• Anonym (Arg!)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-10 12:15
    Hoppsan vilket liv det blev! Jag visste att jag skulle bli påhoppad men jag visste också att många skulle hålla med mig.

    Jag tycker att SSK gör ett viktigt jobb men jag tycker inte att det jobb de gör är viktigare än någon annans. Jag anser att det är rent av dumt att kräva en ingångslön på 24,000 när man är nyutexaminerad och helt saknar erfarenhet. Jag tycker att löneutvecklingen för SSK är viktigare.

    Jag tycker att många (alla?) SSK överskattar sig själva, sina förmågor och sitt ansvar. Ska man tro på de som skriver i denna tråd är ju SSK som är ensamt ansvariga att hålla varenda patient vid liv. Jag säger inte att ni inte gör ett bra jobb men det gnälls så förbenat! Satsa på vidareutveckling, utbildning, löneförhandlingar och fackligt arbete om ni vill ha bättre lönevillkor. Som alla andra yrkesgrupper.

    En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare. Att säga att ni tar hand om hjärtstopp är skrattretande. Det gör väl alla som jobbar på ett sjukhus? Livräddande insatser tills läkare kommer på plats. Jag kan också HLR och skulle ge hjärtmassage om någon på mitt jobb fick ett hjärtstopp i väntan på akutbilen.

    SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön.

  • Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!
  • Anonym (soc)
    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-09 19:06:33 följande:
    ja det är en intressant fråga som är svår att lösa.
    Man kanske får titta mer på hur privata vårdbolag och kommun ( faktiskt) har råd att betala sina sjuksköterskor de högre summorna.
    Min svägerska är allmän sjuksköterska på kommunalt äldreboende och hon tjänar mer än de flesta av mina specialistsjuksköterske kollegor ( IVA, narkos och operationssjuksköterskor)
    Vi pratar inte hundralappar, utan mellan 5-10 000kr!!!
    Det är intressant, då jag som kommunalanställd alltid trott att man tjänade bättre inom landstinget. Men det verkar skilja sig åt mycket mellan sjuksköterskor och socionomer. Men saken är den att det fortfarande är skattebetalarna som får finansiera kalaset, och om man ska omfördela pengarna så betyder det att man måste dra in pengar någonstans för att ge dessa till sjuksköterskorna. Om man inte vill höja skatterna. Det finns så mycket annat som jag önskar att skattepengarna prioriterades till före löner.
  • Anonym (ssk-student)
    Anonym (SSK-stud.) skrev 2012-05-09 18:53:03 följande:
    Alla dom som tar sin examen till sommaren där jag pluggar har jobb vid examen. Ingen har valt jobb hos landstinget, men alla har ett anställningsavtal på minst 24.000.. Detta inom kommun, privat och bemanning... Vi pratar ändå om 120 studenter... Så visst, det har effekt!
    Vilken kommun är detta? :)
  • h8him
    Tisselo skrev 2012-05-09 19:00:19 följande:
    Nu blir jag förbannad!!!!!!!!!!!!!!1  Att få arbeta som ssk kräver en LEGITIMATION !  Man har ett STORT MEDICINSKT ANSVAR och därför är man legitimerad. Denna leg. kan man mista om man begår ett fel !
    Sjuksköterskeyrket har altid varit kränkande lågt betalt. Ett butiksbiträde ( inget ont om dem) tjänar mer!
    Ett butiksbiträde tjänar inte mer än vad en sjuksköterska tjänar.

    Vill du jobba för samma pengar som butiksbiträdet så varsågod. Men påstå inte att sjuksköterskor tjänar som dem.

    Många har stort ansvar (även för liv) men inte hög ingångslön. Var ska alla dessa pengar komma ifrån? Ska vi göra större klasser och ha färre lärare? Ska vi stänga bibliotek? Ska vi dra in på äldreomsorgen eller hur tänker du att allt ska finansieras?
  • Anonym (usk)

    En ssk har visst medicinskt ansvar till en viss del. En ssk måste ha en legitimation för att få utöva sitt yrke, det behöver däremot inte ex sosionomer, pedagoger, ekonomer mfl. Ändå har dessa som regel högre lön. Då kan man ju fundera på vilket yrke av dessa som borde ha mest i lön? Eller hur!? Visst, ssk ska väl inte ha "rätt" till högre löner men däremot kanske högre OB!?

  • Anonym (narkosen)
    svarta skrev 2012-05-09 19:09:01 följande:
    Precis. Därför kan jag hålla med om att sjuksköterskestudenterna skjuter sig i foten.
    jag har ändrat mig här faktiskt då jag tror att det är det enda sättet att komma vidare.
    De yngre ssk som kommer, de kräver mer och vet sitt värde och som Grynet säger " tar inget skit" Flört
    Det bäddar för att debatten komemr växa om vi kvinnor bara kunde sluta vara så jävla missunnsamma mot varandra.
    I kommande löfer tar de ssk med högre löner med sig sin procent som således blir mer pengar i potten mot en låg lön.
    Det gynnar de som tjänar mindre för då finns det mer pengar i potten till dem!
    Problemet blir då att utvecklingen för de med höga ingångslöner stannar av medan de med mindre löner får lite mer och vore det generation 40 och 50 - --talisterna skulle det bli ett problem.
    men nu pratar vi 80 ---talisterna som tar för sig, och som inte tar någon skit...och helt enkelt komma söka sig i från vården då.
    Marknaden styr som vanligt, tillgång och efterfrågan sätter lön
  • gedansk
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 17:40:57 följande:
    Jag vet exakt vad en SSK gör och ansvarar för och det är ddrför jag är så trött på gnället om pengar. Tala om vart vi ska ta pengarna ifrån istället! Och så vill jag fortfarande veta varför ni är värda mer än så många andra yrkesgrupper?
    har du ens jobbat innom vården ? Klart som fasiken att SSK ska ha en högre lön och bättre löneutveckling.
    Jag har jobbat som USK i 15år och det är skamligt hur uruselt dåligt betalt det är.
  • Anonym (soc)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 19:12:00 följande:
    En ssk har visst medicinskt ansvar till en viss del. En ssk måste ha en legitimation för att få utöva sitt yrke, det behöver däremot inte ex sosionomer, pedagoger, ekonomer mfl. Ändå har dessa som regel högre lön. Då kan man ju fundera på vilket yrke av dessa som borde ha mest i lön? Eller hur!? Visst, ssk ska väl inte ha "rätt" till högre löner men däremot kanske högre OB!?
    Jag kan bara uttala mig om socionomyrket, och det är en längre utbildning är ssk men trots det så ligger ingångslönerna lägre. Iallafall här i Skåne. Är ssk-arbetet värt mer för att de har en legitimation?
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (soc) skrev 2012-05-09 19:11:21 följande:
    Det är intressant, då jag som kommunalanställd alltid trott att man tjänade bättre inom landstinget. Men det verkar skilja sig åt mycket mellan sjuksköterskor och socionomer. Men saken är den att det fortfarande är skattebetalarna som får finansiera kalaset, och om man ska omfördela pengarna så betyder det att man måste dra in pengar någonstans för att ge dessa till sjuksköterskorna. Om man inte vill höja skatterna. Det finns så mycket annat som jag önskar att skattepengarna prioriterades till före löner.
    personligen anser jag att jag har all rätt att kräva en vanlig hyfsad lön inom landstinget i stället för att tvingas till ett kommunsjuksköterske jobb för att få upp min lön 10 000kr netto.
    Hur Landstinget löser det, ja de får titta på hur kommun och den privata sektorn löser det helt enkelt
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 18:47:39 följande:
    Fast jag tror att om vi gör oss av med alla penninghungriga SSK studenter och tar in folk som verkligen villl jobba som SSK och kan acceptera en ingångslön på 20,000 för att sedan jobba upp den så skulle alla vinna på det. Sjukhusen skulle bli säkrare och bättre på alla sätt.

    Du tror inte att det finns människor i vårt samhälle som skulle uppskatta en lön på 20,000?
    Inte uppskatta den ingångslönen för det ansvarsfulla jobb de utför. Tror du det är du extremt naiv.

    Alla låglönejobb lider av samma sjukdom, dvs de lockar inte till sig den bästa personalen direkt. Det är alltså helt tvärtemot vad du skriver. Högre lön och bättre villkor generellt = mer kompetent personal! Som dessutom stannar.

    Sen är det väl ingen som har sagt att en sjuksköterska förtjänar 35.000 kr i lön. Utan RIMLIGT och det är inte 20-22000.  
     
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 19:11:09 följande:
    Skulle du inte fråga mig något?
    det har jag gjort redan, du får skrollla lite upp.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!