Anonym (Hej) skrev 2023-11-29 16:01:08 följande:
Ja det gick ju inget vidare, låg på 11 efter belastningen. Men gränsen för diabete går vid 12,1 eller så så har väl prediabetes som det kallas. Är inte förvånad och hade räknat med det. Har tagit mitt blodsocker lite då och då för och kolla hur jag reagerar på olika saker innan och jag kan äta en halv chokladkaka och ändå ligga på 6 i blodsocker två timmar efteråt så förstår inte kroppen. (Nej menar inte man ska vräka i sig men testar mig fram och var nyfiken efter förlossningen, blir endel sött eller har blivit då en är lite trött av sömnbrist) Så verkar vara väldigt varierande vad jag äter.
Jag har HbA1c 35, jag har diabetes typ 2. hur mycket blodsockervärdena stiger beror naturligtvis på vad jag äter, hur ofta/sällan jag äter, hur mycket jag tränat , hur bra jag sovit, om jag är stressad eller är på väg att bli sjuk eller är sjuk.
Jag tar en tablett metformin till lunch och en till middag. Kosten har den största påverkan på blodsockret. En 12-15 minuter rask promenad 90 minuter efter en måltid sänker blodsockret.
Jag räknar gram kolhydrater och jag har liksom du mätt hur olika typer av mat påverkar blodsockret och hur olika kombinationer på verkar hur länge och hur hög blodsockerhöjningen är.
Morgonblodsockret ligger på 5,5-5,9 - gryningsfenomenet. Om jag äter en skiva hårt bröd till frukost går mitt blodsocker upp till drygt 8. Om jag äter en skiva mjukt bröd till frukost går mitt blodsocker upp till 9,5. Jag får dimsyn av dessa ganska låga höjningar. Jag blir också väldigt trött av måttligt högre blodsockernivåer.
Olika dagar är olika av till synes inga skäl alls. Kroppen är mer resistient mot insulin olika dagar bara.
Kolhydraträkningen och begränsningen tillsammans med regelbunden fysisk träning har gjort min kropp mindre insulinresistent. Med mindre insulinresistens behöver kroppen mindre insulin för glucos/insulin-homeostasen och det är gynnsamt för att inte förvärra eller utveckla diabetes typ 2.
En prediabetiker upprätthåller godtagbara blodsockernivåer genom att kroppen gör mer och mer insulin för att sänka blodsockret till normala nivåer. Jag hade förhöjda insulinnivåer under väldigt många år och det skapade insulinresistensen som först ledde till prediabetes och sedan till diabetes typ2. På ett labb kan man få c-peptidnivåerna mätta, det är ett bra mått på hur mycket insulin kroppen måste göra för att upprätthålla de blodsockernivåer man har.