• Sonoma

    Vad gör de om man har för lite fostervatten?

    Jag var inte på kontroll på Specialistmödravården eftersom bebisen sparkade så lite och då upptäckte de att mängden fostervatten minskat. Om jag förstått det rätt ska man ligga mellan 50 och 250 mm när de mäter. För två veckor sedan hade jag 138 mm och nu hade jag strax under 80 mm. Inget akut alltså, men jag ska in på kontroll igen på måndag.


    Jag undrar dock vad som händer om det sjunkit ytterligare på måndag? Vad gör de om man kommer under 50 mm? Blir man inlagd? Måste de förlösa en? Eller kan det lösa sig av sig själv (fostervatten ombilda ju kontinuerligt)? Nån som har erfarenhet av detta?
    Jag är i vecka 31 nu.
  • Svar på tråden Vad gör de om man har för lite fostervatten?
  • Sonoma

    Starkt Längtan83:


    De mäter inte fostervattnet på rul men de kollar så att de tycker att mängden ser normal ut. Skulle de tycka att det ser onormalt ut så gör de nog absolu en mätning. När de mäter fostervattnet så mäter de diametern av vattnet i de fyra hörnen av magen. Sen plussar de ihop måtet och då ska det ligga mellan 50 och 250 mm.
    barnsjuk:
    Jag tror att det är just minskade fosterrörelser och så förstås litet SF-mått som ger en indikation om att man har lite fostervatten. Misstänker BM nåt så görs ett ultraljud.
  • Pernilla3

    Här säger läkaren att man inte gör något för det gör inget om man inte har något fostervatten alls för man kan vara utan i flera veckor. Personligen tycker jag att det låter väldigt märkligt, ffa då inga andra läkare verkar gå efter det hon säger.

    Frågan kom upp pga att min yngsta dotter föddes och då fanns inget fostervatten kvar alls. Nu är jag gravid igen och orolig att samma sak ska hända. för överallt som jag läser så blir man igångsatt och det står att det inte alls är bra. Så vad min läkare baserar sina "fakta" på har jag ingen aning om.

  • hjärtis 2006

    Åkte in till förlossningen i vecka 39+0 pga av att jag inte känt min dotter på hela dagen... De konstaterade att jag hade alldeles för lite fostervatten 55 ml, blev igångsatt dagen där på...

  • lill tess

    Gick på mtilväxtkonroller pga av att jag har en bindvävssjukdom. De märkte mellan 2 kontroller i v 28 och 32 att han växt väldigt lite, låg på -34%. Fick då gå på kontroler 2 ggr/v för att kolla bl.a. fostervatten, flödet. Han var liten redan v28 -16% tror jag det var.

    Kom inte ihåg hur lite fostervatten det var men tror det låg kring nedersta värdet. Nu ville de inte riskera nånting då han var så liten och att när jag fick sammandragningar så sjönk hjärtljuden. Jag åkte in för extra kontroll för att jag inte kännt några rörelser. De hade avvaktat med snitt om inte hans hjärtljud hade gått ned vid sd.

    Jag arbetar inom vården så jag var sjukskriven först och sedan havandeskapspenning, blev sjukskriven i v28.

    Är gravid igen i v30. Har varit på 2 tillväxtkontroller och denna gång så är bebisen normalstor, vilket är skönt. Men man oroar sig ändå, hopppas han får vara i magen tiden ut. Väntar en kille till

    Oj.....blev lite långt

  • Sonoma

    lill tess:


    Då ska vi ju ha barn ungefär samtidigt! Vad skönt att höra att din bebis är normalstor denna gången! Jag vill också verkligen gå tiden ut. Eller i alla fall till vecka 36 så både lungorna är mogna och att man slipper sondmatningen.
    Jag har ännu inte hört nån som blivit igångsatt i så tidigt vecka som jag (v 31) enbart pga för lite fostervatten, dvs där bebisen verkar må bra. CTG- och UL-kontroller av min bebis har varit bra så om fostervattensmängden fortfarande är liten på måndag så hoppas jag ändå att det ska räcka med täta kontroller, inte inläggning/sängläge eller ännu värre: igångsättning.
  • tosalisa

    Min syster blev igångsatt pga för lite vatten. Men det var en vecka innan beräknat, så det e kanske skillnad

  • Ronjan709

    Hej,
    Förra veckan rörde sig min bebis ovanligt lite o efter 2 dagar åkte jag in. Ultraljud visade för lite vatten.Första läkaren ville sätta igång mig direkt(dvs göra ett försök.när man är omogen kan det sluta i kejsarsnitt pga inte alltid igångsättning fungerar) Men sen så blev jag inlgagd i stället på obeservation o vattnet bättrade på sig och efter 4 dagar utskriven med bebisen kvar i magen.Jag var i v 37.
    Jag vet inte vad de gör i v 31. Ctg visade mitt barn mådde bra hela tiden så därför det blev inläggning med observation för min del istället för att ta ut bebisen som första läkaren tänkte.
    Jag antar att du blir inlagd på observation o de ser hur länge de kan skuta upp att ta ut bebisen eftersom du är bara i v.31

    Men vet du vad. Jag hade druckit dåligt pga illamående längre tid o jag drack allt jag kunde de dagarna jag var inlagd. En läkare sa att uttorkning kan i vissa fall påverka vattenmängden. På återkontrollen sa annan läkare det troligtvis inte har samband.Men jag råder dig i alla fall att dricka så mkt du kan! Skadar ju inte!

  • Sonoma

    sia75:


    Vad skönt att höra att vattemmängden blev bättre igen. Jag tycker att bebisen rör sig avsevärt mycket mer nu så jag hoppas att det betyder att där är mer vatten nu. Vet du hur mycket vatten du hade när de la in dig? Tack för tipset om att dricka mycket! Jag har haft lunginflammation och varit ganska sjuk så jag har nog också varit lite uttorkad.
Svar på tråden Vad gör de om man har för lite fostervatten?