Anonym (Frost) skrev 2024-07-12 12:18:10 följande:
Som jag förstod det så har chia ett mindre hårt skal än linfrön så man absorberar en hel del näringsämnen även från hela frön. För vissa omega-fettsyror så blir biotillgängligheten högre när man krossar chiafröna och det skulle jag kunna tänka mig även stämmer för andra näringsämnen, som inte har varit föremål för direkta studier.
Jag undrar också om känsliga ämnen, som omega-fettsyrorna, får kortare hållbarhet om man krossar fröna. Det gör förstås ingen skillnad om du mal eller krossar själv innan du äter.
Detta ☝️ Med tillägg att
1. ja, du bör krossa fröna för optimal tillgång till näringsämnena, även om chia är mer lättillgängliga än linfrö
2. du även bör blötlägga dem i dubbla mängden vatten innan användning, gärna flera timmar, företrädesvis efter det att du krossat dem
3. fettsyrorna mkt riktigt härsknar om man förvarar fröna krossade, varför man alltid bör krossa dem först när man ska använda dem
4. chia förvisso innehåller mkt omegafettsyror, men inte någon av dem som kroppen själv behöver, utan enbart sådana som kroppen i sin tur måste omvandla till dem den behöver ? i vilken utsträckning kroppen faktiskt lyckas med detta är än så länge inte klarlagt, vilket innebär att man inte kan räkna med att kroppen faktiskt tillgodogör sig den mängd som är angiven på paketet.