Matpriserna är inte höga – det är vi som är bortskämda
Vi måste prata klarspråk: Svenskarna har vant sig vid att mat är nästan gratis. När priserna nu stiger gnäller vi som om vi levde under svält, men sanningen är att vi fortfarande lägger en mindre andel av vår inkomst på mat än många andra länder i världen.
Det är inte bara inflationen som driver kostnaderna, det är vår fixering vid att alltid vilja ha det billigaste, snabbaste och mest bekväma. Vi kräver färska bär i januari, avokado till frukost och billig kyckling varje dag. Men vi vill inte betala för vad det faktiskt kostar att odla, transportera och producera maten på ett hållbart sätt.
Vi pekar på ICA-handlaren och skriker ?girighet!?, men glömmer att bonden som producerar vår potatis ofta går på knäna ekonomiskt. Vi ser inte lastbilschauffören som jobbar nätter, eller kassörskan som ska ha en lön värd namnet.
Kanske är det dags att sluta jaga extrapris och börja tänka långsiktigt. Att acceptera att rättvis matproduktion kostar. Att vi inte kan äta som miljonärer men betala som snåljåpar.
Vi får den matkultur vi är villiga att betala för, och just nu är vi på väg att pruta sönder den.