• Blåelden

    Tycker du att fröolja är en naturlig produkt

    Jag avser här främst dem raffinerade fröoljerna och inte exempelvis kallpressad olivolja. Men som rubriken lyder anser du att det är en naturlig produkt och motivera gärna ditt svar.

  • Svar på tråden Tycker du att fröolja är en naturlig produkt
  • Anonym (ss)

    I vilket sammanhang spelar det egentligen någon roll?

  • Anonym (Maria)

    Vad tycker du själv? 

  • Anonym (B)

    Vad menar du med naturlig produkt? Varför skulle fröolja vara onaturlig?

  • Anonym (Rinl)
    Blåelden skrev 2025-10-27 19:24:50 följande:
    Tycker du att fröolja är en naturlig produkt

    Jag avser här främst dem raffinerade fröoljerna och inte exempelvis kallpressad olivolja. Men som rubriken lyder anser du att det är en naturlig produkt och motivera gärna ditt svar.


    Ointressant om det är en naturlig produkt men Nej.
  • Casual

    Jag har helt avlägsnat samtliga fröoljor från min kost sedan 8 månader tillbaka (rapsolja och solrosolja är det jag använde innan). De är ultraprocesserade och innehåller omega 6, vilket är inflamatoriskt för våra kroppar. 

    Fröoljor är väldigt onyttigt för oss, men är billiga att tillverka och därför billig för livsmedelsindustrin att använda. Snabbmat som till exempel pizza görs ofta på rapsolja. Sen finns de i innehållsförteckningen på många halvfabrikat i affären. 

    Använder dock olivolja och avokadoolja, då de innehåller nyttiga fetter jag mår bra av. 

    Käkar en ketogen kost förövrigt. Gått ner 27 kg sedan i mars och blivit av med alla kroniska inflammationer I min kropp, vilket till stor del berodde på fröoljor, raffinerat socker, enkla kolhydrater och ultraprocesserade livsmedel. Fått ner mitt ldl- kolesterol på normal kivå och gått från 107 kg till 79 kg på 8 månader.
    Kommer aldrig att gå tillbaka till att äta inflamatorisk kost igen! :) 

  • Anonym (Maria)
    Casual skrev 2025-10-28 21:36:39 följande:

    Jag har helt avlägsnat samtliga fröoljor från min kost sedan 8 månader tillbaka (rapsolja och solrosolja är det jag använde innan). De är ultraprocesserade och innehåller omega 6, vilket är inflamatoriskt för våra kroppar. 

    Fröoljor är väldigt onyttigt för oss, men är billiga att tillverka och därför billig för livsmedelsindustrin att använda. Snabbmat som till exempel pizza görs ofta på rapsolja. Sen finns de i innehållsförteckningen på många halvfabrikat i affären. 

    Använder dock olivolja och avokadoolja, då de innehåller nyttiga fetter jag mår bra av. 

    Käkar en ketogen kost förövrigt. Gått ner 27 kg sedan i mars och blivit av med alla kroniska inflammationer I min kropp, vilket till stor del berodde på fröoljor, raffinerat socker, enkla kolhydrater och ultraprocesserade livsmedel. Fått ner mitt ldl- kolesterol på normal kivå och gått från 107 kg till 79 kg på 8 månader.
    Kommer aldrig att gå tillbaka till att äta inflamatorisk kost igen! :) 


    Vad hade du för kroniska inflammationer?
  • Anonym (kattan)

    Människan är inte gjord för att äta sånt skräp nej. Ät riktigt smör istället. Riktig kokosolja eller kallpressad olivolja

  • Agda90
    Blåelden skrev 2025-10-27 19:24:50 följande:
    Tycker du att fröolja är en naturlig produkt

    Jag avser här främst dem raffinerade fröoljerna och inte exempelvis kallpressad olivolja. Men som rubriken lyder anser du att det är en naturlig produkt och motivera gärna ditt svar.


    De innehåller stora mängder omega 6 och det skapar inflammationer. Det räcker gott och väl för mig för att jag ska låta bli att använda fröoljor.
  • Anonym (B)
    Agda90 skrev 2025-10-29 15:45:27 följande:
    De innehåller stora mängder omega 6 och det skapar inflammationer. Det räcker gott och väl för mig för att jag ska låta bli att använda fröoljor.
    AI Overview
    +4
    Omega-6 kan bidra till inflammation, men enbart vid ett
     <<(1) obalanserat intag där det är mycket högre än omega-3, samt vid överkonsumtion. Nyare forskning tyder dock på att omega-6-fettsyror som linolsyra kan ha en anti-inflammatorisk effekt när nivåerna i kroppen är högre, tvärtemot vad man tidigare trott. Orsaken till inflammation verkar ligga i det obalanserade förhållandet mellan omega-6 och omega-3, snarare än intaget av omega-6 i sig. 
    Hur omega-6 kan påverka inflammation


    Omättnad i förhållande till omega-3: När det finns en stor obalans mellan omega-6 och omega-3 i kosten, och intaget av omega-6 är betydligt högre än omega-3, kan detta leda till att kroppen producerar fler pro-inflammatoriska signalämnen.

    Tidigare trosuppfattning: Man har tidigare trott att omega-6-fettsyror omvandlas till arachidonsyra, som i sin tur kan skapa inflammatoriska ämnen. Forskning visar dock att denna omvandling inte är särskilt aktiv i friska individer och att kroppen reglerar arachidonsyra-nivåerna.

    Nyare forskning: Studier visar att högre nivåer av omega-6-fettsyror i blodet är kopplade till lägre nivåer av inflammatoriska markörer.

    Behov av balans: Fokus bör ligga på att upprätthålla en balanserad ratio mellan omega-3 och omega-6, snarare än att undvika omega-6 helt. 



    Sammanfattning
    Omega-6 skapar inte nödvändigtvis inflammation på egen hand, men ett mycket högt intag i förhållande till omega-3 kan bidra till det. Nyare forskning ifrågasätter den gamla idén att omega-6 är inflammatoriskt och pekar istället på att en balanserad ratio är viktigast för att undvika inflammation. 
  • Agda90
    Anonym (B) skrev 2025-10-29 20:56:04 följande:
    AI Overview
    +4
    Omega-6 kan bidra till inflammation, men enbart vid ett
     <<(1) obalanserat intag där det är mycket högre än omega-3, samt vid överkonsumtion. Nyare forskning tyder dock på att omega-6-fettsyror som linolsyra kan ha en anti-inflammatorisk effekt när nivåerna i kroppen är högre, tvärtemot vad man tidigare trott. Orsaken till inflammation verkar ligga i det obalanserade förhållandet mellan omega-6 och omega-3, snarare än intaget av omega-6 i sig. 
    Hur omega-6 kan påverka inflammation
    Omättnad i förhållande till omega-3: När det finns en stor obalans mellan omega-6 och omega-3 i kosten, och intaget av omega-6 är betydligt högre än omega-3, kan detta leda till att kroppen producerar fler pro-inflammatoriska signalämnen.

    Tidigare trosuppfattning: Man har tidigare trott att omega-6-fettsyror omvandlas till arachidonsyra, som i sin tur kan skapa inflammatoriska ämnen. Forskning visar dock att denna omvandling inte är särskilt aktiv i friska individer och att kroppen reglerar arachidonsyra-nivåerna.

    Nyare forskning: Studier visar att högre nivåer av omega-6-fettsyror i blodet är kopplade till lägre nivåer av inflammatoriska markörer.

    Behov av balans: Fokus bör ligga på att upprätthålla en balanserad ratio mellan omega-3 och omega-6, snarare än att undvika omega-6 helt. 
    Sammanfattning
    Omega-6 skapar inte nödvändigtvis inflammation på egen hand, men ett mycket högt intag i förhållande till omega-3 kan bidra till det. Nyare forskning ifrågasätter den gamla idén att omega-6 är inflammatoriskt och pekar istället på att en balanserad ratio är viktigast för att undvika inflammation. 
    Omega 6 är mer vanligt förekommande i kosten än omega 3. Så balansen mellan omega 3 och 6 är redan skev i vår vardagliga kost. Man behöver inte öka på oblansen genom att tillföra extra omega 6. 
    Majoriteten av oss får i sig på tok för mycket omega 6 redan som det är. 

    Sen får du gärna länka till forskningarna. 
Svar på tråden Tycker du att fröolja är en naturlig produkt