• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • Sigrid
    Sigrid skrev 2011-08-01 17:45:09 följande:

    Suck... man ska inte ta ut glädjen i förväg. Tårtbotten sjönk ihop i mitten när jag gräddade den.
    Ahhhhh..... blir galen!  

    Vad gör jag för fel?

    Så här gjorde jag sist:

    * Smorde formen med smör (ej flytande). Satte bakplåtspapper längs sidorna på formen, eftersom formen är ganska låg.
    * Vispade ägg och socker 3-4 minuter (har läst olika, endel påstår att man ska vispa jättelänge medans andra säger att man inte ska vispa mer än 3-4 minuter).
    *  Blandade vetemjöl och bakpulver, siktade ner det i äggblandningen och vände försiktigt ner det.
    *  Hällde i smeten, såg till att inte det sista av smeten kom i mitten.
    * Drog upp lite av smeten på sidorna av formen.
    * Gräddade i botten och ugnen i 175 grader tills stickan var torr.

    Kakan sjönk ihop efter ca 15-20 minuter i ugnen.

    Så min fråga är nu, vad av ovanstående gjorde jag fel? Skulle jag ha gjort något annorlunda?

    Hur siktar ni ner mjölet i smeten? Siktar ni ner allt mjöl på en gång och sen vänder runt (har sett att Mette Blomsterberg i programmet "Det söta livet" gör så) eller siktar ni ner lite i taget och vänder runt efter hand. Jag har nog gjort det sistnämda, lite i taget, men funderar på att försöka med den andra metoden.

    Hjälp!!!              


  • Mistoffelees

    Sigrid: Har ju en likadan köksmaskin som dig och använde ballongvispen i helgen, oj vilken fin och fluffig smet, ja tills kakan sjönk ihop i mitten under gräddningen , har hänt tidigare då jag använt ballongvispen och vispat smeten jättefluffig

    Ja det här med tårtbottnar är ett mysterium, lyckas lika ofta som jag misslyckas, oftast har man tur att den går att använda ändå, men i helgen fick jag göra en till som också sjunk ihop i mitten , men det gick att puslla ihop de två jag gjort så det blev en tårta


  • Ova

    Jag brukar häva i allt mjöl och vispa sakta och i de flesta fall sjunker den inte ihop.
    En gång glömde jag vispa socker och ägg först och blandade ihop altt och vispade sedan och den blev jättefin.
    Jag tror att det sitter en liten bakdjävul i ugnen som vet när man måste ha en fin tårta och då punkterar han den.

  • Lissy81

    Mängden bakpulver kanske? I recepten med "3 lika" som cirkulerar har de flesta skrivit dit (senaste halvåret) att man ska minska mängden bakpulver med kanske 1/3 typ. Och jag har testat och det blir bättre för mig iaf. Då stiger den till en viss höjd i ugnen och stannar där. Kanske inte lika hög som med mer bakpulver, men det spelar ju ingen roll om den iaf sjunker ihop efteråt.

  • Egensinnig
    Lenilus skrev 2011-07-31 20:31:33 följande:
    Heej! Välkommen tillbaka! :) Jag kommer definitivt ihåg dig!

    Jag har också pausat ett tag, men kör på i lagom takt nu. Vet hur det är att tappa sugen.

    Hej L!

    Tack vännen!

    Jo lite tårtlust har allt kommit tillbaka men det blir mest virkning just nu

    Ser att dina tårtkonstverk är lika fantastiska som alltid!     
  • Egensinnig

    Sigrid - jag vispar bara snabbt ihop smeten innan jag vänder ner mjöl o bakpulver och vispar sedan ca 60 sek efter det och det funkar bra.Precis som ni är inne på verkar smeten bli känslig om man pumpat in för mycket luft i den helt enkelt. Har man ett bra recept så reser den sig bra trots att man iten tokvispat ägg o socker. Ett annat alternativ är att använda en flower nail i mitten så kakan bakar även inifrån och out - då hinner den oftast inte kollapsa i mitten http://cakecentral.com/articles/651/cake-baking-flower-nail-method-tutorial


  • Sigrid

    Tack för alla svar angående hopsjunken tårtbotten. Jag bakar en ny nu med lite ändringar, få se hur det går.


    Egensinnig skrev 2011-08-02 06:27:02 följande:
    Sigrid - jag vispar bara snabbt ihop smeten innan jag vänder ner mjöl o bakpulver och vispar sedan ca 60 sek efter det och det funkar bra.Precis som ni är inne på verkar smeten bli känslig om man pumpat in för mycket luft i den helt enkelt. Har man ett bra recept så reser den sig bra trots att man iten tokvispat ägg o socker. Ett annat alternativ är att använda en flower nail i mitten så kakan bakar även inifrån och out - då hinner den oftast inte kollapsa i mitten cakecentral.com/articles/651/cake-baking-flow...
    Har du något bra recept på tårtbotten?
  • Sigrid
    Sigrid skrev 2011-08-01 18:40:08 följande:

    Vad gör jag för fel?

    Så här gjorde jag sist:

    * Smorde formen med smör (ej flytande). Satte bakplåtspapper längs sidorna på formen, eftersom formen är ganska låg.
    * Vispade ägg och socker 3-4 minuter (har läst olika, endel påstår att man ska vispa jättelänge medans andra säger att man inte ska vispa mer än 3-4 minuter).
    *  Blandade vetemjöl och bakpulver, siktade ner det i äggblandningen och vände försiktigt ner det.
    *  Hällde i smeten, såg till att inte det sista av smeten kom i mitten.
    * Drog upp lite av smeten på sidorna av formen.
    * Gräddade i botten och ugnen i 175 grader tills stickan var torr.

    Kakan sjönk ihop efter ca 15-20 minuter i ugnen.

    Så min fråga är nu, vad av ovanstående gjorde jag fel? Skulle jag ha gjort något annorlunda?

    Hur siktar ni ner mjölet i smeten? Siktar ni ner allt mjöl på en gång och sen vänder runt (har sett att Mette Blomsterberg i programmet "Det söta livet" gör så) eller siktar ni ner lite i taget och vänder runt efter hand. Jag har nog gjort det sistnämda, lite i taget, men funderar på att försöka med den andra metoden.

    Hjälp!!!              


    Nu har jag gjort en ny tårtbotten och den blev jättefin!

    Tyvärr ändrade jag fler än en parameter, vilket är dumt, men jag tror det är bakpulvret som ställde till det för mig.

    Detta ändrade jag från ovan: 
    * Jag använder receptet 3 lika. 4 ägg och den här gången knappt 0,5 tsk bakpulver (förra gången 1,5 tsk).   
    * Jag lät ägg och socker ligga ihop någon timme innan jag vispade för att eventuellt lösa upp lite socker. Har hört att sockerkristallerna tynger ner kakan. Vet inte om det hjälpte.
    * Jag siktade ner hela mjölet på en gång och vände runt, men det var svårt att få det jämt, fick vända, vända, vända många gånger men det blev bra till sist.

    Lycklig just nu! Sen om jag får samma resultat nästa gång är ju bara att vänta och se. Verkar vara slump inblandat i det här också.    
  • Egensinnig
    Sigrid skrev 2011-08-02 12:42:36 följande:
    Tack för alla svar angående hopsjunken tårtbotten. Jag bakar en ny nu med lite ändringar, få se hur det går.Har du något bra recept på tårtbotten?

    Kul att det gick bra!
    Jag kör det gamla hederliga "Monnies bottnar" , samma som stod på potatismjölpaketet förr. Och så modifierar jag med kakao, smör, essenser  mm för att göra olika varianter.
  • Skåne85

    Jag gör som du skrev först Sigrid, fast jag har ca 3 cm mindre socker i glaset jämfört med ägg o mjöl sen har jag ca 2 tsk bakpulver till 5 ägg. Jag har ingen tid till ägg och socker när jag vispar, bara kollar när den börjar bli lagom fluffig o lite vitare sen häller jag ner mjöl o bakpulver samtidigt och vispar/rör på 1 hastighet! Mina lyckas alltid !