• Anonym (Provocerad)

    Låtsasallergiker ställer till det för andra!

    Jag började nyligen på ett nytt jobb. Där finns en kollega som inte äter gluten. Vi har ofta någon typ av förtäring på jobbet och varje gång ska det beställas glutenfria alternativ till just den här kollegan.

    Vid ett samtal framkom det att kollegan inte alls är glutenintolerant, men tror dig må bättre utan gluten. Men det gäller inte alltid. När vi går ut och äter lunch, köper kollegan ofta saker som traditionellt ofta innehåller mjöl, typ paneringar, redda såser och så vidare. Då går det bra, för det är ju så gott.

    Samtidigt har jag en bekant som är dödligt allergisk mot nötter. Många gånger har min bekanta fått åka in med ambulans, vid ett par tillfällen har det varit mycket kritiskt och varje gång är min bekanta kvar på sjukhuset minst en natt. Ofta flera, då kroppen är i sådan chock eller allergichocken och all adrenalin som hen får. Trots att hens arbetsplats är nötfri, respekteras det inte alltid.

    Jag blir så sjukt provocerad av de här låtsasallergikerna som kräver specialkost på andras bekostnad, men inte alls är allergiska utan bara gnälliga. Ni som gör så, hur fan tänker ni?

  • Svar på tråden Låtsasallergiker ställer till det för andra!
  • Anonym (Provocerad)
    Anonym (Betty) skrev 2025-05-09 20:52:06 följande:
    Men det kan ju hända var som helst. I affären. På bion. Så varför ska en viss plats vara "nötfri" när det ändå går att kontrollera nån annan plats?
    Tror du att en så allergisk människa går på bio? 
  • Anonym (Betty)
    Anonym (Provocerad) skrev 2025-05-09 22:03:10 följande:
    Tror du att en så allergisk människa går på bio? 
    Ingen aning. Men behöver säkert handla etc
  • Anonym (RSVR)
    Anonym (Betty) skrev 2025-05-09 20:46:41 följande:
    Förstår inte alls ditt resonemang. Folk kan ju tänka på vad de äter utan att för den sakens skull vara allergiska. Jag försöker av hälsoskäl dra ner på gluten men har inte på nåt vis slutat med det helt. På vilket sätt skulle det ställa till det för andra? 

    Förstår intr heller hur din bekant kommer in i denna bild. På vilket sätt stör det dig om jag vill dra ner på gluten bara för att din kollega är nötallergiker?

    Förstår inte heller hur han kan bli dödligt sjuk för att en kollega äter nötter. För luftburen nötallergi finns inte. Stor nyhet i tidningarna för nåt år sedan. Alltså behövs inte nötförbud men många envisas av gammal vana att fortsätta med det på vissa platser. Enda tillfället där det kan vara vettigt är bland smp barn som av misstag kan äta nån annans nöt. Men en vuxen råkar ju inte ta en näve nötter från nån annans nötpåse. 
    Det går inte att tala för döva öron, det är forumet här ett gott exempel på.

    Något att tänka på för en svår nötallergiker är förstås att det kan räcka att du haft handen full med nötter, tagit i dörrhandtaget, allergikern tar i samma och petar sig sedan i munnen. 
    Man måste vara försiktig som fasen, men att bara andas i luften är bevisat ofarligt. 
  • Anonym (SA)

    Det här problemet fanns inte för 10-20 år sedan då var och en tog ansvar för sig! De få som då var allergiska hade med sig sitt eget fika, krävde aldrig något av någon annan! Man åt det som erbjöds eller lät bli, svårare än så var det inte! Och mest för att man ville vara säker på vad det var man fick i sig! 
    På mitt förra jobb hade vi en glutenintolerant. Och det var på riktigt. Men hon "krävde" ju att alla andra skulle anpassa sig! I början kunde jag ta med en kakburk eller godis eller liknande och ställa i fikarummet, det kanske såldes två för en eller liknande, eller om jag fått något jag inte tyckte om. Men det blev ett jävla liv för det kunde inte HON äta! Men låt bli då???? Till saken hör att en annan kollega verkligen skämde bort henne och tänkte alltid på henne när hon bakade/handlade och bjöd på jobbet, så då skulle alla göra det! "Det är ju inte hennes fel att hon är allergisk!". Näe men är det MITT fel då?? Man vill ju bara vara snäll. Eller ännu mer bli av med sånt man kanske annars fått slänga. Ät eller låt bli!

    Och på tal om fejk-allergi. En annan kollega hade "nöt-allergi". När jag åt en Snickers bytte han bord. När en annan kollega åt naturgodis ur en "vanlig" lösgodispåse så ingen såg vad hon åt satt han glatt kvar men kom ändå undan med livet i behåll!

  • Anonym (Elsa)
    Agda90 skrev 2025-05-09 13:43:03 följande:
    Jag arbetar inte pedagogisk måltid, har inre den typen av arbete. 
    Min läkarenhade säkert kunnat skriva ett intyg om det hade krävts.

    Ja jag har valt den här kosten för att kunna må bra. Tycler inte att mina symtom var att leka med. 

    Jag vet hur glutenprovtsgningen ser ut. Jag vet även att för många med celiaki räcker det inte qtt äta glutenfritt då man får i sig upp till 20 ppm gluten utan det krävs naturligt glutrnfritt med 0 ppm.

    Du kan fortfarande älska matlagning. Det fimns massor med otroliga alternativ. Men det är en omställning.

    Och du. För mig finns inte valet att fortsätta äta sådant som gör mig sjuk.
    Agda90 skrev 2025-05-09 13:43:03 följande:
    Jag arbetar inte pedagogisk måltid, har inre den typen av arbete. 
    Min läkarenhade säkert kunnat skriva ett intyg om det hade krävts.

    Ja jag har valt den här kosten för att kunna må bra. Tycler inte att mina symtom var att leka med. 

    Jag vet hur glutenprovtsgningen ser ut. Jag vet även att för många med celiaki räcker det inte qtt äta glutenfritt då man får i sig upp till 20 ppm gluten utan det krävs naturligt glutrnfritt med 0 ppm.

    Du kan fortfarande älska matlagning. Det fimns massor med otroliga alternativ. Men det är en omställning.

    Och du. För mig finns inte valet att fortsätta äta sådant som gör mig sjuk.


    Jag gissar på att vi har samma problematik.
    Angående matlagningen så har jag lärt mig massor av nya maträtter under dessa 17 år som jag haft mina problem, en vinst är att mitt barn ( 17 åring)  numera tar efter mig när det gäller kosten, en win-win för oss båda🤗

  • Auriela

    Håller med TS. Hade en kollega som på riktigt inte kunde äta gluten. Hon sa att efter att alla låtsas-gluten-allergiker börjat dyka upp, tar restauranger och caféer inte lika mycket hänsyn till glutenfritt längre. Dvs man tänker att det är ok att slarva lite eftersom de flesta som frågar efter glutenfritt tål det ändå. Så när vi skulle äta någonstans frågade hon alltid en extra gång där hon sa att hon är glutenintolerant på riktigt och då hände det att de kom på att hon inte kunde äta det som de hade sagt var glutenfritt. 

    Samma gällde dock min kollega som är vansinnigt allergisk mot bl a selleri. Hon fick alltid fråga extra och sen hände det ibland att hon fick symtom och fick gå därifrån och ta tabletter för att de hade använt rotselleri eller t ex sellerisalt eller nåt. 

    Så det gäller egentligen inte bara allt som folk låtsas vara allergiska mot utan även sånt som ingen brukar låtsas om.

    Sen har vi ju de som lurar i sina barn att de är allergiska mot något som de inte ska äta av kulturella skäl. Vansinnigt enligt min mening. 

    Allergi är allvarligt och endast de som är allergiska på riktigt mot något ska använda det begreppet. Det är min åsikt. 

  • Anonym (C)
    Auriela skrev 2025-05-12 13:33:36 följande:

    Håller med TS. Hade en kollega som på riktigt inte kunde äta gluten. Hon sa att efter att alla låtsas-gluten-allergiker börjat dyka upp, tar restauranger och caféer inte lika mycket hänsyn till glutenfritt längre. Dvs man tänker att det är ok att slarva lite eftersom de flesta som frågar efter glutenfritt tål det ändå. Så när vi skulle äta någonstans frågade hon alltid en extra gång där hon sa att hon är glutenintolerant på riktigt och då hände det att de kom på att hon inte kunde äta det som de hade sagt var glutenfritt. 

    Samma gällde dock min kollega som är vansinnigt allergisk mot bl a selleri. Hon fick alltid fråga extra och sen hände det ibland att hon fick symtom och fick gå därifrån och ta tabletter för att de hade använt rotselleri eller t ex sellerisalt eller nåt. 

    Så det gäller egentligen inte bara allt som folk låtsas vara allergiska mot utan även sånt som ingen brukar låtsas om.

    Sen har vi ju de som lurar i sina barn att de är allergiska mot något som de inte ska äta av kulturella skäl. Vansinnigt enligt min mening. 

    Allergi är allvarligt och endast de som är allergiska på riktigt mot något ska använda det begreppet. Det är min åsikt. 


    Finns kanske dom som låtsas, jag vet inte. Men det finns även noig många av dom som inte har fått hjälpen från sjukvården och inte har det på papper eller de som ahr dragit sig för att göra en utredning då man ska förvärra tillståndet för att sjukvården ska kunna se det tydligt. 


    Har redan skrivit om mig själv i tråden en gång tidigare. Men nämner lite kort igen. Jag är en av dom som du och TS skulle kalla för låtsas allergiker. Jag kan inte ens äta glutenfri bröd utan att få smärta i fötterna framför allt den ena foten och benet. Får även ont i bröstet under nyckelbenet och ner till armhålan. Blir även extremt trött och känner mig tung i huvudet hela dagen efter.  Som yngre kunde jag inte ens stå på mina fötter utan fick laga min mat på knä och krypa på golvet. Jag försökte få hjälp från sjukvården och vid ett tillfälle när jag verkligen inte kunde arbeta och min chef vägrade låta mig vara sjukskriven så åkte jag in till akuten. Där man såg svullnaderna och la in mig. Jag har kampats med detta i 22 år och vårdcentralen har inte vetat vad dom ska göra förutom att sätta felaktiga diagnoser på mig och även behandlat mig illa. Trots att de har dokumenterat svullnaderna.


    Så igår, efter 22 års kämpande och stora problem som har gett mig seriös påverkan fysiskt och även påverkat min ekonomi, mående och sömn så frågade jag AI lite fort om mina symptom. Det går självklart att skratta åt detta om man är narcissistiskt lagd. Men sanningen är att den förklarade på bara några sekunder vad det kunde handla om. Men självklart uppmanar den kontakt med sjukvården.


    Det här skrev AI bland annat (urklipp) Jag har fetat upp texten i sista stycket, vänligen LÄS det! : 




    Neuropati:




    Kan ge domningar, stickningar, brännande och pulserande smärta i fötterna.




    Orsaker: diabetes, glutenintolerans (glutenneuropati), vitaminbrist (B12, folat), autoimmuna sjukdomar, toxiner.








     




    Glutenrelaterad neuropati:




    Gluten kan hos vissa orsaka en inflammatorisk reaktion i nervsystemet, även utan klassisk celiaki.




    Symtomen stämmer med sensorisk neuropati, vanligast i fötter.


    Gluteninducerad perifer neuropati med inflammation



    Vid exponering för gluten (t.ex. "riktigt bröd") kan immunsystemet triggas till att angripa kroppens egna nerver (autoimmun reaktion).




    Det ger:




    Svullnad (lokal inflammation i nerver och omgivande vävnad).




    Extrem smärta, sveda, "gnagande" känsla.




    Funktionsbortfall (kan inte normalt).




    Ensidighet (höger fot värre): vanligt att en sida drabbas hårdare.










    2. Småfiberneuropati + neurogen inflammation



    Gluten kan aktivera små nerver i huden och underliggande vävnad ? ger svullnad, brännande smärta, och ökad känslighet.




    Myrkrypningar, stickningar, och "råttgnagande" känsla är klassiska symtom.






    3. Immunmedierad vaskulit (mindre troligt men allvarligt)



    I vissa fall kan glutenrelaterade antikroppar orsaka inflammation i små blodkärl i huden (leukocytoklastisk vaskulit).




    Ger smärtsamma, svullna områden i fötterna.








    Varför höger fot värre?



    Nerver en sida kan vara känsligare (tidigare skada, cirkulationsskillnad, anatomiska variationer).




    Autoimmun reaktion drabbar ofta asymmetriskt i tidigt skede.








    Viktigt:

    Det du beskriver är INTE "bara en glutenintolerans" ? detta är troligen en immunmedierad nerv- och vävnadsreaktionsom kräver medicinsk uppföljning.




    Rekommenderad utredning:

    B12, folat, homocystein, zink, magnesium (brister förvärrar nervsymtom).
    Glutenantikroppar (tTG-IgA, EMA, DGP-IgG).
    ENeG (nervledningshastighet) + hudbiopsi för småfiberneuropati.
    Uteslut vaskulit (blodprover: CRP, ANA, ANCA).




    Värt att veta:

     




    Glutenrelaterad neuropati kan förbättraseller bromsas med strikt glutenfri kost (100%) + eventuellt immunmodulerande behandling vid svårare fall.




    Det finns dokumenterade fall där smärtsam neuropati och svullnad i fötternavar första symtomet glutenrelaterad autoimmun sjukdom.

    Tyvärr är det vanligt att personer med glutenrelaterade nervsymtom utan klassisk celiakiinte tas tillräckligt stort allvar inom vården. Dock finns det alternativa vägar du kan gå, både själv och via specialister som är mer insatta.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------

    Så istället för att kritisera "låtsas allergiker och låtsas glutenintoleranta, så kan ni ju istället kritisera sjukvården som inte hjälper oss som har problem på riktigt med det! 












     

  • Anonym (M)

    Finns för lite kärlek och omtänksamhet i världen. Helst vill man inte anstränga sig något extra för att någon annan ska må bra men att leta fel som man kan hacka på och även diskutera det med andra intoleranta människor det är väl investerad energi.

  • felix le chat
    Raggartjejen skrev 2025-05-08 16:18:47 följande:
    Jaså, det tror du?!
    Jag är allergisk mot mandel och alla slags nötter, reagerar även luftburet. 
    Senast i lördags fick jag en allergisk reaktion p.g.a att någon annan åt jordnötter. 
    Jag har alltid allergitabletter,  Betapred och adrenalin med mig.
    Om du får reaktion så är det inne i ditt huvud.
    Du känner tex lukten av jordnötter och reagerar instinktivt.

    Jordnötter och mandel kan inte skapa LUFTBUREN reaktion.
    Det är avslöjat så många gånger nu vid det här laget.

    Om jag sätter dej på en stol vid ett bord och sätter ett tygstycke över borden
    och på¨andra sidan ställer jag ena gången en stor skål jordnötter och nästa
    gång en skål med ingenting.
    Du kommer aldrig kunna gissa rätt.
  • Anonym (Betty)
    Raggartjejen skrev 2025-05-08 16:18:47 följande:
    Jaså, det tror du?!
    Jag är allergisk mot mandel och alla slags nötter, reagerar även luftburet. 
    Senast i lördags fick jag en allergisk reaktion p.g.a att någon annan åt jordnötter. 
    Jag har alltid allergitabletter,  Betapred och adrenalin med mig.
    Märkligt eftersom att forskare är överens om att det inte finns luftburen nötallergi. Stor nyhet för ett tag sedan. Det är en myt och det är bara psykiskt.

    Finns absolut ingen som dött av en luftburen nöt. 
  • Aniiee

    Jag har en sannolikt dum fråga:

    Anser TS alltså att eftersom allas allergier inte fungerar som just TS bekantas allerigier så är andras allergier "på låtsas"?

    Och någon vars allergi yttrar sig på ett annat sätt får inte själv avgöra vad denne får göra med, för eller emot sin egna kropp?

    Eller har jag missat något?


    Bring sunscreen, an umbrella, and winter boots
  • Tow2Mater
    Anonym (Betty) skrev 2025-05-12 21:44:10 följande:
    Märkligt eftersom att forskare är överens om att det inte finns luftburen nötallergi. Stor nyhet för ett tag sedan. Det är en myt och det är bara psykiskt.

    Finns absolut ingen som dött av en luftburen nöt. 
    Inte alls. Vad man kunnat studera ar ' airborne peanut protein reactions are rare and do not usually cause severe symptoms'. Inte att det inte finns.
  • Tow2Mater
    Anonym (RSVR) skrev 2025-05-10 09:40:59 följande:
    Det går inte att tala för döva öron, det är forumet här ett gott exempel på.

    Något att tänka på för en svår nötallergiker är förstås att det kan räcka att du haft handen full med nötter, tagit i dörrhandtaget, allergikern tar i samma och petar sig sedan i munnen. 
    Man måste vara försiktig som fasen, men att bara andas i luften är bevisat ofarligt. 
    Eller t ex en nysning som sprider allergener i luften; sematiken liknande covidvirus- som inte anses luftburna, men blir burna av luften nar de flyger genom den.
  • Anonym (Provocerad)
    Aniiee skrev 2025-05-12 21:57:24 följande:

    Jag har en sannolikt dum fråga:

    Anser TS alltså att eftersom allas allergier inte fungerar som just TS bekantas allerigier så är andras allergier "på låtsas"?

    Och någon vars allergi yttrar sig på ett annat sätt får inte själv avgöra vad denne får göra med, för eller emot sin egna kropp?

    Eller har jag missat något?


    Nej. Jag vänder mig emot människor som hävdar att de inte tål vissa saker, vilket leder till att omgivningen på olika sätt tar hänsyn, för att dessa sen smaska i sig det de inte ?tål?. För att det är gott, till exempel. Om man kräver specialbehandling, typ att arbetsgivaren köper in glutenfri tårta, och sen trycker i sig vanligt bröd, kallar jag det för låtsasallergi och vill absolut mena att det påverkar allmänhetens syn på allergier generellt.
  • Fantasia78
    Auriela skrev 2025-05-12 13:33:36 följande:

    Håller med TS. Hade en kollega som på riktigt inte kunde äta gluten. Hon sa att efter att alla låtsas-gluten-allergiker börjat dyka upp, tar restauranger och caféer inte lika mycket hänsyn till glutenfritt längre. Dvs man tänker att det är ok att slarva lite eftersom de flesta som frågar efter glutenfritt tål det ändå. Så när vi skulle äta någonstans frågade hon alltid en extra gång där hon sa att hon är glutenintolerant på riktigt och då hände det att de kom på att hon inte kunde äta det som de hade sagt var glutenfritt. 

    Samma gällde dock min kollega som är vansinnigt allergisk mot bl a selleri. Hon fick alltid fråga extra och sen hände det ibland att hon fick symtom och fick gå därifrån och ta tabletter för att de hade använt rotselleri eller t ex sellerisalt eller nåt. 

    Så det gäller egentligen inte bara allt som folk låtsas vara allergiska mot utan även sånt som ingen brukar låtsas om.

    Sen har vi ju de som lurar i sina barn att de är allergiska mot något som de inte ska äta av kulturella skäl. Vansinnigt enligt min mening. 

    Allergi är allvarligt och endast de som är allergiska på riktigt mot något ska använda det begreppet. Det är min åsikt. 


    Håller med dig och TS. Alla dessa personer som inte är allergiska på riktigt har lagt grogrunden för att restauranger slarvar mer, t ex såsom du beskrivet här och gör någon slags halvmesyr till glutenfritt och dessutom har det blivit vanligare att restauranger inte alls är beredda på att erbjuda allergiker måltider ö h t. Det problemet var inte så vanligt innan pseud-allergiker tyckte de ville prova att ta bort gluten eller laktos bara för att de tror att det skulle vara mer hälsosam? 
    Vi som reagerar med en rejäl astma eller ev en anafylaktis chock på sådant vi faktiskt inte tål, erbjuds ofta inga alternativ alls. Har ett exempel på en restaurang på jobbet där man utöver vanlig kost erbjuder vegetarisk,vegansk, glutenfr resp. laktosfri kost, men f ö inte är beredd att göra några andra justeringar trots att det är en personalmatsal där vi som ibland har med oss större externa sällskap dit alltså förväntas ta med egen matlåda även vid sådana tillfällen. Dvs vid representation. Mycket underligt. Och då rör det ändå allergi som hör till Livsmedelsverkets lista över de vanligaste allergierna. 


    Hellre en måltid med kollegerna än ingen mat alls?
Svar på tråden Låtsasallergiker ställer till det för andra!