, och försökte lugna honom, han blev bara argare och skällde mer och mer medan han stirrade i mina ögon, det höll på så ett bra tag. Tillslut röt jag ifrån och tog ner honom från soffan, då var han helt plötsligt jättelugn Igen. Efter ett tag tog jag upp honom då jag trodde att han skulle somna, då ser jag i ögonvrån hur han går till attackläge och försöker bita mig igen! 


    Det är en staffe, om det skulle spela någon roll.


    VAD SKA JAG GÖRA!? OCH VARFÖR GÖR HAN SÅ? Det gör sååå ont i mig för jag gör verkligen allt för att han ska må bra, ha kul men ändå lyda mig. 

  • Svar på tråden Min valp får utbrott, hjälp!
  • LFF
    Jemp skrev 2022-09-06 16:32:17 följande:
    Fast kamplekar är ju väldigt bra både som belöning och relationsbyggande. 
    Absolut, men när du har en hund som verkligen triggar på kamp så är det inte det lämpligaste att leka innan man har en bra av-knapp och ett loss sim sitter. Då får man använda andra redskap för belöning och relationsbyggande. Eftersom TS valp går på TS när hon avslutar så är det inte rätt sak att leka just nu. 
  • Dexter dot com
    Jemp skrev 2022-09-06 16:32:17 följande:
    Fast kamplekar är ju väldigt bra både som belöning och relationsbyggande. 
    Absolut men inte på en hund som varvar upp, inte går att bryta och inte kan hantera leken på ett bra sätt.
  • LFF
    Vackerblumma9 skrev 2022-09-06 13:59:28 följande:

    Han är snart 11 veckor. ja men precis, jag brukar försöka sätta mig i soffan eller så när han blir sådär, för då når han mig inte. men han vill ju gärna hänga fast i kläderna medan man försöker gå undan. räcker med att bara börja leken så blir han uppspelt på någon sekund. 


    aldrig ägt en terrier förr, kanske är därför det är så mycket krångligare för mig nu med, haha. Förhoppningsvis får jag mycket lärdom på valpkurser framöver. 


    Haha, vad har du haft för hund förut? 

    Låter absolut som att ni behöver hitta lugnare lekar helt enkelt.
  • Anonym (Anonym)

    Krasst skulle jag säga att det är omöjligt att uttala sig om er situation utan att man själv har sett hela scenariot själv.  Sedan är valpar rövhål, vissa värre än andra. Hade det varit min valp som hade varit så pass på hade jag börjat skapa lekregler, det är inte valpen som ska skapa aktivitet utan det är du som ska styra upp när aktivitet ska startas.
    Träna mycket passivitet är aldrig fel och sedan exempelvis lära valpen att gå in i bur/ gå till en viss plats när leken är slut eller för avbryta valpens lek, på så sätt giver du valpen en uppgift som ni kan träna fram för att skapa relation utan att det ska behöva bli för mycket "tjo å tjim".

  • Anonym (Qq)

    Fokusera inte så mycket på lydnad när valpen är så liten. Den perioden är till för att han/hon ska bygga en trygg relation med dig och miljö. Att skrika eller ryta ifrån argt på en valp skulle jag absolut inte göra. Man kan visa tydligt med kroppsspråk vad som är okej och inte, det räcker gott och väl. Kan blivit passiv av rädsla och att stressen sedan utspelar sig när han kommer upp i stress. När ni Inte har bestämt gemensamma lekregler och han är osäker på dig så kan det eskalera (genom lek lär ni känna varandra). Fundera på vad du gör innan situationerna uppstår och inte på valpen. sen just som andra sagt tidigare, Sömn och vila är extremt viktigt. Är mycket intryck för en liten valp runt om dem. Träningspass ska bara vara Max 3 upprepningar och inte mer åt gången i den åldern. 

  • Anonym (Qq)

    Ta kontakt med en reko hundinstruktör (som använder sig av snälla metoder) eller etolog. Kommer ge mycket i längden. 

  • Anonym (hmm)
    Vackerblumma9 skrev 2022-09-05 22:19:23 följande:

    Anonym (hmm):

    nu får du väl ändå ge dig. Vi leker så mycket som vi behöver leka. och jag tränar honom helt korrekt, men en valp är envis, har du missat det?
    Varför är du så sjukt bitter? Han har självklart en bra försäkring, och är med mig hela tiden så att jag skulle lämna honom för att festa osv är bara konstigt att ens uttala sig om.


    du skriver själv att du blivit biten osv, men du verkar inte förstå hur ont det gör? Jag gråter inte för att få någon sympati. Jag gråter när det gör RIKTIGT JÄVLA ONT. 


    inte direkt första bettet jag fått heller dessutom. 


    sök hjälp. Du verkar inte må bra, eftersom du strävar så hårt efter att trycka ner mig.
    Tråkigt, väldigt tråkigt att du finner nöje i att såra andra,


    Såg ditt inlägg nu. 


    Nej menade inte vara taskig, fast det var jag nog. Sorry. Hade så jäkla ont i ryggen o trött efter hårda arbetsdagar så ber om ursäkt för hur jag skrev. 


    Ja, jag missade tyvärr valp tiden då jag tog över min hund när ingen annan klarade av henne. Wannabe gangstrar som inte visste hur en hund skulle skötas så hon var extremt aggressiv när jag fick henne. En blandras amstaff pitbull. 


    Du gör säkert så bra ifrån dig som du kan. Det är inte alltid lätt.


    Tycker att en valpkurs och hundhage låter som en jättebra ide! Gick inte själv på någon kurs då jag är uppväxt med misshandel ihop med en full vuxen hund där vi skyddade varandra var 3:e slag / spark i princip.


    Men det jag har fått med mig utav min period med min fina hund är;


    1; skaffa sele (om du inte redan har) Då kan du "hålla den fast" via koppel.
    2. Går det över styr så måste du bryta det och visa att du "inte bryr dig om vad "hunden säger" (fast man bryr sig ju självklart men du får bara inte visa det.. försen den har lugnat ner sig och hållit sig lugn en stund. Då kan du berömma den.


    3: (nu har du visserligen en valp så det kan ju vara som andra skriver "övertrötthet". Men det kan också vara att ju mer lek du ger den, desto mer kräver den det. Men platsar nog in på en vuxnare hund mer än på en valp. Så övertrötthet tror jag definitivt på!


    Sen det här med att lära den lLoss, är det första du ska lära den. Men sen är den inte så gammal än. Resultat kommer med fler övningar och med tiden. Inget du kan få bort på 1 dag eller 1 vecka direkt.


    Så fort den biter dig i foten så avbryter du helt enkelt och låter den få vara i hundhagen. Och jo, man får ryta i mot en hund. Men man får inte vara fysisk förutom i yttersta nödfall. Och då menar jag i absolutast nödfall! Och det går ju inte en valp under eller en normal hund med en normal uppväxt (om den nu inte attackerar någon vill säga).


    4. (endast en personlig åsikt) korta ner lek stunderna och låt den vila emellanåt. Lär den att det viktigaste är att gå ut när den behöver göra sina behov. Självklart lika viktigt att ändå gå ut med den men ja,.. du fattar.


    4. Lär den ligg! Där har du nyckeln till passivitet!!!


    6. Istället för att använda leksaker så använd godisbitar när du tränar. Nu vet jag ju inte hur stor din hund är rent fysiskt. Men att lära den "stanna" gör man väldigt enkelt på bara några försök när den är (utmattad) och det gör du i en trappa när du går uppåt. Då ska den stanna på trappsteget som du vill för att få godis. Då lyssnar dom extremt bra. Behövdes enbart 3-4 försök så kunde hunden det för min del.


    Sen lär den även "Left side" "Road Ajaj". Så kommer du inte ha mycket problem med den därefter när / om du går i stan som ex. Min hund vet att den ska stanna, gå över fort och upp på trottoaren samt gå på vänster sidan (vid gräset).


    Men sen tänker jag, pressa inte hunden för mycket. Låt den lära sig en sak varannan vecka. Hellre det än något nytt vid varje tillfälle.


    Och i nödfall om den ändå biter dig så använd en vattenflaska och (GÖR INTE SOM ALLA ANDRA) alltså skvätt inte i ansiktet utan skvätt mellan skuldrorna då den kommer behöva / vilja, stanna upp för att rysta av sig det. Där har du ytterligare en väldigt bra brytpunkt. Du kan även precis efter att den har rystat av sig det då vända eller bara gå åt ett helt annat håll än vad ni precis gjorde då det blir "ett nytt äventyr" där hunden söker vägledning utav dig .Och om inte annat så lyssnar den iallafall bättre på dig då än att ni fortsätter på samma väg / håll eller på en redan känd väg för den.


    Men låt inte din sambo komma in och bryta åt dig. Utan hunden ska lära sig samt lyssna även på dig! Så du måste ta tag i den delen själv, annars kommer den som sagt att köra över dig. Avbryt som sagt allt och begränsa hundens rörelseomfång via hundhagen / rum med grön grind innanför dörren. 


    Och (kanske säger emot mig själv här men var ju trött sist jag skrev) Ge belöning när den får komma ut igen. INte när den är i sitt egna utrymme.

  • Anonym (hmm)

    Tillägg; Om hunden inte lyssnar när ni är ute o går som ex. Så håll kopplet så den inte kan springa vid dina ben men ej heller iväg ut i full lina. Har fått stå många gånger i 10-20 min på samma fläck tills hunden har lugnat ner sig och blir så uttråkad att den (trots mina uppmaning har skitit i det) till slut sätter sig ner och bara tittar åt samma håll som du står med ditt ansikte. Många gånger folk undrat varför jag stått på samma fläck mitt i stan och inte rört mig överhuvudtaget på en stund. 


    Men skit i folk. Det är en viktig sak. Låt dig inte påverkas utav "normala" människo beteenden och konstiga blickar ifrån folk, utan det viktigaste är att du gör det som är bäst för dig och din hund.


    Den bästa träning du kan göra är den "tråkiga" träningen för hunden. Och GLÖM INTE att hunden måste få socialiseras redan som valp, annars går den kanske ALDRIG ihop med andra hundar!!!! 


    Lycka till ! 

  • Anonym (hmm)

    Ytterligare tillägg, när hunden har bitit sig fast så ska du inte bryta upp käkarna (förutom försiktig till en början då du ska få den att släppa någon leksak eller gren i början). Enbart för att förtydliga vad Loss just betyder. Men det riktiga sättet är att hunden ska förstå loss. Och det kan faktiskt ta några sekunder /30 sek. Det är en psykologisk omställning där hunden måste vilja själv släppa / förstå och då släpper den. Det är inte så att den biter hårdare bara för att den har "låst käkarna" utan den håller samma tryck tills den släpper. Så när du reagerar först så den har redan låst käkarna så har trycket redan varit maximalt. O ju mer du över på det ju snabbare klarar den ställa om sig psykologiskt och VILL göra som du säger.


    O Snälla, LÄGG ALDRIG HUNDEN PÅ RYGG! Så gör bara osäkra människor som måste ta till våld ! 

  • enola

    Det låter som att du kanske leker för mycket med valpen så den blir överstimulerad? Man ska bara leka aktivt korta stunder med en valp. Resten av leken (för en valp vill så klart leka mycket) ska vara mer "passiv" lek, dvs du låter valpen leka utan att själv engagera dig i leken. 
    Hur mycket mental stimulans får din vovve? Även valpar behöver ju använda huvudet. Lydnadsträning ska man börja med direkt, givetvis väldigt korta stunder, ett par minuter bara, en liten valphjärna blir trött väldigt fort! Beröm så fort hunden visar en antydan till att göra det du ber om. Om du t.ex ska lära valpen "sitt" så berömmer du och ger godis så fort den sänker rumpan lite. Det är jätteviktigt att vovven får känna sig duktig, det gör lärandet roligt.
    En grundregel är att ignorera/avleda negativa beteenden och bekräfta positiva. ALDRIG bestraffa! 
    Vi har också en liten valp hemma, nio veckor och tycker så klart att attackera fötter är det roligaste som finns. Det vi gör är att stanna, stå helt still och inte låtsas om henne. Efter en stund släpper hon eftersom det inte är kul att jaga nåt som står still. Då berömmer vi. Det kommer säkerligen ta ett tag att bli av med beteendet men det går bättre och bättre. Ett tips är att ha tofflor på sig så det inte gör ont när valpen biter. Det har räddat mina fötter, som av någon anledning är de godaste i familjen. 
    Lycka till med din lilla vovve Hjärta

  • Vikerstes

    Det låter som om du är kärleksfull och fin med din valp 🙂 och du har fått så många fina svar och tips. Jag tänker också att valpen kommer rätt nyligen från kull och mamma, nu har den liksom bytt mamma till dig och behöver tydlighet och stabilitet. Tikar ?gullar? ju inte jättemycket med valparna men finns där som trygghet och är ohyggligt tydliga med vad som gäller. Du kanske kan tänka att du kan efterlikna tikens korta tydliga avfärdande när valpen går över gränsen.
    Jag tog hand om en vuxen hanne som inte tränats socialt och som ville ta kommandot, ta position i ?flocken? och inte tålde tillrättavisningar, honom lärde jag tecken istället för att använda rösten som verkade stressa honom, det funkade jättebra.

    Lycka till!

Svar på tråden Min valp får utbrott, hjälp!