• Nemiia

    Precis plussat, vad äta i Grekland?

    Hej,
    Jag plussade i veckan och åker till Grekland på måndag. Har varit gravid förut så kan ju rekomendationerna. Men har aldrig varit utomlands som gravid.
    Hur skulle ni ha tänkt kring ex fetaost och tzatsiki? Jag är bara i v4+2 så det är ju fortfarande gulesäcken som embrot får näring av. 
    Svårt att veta på restaurang om det är pastöriserat, tror det kan vara svårt att få svar också.

    Hjälp mig tänka!

  • Svar på tråden Precis plussat, vad äta i Grekland?
  • Jenam248

    Jag tänker att det finns ju gravida kvinnor i Grekland också, de har ju klarat sig och äter antagligen både fetaost och tzatziki? Men jag förstår att du tvekar. Har du googlat på frågan?

    fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/vad-bor-jag-tanka-pa-i-matvag-i-grekland-om-jag-ar/

    www.familjeliv.se/forum/thread/10568570-vagar-jag-ata-tzatziki

    foraldrasnack.libero.se/post/gravid-grekland-vad-ata-63d8145893a8971e841714d8

    Lite blandade svar dock. Jag, personligen, skulle nog ha försökt fråga på restauranger och annars undvika det. Bara vänja sig, det är så mycket man måste undvika under de kommande 9 månaderna (och mer om man ammar). Man kan väl ha trevligt utan feta och tzatziki :)

  • Cereal Killer
    Nemiia skrev 2023-05-13 08:36:45 följande:

    Jag är bara i v4+2 så det är ju fortfarande gulesäcken som embrot får näring av. 


    Stämmer inte alls, och även om det gjorde det så är inkubationstiden flera veckor både för listeros och toxoplasmos. Sen orsakar både listeria och toxoplasma oftast så svåra infektioner väldigt tidigt i en graviditet att det resulterar i missfall. Där är det ju olika hur man känner - personligen skulle jag inte vilja riskera att mitt barn dog sent i graviditeten eller föddes med skador, medan en ökad risk för tidigt missfall inte känns lika farligt, och därför har jag varit mindre noggrann med kostråden de första veckorna (med undantag för alkohol, Ipren och osv). För andra kan det vara lika viktigt att minska missfallsrisken som det är att minska risken senare i graviditeten, och då är det bra att vara noga från dag ett. 


    Hur som helst. Opastöriserade ostar/mjölkprodukter, pateer och bredbara smörgåspålägg, salami/skinka och dylikt, varmkorv, ägg (tex äggröra på färska ägg, löskokta ägg), rått kött och rå fisk/skaldjur, är det bra att se upp med. Även vaccumpackad rökt fisk osv, på samma sätt som här. Svärdfisk, tonfisk och liknande på samma sätt som i Sverige. Råa grönsaker och frukter ska helst sköljas noggrant (tyvärr är ju detta svårt att kontrollera när man äter ute) eller undvikas helt. Tyvärr är det ju oerhört mycket hemlösa katter som rör sig på många platser där nere, så risken för kontamination av toxoplasma är antagligen något högre. 

    Jag tror det är ovanligt att fetaost inte är pastöriserat, men du kan ju fråga innan du äter för säkerhets skull. 

  • Nemiia
    Jenam248 skrev 2023-05-13 09:12:08 följande:

    Jag tänker att det finns ju gravida kvinnor i Grekland också, de har ju klarat sig och äter antagligen både fetaost och tzatziki? Men jag förstår att du tvekar. Har du googlat på frågan?

    fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/vad-bor-jag-tanka-pa-i-matvag-i-grekland-om-jag-ar/

    www.familjeliv.se/forum/thread/10568570-vagar-jag-ata-tzatziki

    foraldrasnack.libero.se/post/gravid-grekland-vad-ata-63d8145893a8971e841714d8

    Lite blandade svar dock. Jag, personligen, skulle nog ha försökt fråga på restauranger och annars undvika det. Bara vänja sig, det är så mycket man måste undvika under de kommande 9 månaderna (och mer om man ammar). Man kan väl ha trevligt utan feta och tzatziki :)


    Jo då jag har googlat som en dåre och kommer försöka fråga. Troligen kommer jag äta lite grann men hålla nere mängden om jag inte får något bra svar. Hade jag varit längre gången hade jag unvikit allt men så här tidigt kunde jag egebtligen fortfarande vara ovetandes
  • Nemiia
    Cereal Killer skrev 2023-05-13 10:34:14 följande:

    Stämmer inte alls, och även om det gjorde det så är inkubationstiden flera veckor både för listeros och toxoplasmos. Sen orsakar både listeria och toxoplasma oftast så svåra infektioner väldigt tidigt i en graviditet att det resulterar i missfall. Där är det ju olika hur man känner - personligen skulle jag inte vilja riskera att mitt barn dog sent i graviditeten eller föddes med skador, medan en ökad risk för tidigt missfall inte känns lika farligt, och därför har jag varit mindre noggrann med kostråden de första veckorna (med undantag för alkohol, Ipren och osv). För andra kan det vara lika viktigt att minska missfallsrisken som det är att minska risken senare i graviditeten, och då är det bra att vara noga från dag ett. 


    Hur som helst. Opastöriserade ostar/mjölkprodukter, pateer och bredbara smörgåspålägg, salami/skinka och dylikt, varmkorv, ägg (tex äggröra på färska ägg, löskokta ägg), rått kött och rå fisk/skaldjur, är det bra att se upp med. Även vaccumpackad rökt fisk osv, på samma sätt som här. Svärdfisk, tonfisk och liknande på samma sätt som i Sverige. Råa grönsaker och frukter ska helst sköljas noggrant (tyvärr är ju detta svårt att kontrollera när man äter ute) eller undvikas helt. Tyvärr är det ju oerhört mycket hemlösa katter som rör sig på många platser där nere, så risken för kontamination av toxoplasma är antagligen något högre. 

    Jag tror det är ovanligt att fetaost inte är pastöriserat, men du kan ju fråga innan du äter för säkerhets skull. 


    Tack för utförligt svar. Jag kommer absolut fråga så får jag se vad de svarar och hur jag känner. Kommer vara lite extra försiktig över lag men som du skriver ännu är det så tidigt så vad som helst kan hända.
  • Citronella
    Jenam248 skrev 2023-05-13 09:12:08 följande:

    Jag tänker att det finns ju gravida kvinnor i Grekland också, de har ju klarat sig och äter antagligen både fetaost och tzatziki? Men jag förstår att du tvekar. Har du googlat på frågan?

    fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/vad-bor-jag-tanka-pa-i-matvag-i-grekland-om-jag-ar/

    www.familjeliv.se/forum/thread/10568570-vagar-jag-ata-tzatziki

    foraldrasnack.libero.se/post/gravid-grekland-vad-ata-63d8145893a8971e841714d8

    Lite blandade svar dock. Jag, personligen, skulle nog ha försökt fråga på restauranger och annars undvika det. Bara vänja sig, det är så mycket man måste undvika under de kommande 9 månaderna (och mer om man ammar). Man kan väl ha trevligt utan feta och tzatziki :)


    När man ammar behöver man inte undvika någonting. Det är få saker man inte kan äta som gravid. 
  • Jenam248

    Jo, jag vet att det inte är lika mycket att undvika när man ammar, men har nyligen fått veta att man inte får ta någon hostmedicin när man ammar... Så lite sur över det Flört

  • Citronella
    Jenam248 skrev 2023-05-13 14:52:49 följande:

    Jo, jag vet att det inte är lika mycket att undvika när man ammar, men har nyligen fått veta att man inte får ta någon hostmedicin när man ammar... Så lite sur över det Flört


    Står det i FASS? För det går så mycket rykten. Man kan till och med dricka alkohol när man ammar. 
Svar på tråden Precis plussat, vad äta i Grekland?