Kost vid (misstänkt) diabetes typ 2? Tips och erfarenheter sökes!
Jag misstänker att jag har diabetes typ 2, eller iaf ligger i gråzonen för det. Är kvinna, i 30 års åldern, är 162 cm och väger ca. 65 kg, överviktig med andra ord. Förutom det har jag kronisk migrän, endometrios och PCOS. Har häst och är i stallet varje dag, rör mig ca. 3 h/dag och går i snitt 15 000 steg/dag.
Inser att jag måste göra mycket radikala livsstilsförändringar för att vända skeppet om jag ska överleva på sikt. Idag dricker jag både läsk och äter godis samt chips 2-3 dagar i veckan, vilket jag givetvis måste sluta med helt. Det skrämmer mig inte lika mycket, som att jag antagligen måste ta bort i stort sett alla kolhydrater ur kosten. Mina normala måltider skulle jag redan säga är varierade, äter mycket grytor med blandade böner och linser tillsammans med cous-cous eller matvete, ibland typ fläskkarré med pasta och grönsaker. Till frukost ofta grovt knäckebröd med ost och te. Det här inser jag ju inte heller är hållbart med (begynnande) diabetes, alla former av kolhydrater måste rensas ur kosten. Vad ska jag ersätta det med? Eftersom att jag ändå tycker mig vara relativt aktiv på daglig basis så måste jag ju ha åtminstone lite energi tänker jag. Eller det kanske går att överleva på 0,5 potatis/dag tillsammans med bönor och grönsaker också? Ni andra som har diabetes typ 2, hur äter ni? Några tips och trix?
Funderar också på hur jag kan skala upp min fysiska aktivitet ännu mer för att ytterligare kunna sänka blodsockret. Skulle nog utan vidare kunna klämma in åtminstone 3-4 gympass/vecka också. Det kanske skulle kunna vara ett bra komplement till de 3 h/dag i stallet? Ni med diabetes typ 2, hur mycket tränar ni?