• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Ms H
    angio101 skrev 2012-01-23 14:03:07 följande:
    Ms H: Du kan köra en swish&swipe medan du tappar upp skurhinken, du är ju ändå redan i badrummet... och så räknas det som S&S och inte weekly homeblessing och du får lättare att hålla dig inom timmen.
    Hehe, bra sätt att "fuska till sig" mer städtid
  • Ms H
    Blå Flygare skrev 2012-01-23 13:51:10 följande:
    Gäller att ha det lättåtkomligt.

    Instämmer till fullo, städgrejer ska vara lättåtkomligaoch ordning i städskåpet är a och o för enkel städning. Här börjar bli dags att fixa lite i städskåpet snart, det har hamnat en del saker på fel ställen tyvärr.
  • Blå Flygare
    Ms H skrev 2012-01-23 14:23:19 följande:
    Instämmer till fullo, städgrejer ska vara lättåtkomligaoch ordning i städskåpet är a och o för enkel städning. Här börjar bli dags att fixa lite i städskåpet snart, det har hamnat en del saker på fel ställen tyvärr.
    Jag fick fixat städskåpet förra veckan, så skööönt! Mycket lättare att dra fram dammsugaren när man inte samtidigt blir anfallen av strykbrädan Funderar ffa på var strykbrädan ska stå, om jag ska våga ta upp den till övervåningen där allt som ska strykas förvaras. Fast då får jag stryka utan TV-underhållning. Svårt val!

    Peppad att decluttra mer när jag inte fick dammat av alla ytor på 10 minuter.

    Dags att decluttra i badrummet innan de områdena kommer dock! 
  • HäckHäxan

    Känner mig måttligt jefla nöjd med mig själv, bänken i köket och data bordet är röjt, skulle egentligen bara gjort ett men de blev bägge i bara farten, högtalarna som stod på bänken flyttade till databordet, ser så fint ut. Diskbänken är fin, som vanligt nu för tiden, den vanan har satt sig och det känns bra.

    Har inte fått gjort nått schema ännu ala fly lady som passar mig, men det känns som om det flyter hyfsat ändå.

    Dammsugaren smällde förra veckan, men nu finns en nu hemma så nu kan jag dammsuga igen, fick nästan huvudet fullt med vansinne av alla hår, jag dammsuger typ varje dag minst en gång om dagen, hall kök och matrummet, samt toan varannan dag kanske.. Några dagar utan dammsugare kändes som en nära döden upplevelse.

    Nu plockar jag i dotterns rum, slänger alla leksaker som är trasiga, verkar trasiga och sorterar. Har ställt ut saker i matrummet som skall bäras upp på vinden imorgon, samt snart klar med mitt tvättberg i sovrummet, har sorterat ut mängder med för små kläder från mini som också skall bäras upp.

    Det känns bra, riktigt bra. Kanske har jag snart ett drägligt hem! När jag har det och sköter det, så skall jag belöna mig med ny färg och nya tapeter!


    Icke korrekturläst.
  • HäckHäxan
    sopeno skrev 2012-01-23 14:16:53 följande:
    Läste att man skulle ta 15 min under sängen idag. Så bra uppgift för mig! Så fort jag panikstädar i sovrummet puttar jag in saker där i ren panik och sen...hmmm... så blir det liggande. Och så har jag ångest över det. Så nu ska jag ta tag i det en liten stund. Ta ut soporna har jag f ö tagit bort från homeblessing för det gör jag varje dag, blöjbarn och det ska ju ut så allt annat åker också.
    ahhahha så har jag med gjort. Men nu för tiden brukar platsen under sängen upptas av gigantisk hopfälld hundbur
    Icke korrekturläst.
  • IceCloud

    I dag är jag nöjd med mig själv. Har gjort en riktig genomgång av badrummets båda skåp o en hylla. Har plockat ihop massa deo, aftershave, hårgelé, parfymer som vi (eller mest sambon) har fått i julklapp o liknande.
    Så nu står den kassen i en garderob istället där det inte är i vägen. Slängde även gamla sollotion flaskor o after sun o liknande. O gick igenom smycken o hårspännen o allt möjligt så nu ligger allt sånt i burkar i skåpet med lucka så nu syns det inte.
    Fick dessutom plats med lite toarengöring o trasor i skåpet under handfatet. Gick också igenom sminkväskan o slängde massa gammalt smink som aldrig kommer eller ens borde användas.
    Har också dammat o fixat kökets bänkar o sink o swipat badrummet


    ☆ Vincent ☆ 110817
  • Blomman123
    Blå Flygare skrev 2012-01-23 10:17:28 följande:
    Man får ta lite i taget. Jag följer babystepen och så läser jag på lite varefterhand. När sakerna introduceras i babystepen länkas det till avsnittet på FlyLady. Under Flying lessons står det hur man gör olika saker så som att shina sinken, swish and swipe, decluttra. Och via launch pad kommer man åt sneak peak for the week, flight plan (dagens göromål), daily focus osv. 
    Det viktigaste är att inte försöka göra allt på en gång, utan hålla sig till babysteps (tempot kan man ju anpassa efter hur många av vanorna man har sedan tidigare) och låta en sak sätta sig innan man går vidare till nästa. Jag har både gått fram fortare och långsammare beroende på vilken ny vana som kommit. Läser man dagens göromål, missions, pamper mm så blir det bara för mycket! Men hittils har babystepen funkat Och man ska inte börja med zon-städningen eller förväntas klara home blessing hour (städ-timmen) inom en timme innan man rensat ordentligt.
    Tack! Nu hittade jag till babystepsen , tror det är bra att börja där ja! 
  • Chianti
    Mossy skrev 2012-01-23 13:09:12 följande:
    . Läste på FlyLadysidan om en dam som hade 7 postit-lappar med dessa göromål på uppsatt typ till vänster  på sin spegel. Sen var hennes mål att flytta en om dagen till högersidan då den var avklarad så man kan tydligen dela upp den på hela veckan också.
    Det var ju en himla smart teknik, den kan man ju stjäla och anpassa till sitt eget städschema!
    Min egen variant av babystepsen: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html
  • Blå Flygare
    Chianti skrev 2012-01-22 21:03:54 följande:
    Här ser det riktigt okej ut ikväll, vem som helst skulle kunna komma på oväntat besök.

    Jag har dessutom köpt en sån där doft med doftstrån som luktar nytvättade kläder så varje dag man kommer hem och öppnar dörren så slår det en ljuvlig doft av rent mot en. Underbart!
    Härligt! Hoppas du snart är piggare med

    Då kan du också välja en profilbild så vi känner igen dig Säger hon som nyss bytt både bild och namn bara för att förvirra!  

    Imorgon är min trött-dag, blir såå seg efter jag tagit min spruta för veckan (allergivaccination). Passat på att städa extra idag ist, under tiden jag varit hemma med sjuka barn. WBH plus en timmes rensande. Nästan klart med spegelskåpet i badrummet, men spar sista hyllan till imorgon. Den kommer jag inte kunna hålla mig från att göra oavsett hur seg jag är. Hoppas jag! Jag har tur som bara är seg en dag i veckan. Ja, lite allmänt seg så där som alla är är jag ju med så klart!
  • Finurlan

    Här hemma blir det stiltje så fort min man är hemma. Vi städar och plockar på så olika sätt och har helt klart olika syn på t.ex. hur väl kökshon ska vara urtorkad... Det sämsta är nog att jag återgår snabbt i mina gamla (o)vanor när han är hemma. Typiskt!
    Men idag har han varit på jobbet och jag har kunnat pyssla med mina babysteps i min egen takt. Har fortfarande inte kommit längre än att jag lägger fram kläder till barnen kvällen innan, bäddar sängen (efter frukost för att den inte är varm), putsad köksho, S&S i badrummen och en tvätt om dagen. Frågan är om jag någonsin kommer vidare till nästa steg...?
    Hur som helst blir jag väldigt peppad att fortsätta med babystepsen av att läsa om er andras framsteg!  

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!