• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Finurlan

    God morgon!
    Va trögt det går med FLYgandet här hemma nu då. :( Bestämde mig för att göra rent kylen i onsdags och inbillade mig att det skulle bli en lätt match. Istället tog det hela dagen! (Fast då blev jag i och för sig avbruten av gnällig, men söt, bebis ca tusen gånger, och fick pausa för att lämna och hämta stora sonen.)
    Kylen tog verkligen musten ur mig och sen dess har jag bara orkat shina kökshon och bädda sängarna. Inga hotspots, inget S

  • Finurlan

    Nä, nu har min iPhone fått fnatt och vill visst inte va med mer... Får starta datorn lite senare och skriva klart då istället. :)

  • 060810

    Idag tar det emot nåt fruktansvärt. :( vill bara ligga i sängen. :(
    Samlade i a f ihop till en tvättkorg så den ska jag ner och stoppa i snart. Sen blir det stan i detta slaskvädret.
    Får ta nya tag när jag kommer hem. ;)

  • Jojjanna

    Millans hustru: Jag kopierar från min blogg om hur man gör en Swish and swipe i badrummet:

    Det innebär att på två minuter göra rent toaletten med en toaborste samt torka av toaletten, kring toaletten samt handfatet. Det gör att badrummet blir som nytt varje dag. Alla saker som behövs måste finnas tillgängliga så att man inte undviker att göra det för att det är krångligt. En utförligare beskrivning finns här.
     


  • Tres26

    Urk.. Idag tryter humöret.. Stod framför badrumsspegeln och tittade på tandkrämsprickarna som barnen så fint lämnat efter sig. Tittade ner på golvet vars fläckar inte vill försvinna oavsett vad jag rengör dom med. Kände att jag hade lust att bomba mitt badrum helt enkelt istället för att swipa det.. 
    MEN jag tog mig i kragen. Drog av med trasa. Men det tog emot kan jag lova. Trodde jag skulle bli lite uppiggad av det, men icke... Äsch, nu drar jag hem till en väninna istället och så tar jag itu med huset senare idag!

    Tummen upp till oss alla här i tråden som gör ett sjukt bra jobb iaf! Blir alltid lika glad och peppad då jag läser här. Speciellt då ni skriver att det är jobbigt. Då känner jag mig mindre ensam. Tack ts att du startat denna tråden! {#emotions_dlg.flower}

  • 060810

    Förvirrad är vad jag är!!
    Glömde tvätten, höll på att gå till bussen med soppåsen och glömde min påse jag skulle ta med mig. Så fick springa hem och slänga soporna och sen in och ta påsen som skulle med. ;) sen springa till bussen. ;)

    Tur huvudet alltid sitter på plats annars hade jag glömt det med. ;)

  • Blå Flygare
    060810 skrev 2012-01-20 09:23:25 följande:
    Förvirrad är vad jag är!!
    Glömde tvätten, höll på att gå till bussen med soppåsen och glömde min påse jag skulle ta med mig. Så fick springa hem och slänga soporna och sen in och ta påsen som skulle med. ;) sen springa till bussen. ;)

    Tur huvudet alltid sitter på plats annars hade jag glömt det med. ;)
    Inte undra på med tanken på gårdagen!
  • Blå Flygare

    All ork har runnit ur mig. Tror jag är på väg att bli förkyld. Känner mig riktigt stolt över att ha bäddat sängen, duschat, klätt mig, fixat håret och sminket mig. Fixat iordning barnen, hållit diskhon ren och kört igång en tvätt. Hur jag ska orka hänga upp tvätten blir ett senare bekymmer. Och ta mig till simskola! Tur lunchen står lagad och klar i kylen, nödreserver i frysen är ett måste för att få mat var dag! Slutrensat för denna vecka skulle jag tro.

    Jag tycker det är riktigt roligt att rensa nu, verkligen kommit in i det. Men sen då? Babysteppandet slutar liksom där, efter dagliga rutiner och rensande. Steget sen till zoner och vecko-städningen får man sen själv komma in i. Jag har rensat lite ojämt nu, så något rum är färdigt och andra inte påbörjade, något gjort 1/3 osv. Tänkte när januari är över fortsätta enl zonerna och köra städ-dag på måndag och sen rensa i de rum som inte är färdiga och de dagar zonen är i en färdigrensat rum städa där enl schemat ist. Låter det vettigt? Kan ju tillägga att enbart hall, tvättstuga och badrum är färdigrensade.

    Sen har jag verkligen kommit in i controljournal-skrivandet. Börjar få koll över veckan, och har börjat lista egna saker att göra under "anti-fördröjar-dagen" (onsdager enl. fly-lady) Sätta upp hyllor och tavor, rengöra bakom spisen, skura garagedörren osv. Har inte hittat någon snygg A5-pärm än dock, har inte kommit ut i någon bokhandel och letat än. någon som vet bra sidor på nätet där man kan hitta sånt?

    Dags att kolla vad man ska göra på fredagar! 

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!