Auriela skrev 2025-05-12 13:33:36 följande:
Håller med TS. Hade en kollega som på riktigt inte kunde äta gluten. Hon sa att efter att alla låtsas-gluten-allergiker börjat dyka upp, tar restauranger och caféer inte lika mycket hänsyn till glutenfritt längre. Dvs man tänker att det är ok att slarva lite eftersom de flesta som frågar efter glutenfritt tål det ändå. Så när vi skulle äta någonstans frågade hon alltid en extra gång där hon sa att hon är glutenintolerant på riktigt och då hände det att de kom på att hon inte kunde äta det som de hade sagt var glutenfritt.
Samma gällde dock min kollega som är vansinnigt allergisk mot bl a selleri. Hon fick alltid fråga extra och sen hände det ibland att hon fick symtom och fick gå därifrån och ta tabletter för att de hade använt rotselleri eller t ex sellerisalt eller nåt.
Så det gäller egentligen inte bara allt som folk låtsas vara allergiska mot utan även sånt som ingen brukar låtsas om.
Sen har vi ju de som lurar i sina barn att de är allergiska mot något som de inte ska äta av kulturella skäl. Vansinnigt enligt min mening.
Allergi är allvarligt och endast de som är allergiska på riktigt mot något ska använda det begreppet. Det är min åsikt.
Finns kanske dom som låtsas, jag vet inte. Men det finns även noig många av dom som inte har fått hjälpen från sjukvården och inte har det på papper eller de som ahr dragit sig för att göra en utredning då man ska förvärra tillståndet för att sjukvården ska kunna se det tydligt.
Har redan skrivit om mig själv i tråden en gång tidigare. Men nämner lite kort igen. Jag är en av dom som du och TS skulle kalla för låtsas allergiker. Jag kan inte ens äta glutenfri bröd utan att få smärta i fötterna framför allt den ena foten och benet. Får även ont i bröstet under nyckelbenet och ner till armhålan. Blir även extremt trött och känner mig tung i huvudet hela dagen efter. Som yngre kunde jag inte ens stå på mina fötter utan fick laga min mat på knä och krypa på golvet. Jag försökte få hjälp från sjukvården och vid ett tillfälle när jag verkligen inte kunde arbeta och min chef vägrade låta mig vara sjukskriven så åkte jag in till akuten. Där man såg svullnaderna och la in mig. Jag har kampats med detta i 22 år och vårdcentralen har inte vetat vad dom ska göra förutom att sätta felaktiga diagnoser på mig och även behandlat mig illa. Trots att de har dokumenterat svullnaderna.
Så igår, efter 22 års kämpande och stora problem som har gett mig seriös påverkan fysiskt och även påverkat min ekonomi, mående och sömn så frågade jag AI lite fort om mina symptom. Det går självklart att skratta åt detta om man är narcissistiskt lagd. Men sanningen är att den förklarade på bara några sekunder vad det kunde handla om. Men självklart uppmanar den kontakt med sjukvården.
Det här skrev AI bland annat (urklipp) Jag har fetat upp texten i sista stycket, vänligen LÄS det! :
Neuropati:
Kan ge domningar, stickningar, brännande och pulserande smärta i fötterna.
Orsaker: diabetes, glutenintolerans (glutenneuropati), vitaminbrist (B12, folat), autoimmuna sjukdomar, toxiner.
Glutenrelaterad neuropati:
Gluten kan hos vissa orsaka en inflammatorisk reaktion i nervsystemet, även utan klassisk celiaki.
Symtomen stämmer med sensorisk neuropati, vanligast i fötter.
Gluteninducerad perifer neuropati med inflammation
Vid exponering för gluten (t.ex. "riktigt bröd") kan immunsystemet triggas till att angripa kroppens egna nerver (autoimmun reaktion).
Det ger:
Svullnad (lokal inflammation i nerver och omgivande vävnad).
Extrem smärta, sveda, "gnagande" känsla.
Funktionsbortfall (kan inte gå normalt).
Ensidighet (höger fot värre): vanligt att en sida drabbas hårdare.
2. Småfiberneuropati + neurogen inflammation
Gluten kan aktivera små nerver i huden och underliggande vävnad ? ger svullnad, brännande smärta, och ökad känslighet.
Myrkrypningar, stickningar, och "råttgnagande" känsla är klassiska symtom.
3. Immunmedierad vaskulit (mindre troligt men allvarligt)
I vissa fall kan glutenrelaterade antikroppar orsaka inflammation i små blodkärl i huden (leukocytoklastisk vaskulit).
Ger smärtsamma, svullna områden i fötterna.
Varför höger fot värre?
Nerver på en sida kan vara känsligare (tidigare skada, cirkulationsskillnad, anatomiska variationer).
Autoimmun reaktion drabbar ofta asymmetriskt i tidigt skede.
Viktigt:
Det du beskriver är INTE "bara en glutenintolerans" ? detta är troligen en immunmedierad nerv- och vävnadsreaktionsom kräver medicinsk uppföljning.
Rekommenderad utredning:✅ B12, folat, homocystein, zink, magnesium (brister förvärrar nervsymtom).
✅ Glutenantikroppar (tTG-IgA, EMA, DGP-IgG).
✅ ENeG (nervledningshastighet) + hudbiopsi för småfiberneuropati.
✅ Uteslut vaskulit (blodprover: CRP, ANA, ANCA).
Värt att veta:
Glutenrelaterad neuropati kan förbättraseller bromsas med strikt glutenfri kost (100%) + eventuellt immunmodulerande behandling vid svårare fall.
Det finns dokumenterade fall där smärtsam neuropati och svullnad i fötternavar första symtomet på glutenrelaterad autoimmun sjukdom.
Tyvärr är det vanligt att personer med glutenrelaterade nervsymtom utan klassisk celiakiinte tas på tillräckligt stort allvar inom vården. Dock finns det alternativa vägar du kan gå, både själv och via specialister som är mer insatta.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Så istället för att kritisera "låtsas allergiker och låtsas glutenintoleranta, så kan ni ju istället kritisera sjukvården som inte hjälper oss som har problem på riktigt med det!