Nemiia skrev 2023-05-13 08:36:45 följande:
Jag är bara i v4+2 så det är ju fortfarande gulesäcken som embrot får näring av.
Stämmer inte alls, och även om det gjorde det så är inkubationstiden flera veckor både för listeros och toxoplasmos. Sen orsakar både listeria och toxoplasma oftast så svåra infektioner väldigt tidigt i en graviditet att det resulterar i missfall. Där är det ju olika hur man känner - personligen skulle jag inte vilja riskera att mitt barn dog sent i graviditeten eller föddes med skador, medan en ökad risk för tidigt missfall inte känns lika farligt, och därför har jag varit mindre noggrann med kostråden de första veckorna (med undantag för alkohol, Ipren och osv). För andra kan det vara lika viktigt att minska missfallsrisken som det är att minska risken senare i graviditeten, och då är det bra att vara noga från dag ett.
Hur som helst. Opastöriserade ostar/mjölkprodukter, pateer och bredbara smörgåspålägg, salami/skinka och dylikt, varmkorv, ägg (tex äggröra på färska ägg, löskokta ägg), rått kött och rå fisk/skaldjur, är det bra att se upp med. Även vaccumpackad rökt fisk osv, på samma sätt som här. Svärdfisk, tonfisk och liknande på samma sätt som i Sverige. Råa grönsaker och frukter ska helst sköljas noggrant (tyvärr är ju detta svårt att kontrollera när man äter ute) eller undvikas helt. Tyvärr är det ju oerhört mycket hemlösa katter som rör sig på många platser där nere, så risken för kontamination av toxoplasma är antagligen något högre.
Jag tror det är ovanligt att fetaost inte är pastöriserat, men du kan ju fråga innan du äter för säkerhets skull.