fultextad användarhandbok skrev 2025-03-12 12:41:26 följande:
Riktigt bra formulerat. Mitt påstående utgick från att mod är en subjektsberoende egenskap. Om vi har en egenskap som vi betecknar som E, är den subjektsberoende om och endast om E8x)<->S(x, E), där S(x,E) innebär att egenskapen E endast existerar i relation till x, alltså beroende av subjektets uppfattning. Om mod är subjektsberoende, är då övriga egenskaper det med, så som vikt, avstånd med mera? Är det något vi skapar eller upptäcker? Om vi kallar upplevelser för A och en subjektsoberoende värld för B, så är sannolikheten då av nödvändighet lägre eller lika stor som sannolikheten är för antingen A eller B. Det leder alltså till P(A&B)<P(A), där A är givet och B är en teori. Man skulle förstås kunna förklara A som en produkt av B, vilket bara innebär att vi inte kan förklara B, vilket leder oss vidare till att både A och B inte kan förklaras. Men hittills har B inte kunnat förklara A. Jag tar gärna den debatten med, vad vi skapar respektive upptäcker.
Skulle detta innebära att du hänvisar till mod som en subjektsoberoende, rent av objektiv egenskap? Nej, inte då, istället hänvisar du till en intersubjektivitet. Ett leende är alltid ett leende, vi delar samma grundförståelse för många företeelser, eftersom vi har ett likadant, vad vi skulle kunna beteckna som användargränssnitt. Mod tarvar alltså en referenspunkt i form av subjekt och kan alltså, som du skrev, vara både mod och feghet samtidigt, utifrån ovan givna premisser. Snyggt balanserat!
Jag blev sugen på att spinna vidare på ovanstående resonemang. Intersubjektiv subjektsberoende. Om man skulle befinna sig på savannen och en sabeltandad tiger skulle dyka upp och ryta, då hade vi reagerat genom spända muskler, ökad puls och smalare synfält och tagit till flykten. Upplevelserna och reaktionerna hade lett till ett adaptivt beteende, något som hade gynnat oss. Hade man befunnit sig hemma i lugn och ro och samma, eller liknande rekationer hade uppstått, hade de varit ogynnsamma och kunnat betecknas som ångestproblematik. Kanske samma sak då, vad vi kanske kan kalla för feltolkningar, uppstår. Man ska göra något som egentligen kan gynna en, men kanske upplever en instinktiv rädsla för det. I mitt fall kanske jag helt enkelt är för enkelspårig eller dum för att förstå det farliga med havet alla gånger, samtidigt som jag tydligen kan bli rädd för sådant jag inte borde bli det för, som till och med kan gynna mig. Ja, du märker kanske på mina resonemang att jag är lite, så där som jag är. Förlåt långrandigheten, bara att hoppa över om det blev tradigt.
Det är en intressant diskussion som jag kommer dela upp i några olika svar. En joker i leken, förutom mod och rädsla, är dumdristighet. När är man så modig att man är dum? Är man det alltid eller bara om man borde ha vetat bättre? I vårt försök att närma oss mod och rädsla, subjektivt eller objektivt, så tycks det ännu mer diffust. Orden är inte så självklara längre som när vi började och när de går över i siffror så blir det till ett främmande språk av tecken för mig. Men att språket är främmande hindrar inte att jag kan diskutera kring det. Vår diskussion har nu komprimerats till en säkerligen rätt och riktig formel och det får mig att fundera över om vi ens hade behövt få det andra sagt. Nu finna det ju fler poänger med att diskutera än själva slutresultatet och det är diskussionen i sig. Den kan vara spännande, lärorik och intressant. Men det är fascinerande hur något så lång kan bli något så kort och ändå innehålla all information som är nödvändig för att säga samma sak, i alla fall om man kan språket. Det får mig att tänka på litteraturens kortformat. En dikt eller roman som är en enda mening. Kan den vara lika komprimerad som din formel och säga allt som som en längre text säger, om inte i ord så i känsla. Jag ska leta upp en text där något långt blev något kort, precis som den här diskussionen vs formeln. Kanske är formlerna för logiken, vad dikterna är för litteraturen. Jag känner att jag tappade tråden lite som vanligt, men hoppas du har överseende med det 🧶