• Anonym (Arg!)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-10 12:15
    Hoppsan vilket liv det blev! Jag visste att jag skulle bli påhoppad men jag visste också att många skulle hålla med mig.

    Jag tycker att SSK gör ett viktigt jobb men jag tycker inte att det jobb de gör är viktigare än någon annans. Jag anser att det är rent av dumt att kräva en ingångslön på 24,000 när man är nyutexaminerad och helt saknar erfarenhet. Jag tycker att löneutvecklingen för SSK är viktigare.

    Jag tycker att många (alla?) SSK överskattar sig själva, sina förmågor och sitt ansvar. Ska man tro på de som skriver i denna tråd är ju SSK som är ensamt ansvariga att hålla varenda patient vid liv. Jag säger inte att ni inte gör ett bra jobb men det gnälls så förbenat! Satsa på vidareutveckling, utbildning, löneförhandlingar och fackligt arbete om ni vill ha bättre lönevillkor. Som alla andra yrkesgrupper.

    En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare. Att säga att ni tar hand om hjärtstopp är skrattretande. Det gör väl alla som jobbar på ett sjukhus? Livräddande insatser tills läkare kommer på plats. Jag kan också HLR och skulle ge hjärtmassage om någon på mitt jobb fick ett hjärtstopp i väntan på akutbilen.

    SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön.

  • Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!
  • Anonym
    Anonym (äntligen) skrev 2012-05-09 19:39:58 följande:
    men meningen med de sakerna jag just beskrev är att de inte är avancerade överhuvudtaget, det krävs ingen utbildning för det. en normal funtad människa lär sig de momenten på en veckas övning, om ens det. 

     ibland får jag känslan av att ssk:or överlag överskattar vad deras arbetsinsats å de grövsta. 
     
    Vad arbetar du själv med?
  • Anonym (skamligt)
    Anonym (mjanja) skrev 2012-05-09 19:27:03 följande:
    Jobbar på sjukhus, dock inte som sjuksköterska och tycker att runt 20-21 000 är rätt rimligt för en SSK. Arbetar på en operationsavdelning och vad gör SSK:orna hos oss, jo:

    Pratar lite med patienten innan op - är denne frisk in tar man in den och ger en standarddos av läkemedel, anpassat för ålder och vikt. Har patienten en riskfaktor tillkallas narkosläkaren som ger ordination.

    Hjälper patienten klä om och tvätta sig, lite ompyssling i väntan på läkaren som ska prata med patienten. Gör en anteckning i journalen.

    När patienten kommer tillbaka från uppvaket (på uppvaket arbetar IVA-sköterskor) ger dem smärtstillande vid behov och hämtar smörgås och kaffe till patienten, lite ompyssling innan kirurgen kommer och "pratar ut" patienten.

    Hjälper till med eventuell sjukresa etc.

    När patienten gått bäddar de om sängen och gör en anteckning i journalen. 

    Vill absolut inte klanka ner på SSK, det är ett jätteviktigt jobb och det är naturligtvis inte så här överallt men det är inte ett SÅ betungande yrke. Många av arbetsuppgifterna är ruljansarbete som även jag skulle kunna ta över efter en veckas genomgång! Och de flesta på sjukhus kan HLR och hålla en patient vid liv tills en läkare kommer. Nä, ser inga större problem att en SSK startar på runt 20 000:-...

    De som däremot ska ha en högre lön av SPECIALISTSKÖTERSKORNA! Narkos, operation, IVA, förlossning, distrikt etc... Dem har så mycket ansvar och ett väldigt krävande yrke!! Det är där man ska lägga de 4 000:-!!

    Men kan dock tänka tvärtom, det kanske inte är SSK som har för låga löner, de andra kanske har för höga, kräv en sänkning inom industrin etc så jämnar det ut sig :)

    Men önskar er lycka till!! 
    Men hur ska vi få tillräckligt många att tycka att det är VÄRT att lägga 3-4 års studielån på att bli sjuksköterska, när de kan tjäna lika mycket som köks- och organistationsansvarig på ett dagis? (Som jag gör). Vad gör jag? Jo, jag förbereder lunch och mellanmål, sköter visst städ, sköter vissa inköp och administrativa uppgifter, hjälper till med barnen ibland men har aldrig huvudansvaret, ibland är det mycket att göra men det är sällan stressigt, trevlig miljö, trevlig personal och inte alls så betungande. Jag får jobba med människor och har ändå inget ansvar på liv och död, inga sjuka människor som rycker och drar i en. Jag skulle tjäna 20.000 kr i månaden om jag jobbade heltid. (Jag jobbar 80 procent och håller på att starta upp ett företag vid sidan om.)
  • Anonym (Läkarstudent)

    ts kommer nog inse sitt misstag när hen ligger på sjukhus själv som åldring o ingen kan koppla dropp, dela ut mediciner, sätta infarter osv. Läkare på sjukhus är beroende av syrror för att göra jobbet... den som drabbas av att syrrorna flyttar t norge där de lyfter skälig lön är patienterna.

  • Anonym (Suck)
    Anonym (äntligen) skrev 2012-05-09 19:39:58 följande:
    men meningen med de sakerna jag just beskrev är att de inte är avancerade överhuvudtaget, det krävs ingen utbildning för det. en normal funtad människa lär sig de momenten på en veckas övning, om ens det.   ibland får jag känslan av att ssk:or överlag överskattar vad deras arbetsinsats å de grövsta.   

    De överskattar minst sagt sin arbetsinsats, gnälliga fjantar..
  • Anonym (soc)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 19:32:45 följande:
    Nej ssk ska inte ha mer i lön för att de har legitimation men de ska däremot inte ha mindre. Om man vill vidareutbilda sig och bli tex narkossköterska, psykiatrisköterska, distriktsköterska osv måste man utbilda sig längre, DÅ kan lönerna stiga. Att ha ett yrke är ingen status, att sköta sitt yrke bra är status! OAVSETT vilket yrke man har. Själv är jag vidareutbildad usk och efter snart 15 år i yrket har man både sett och hört en hel del. Både hopplösa ssk som klagar över dålig lön eller över att de var tvungna att borsta tandproteser eller mata en patient "för det är ju usk jobb". Men jag har också träffat på helt underbara ssk som verkligen vill patienterna och vårdtagarna väl och som har valt sitt yrke för att det är kul och givande! Men tyvärr måste jag säga att det finns fler usk som kan sitt jobb och verkligen går in för det än vad det finns ssk som gör det! Många ssk(liksom socionomer, biståndshandläggare och läkare som man träffar på i sitt yrke som usk) tror att de är bättre än tex usk eller vårdbiträden. Och det är synd! Varför kan inte bara alla yrken göra sitt bästa och inte tro att de är bättre än de som har lägre utbildning. Allt handlar inte om högskolestudier, man kan gå allt mellan 3 och 6 år på högskolan utan att personen i fråga har vett och etikett och kanske inte passar för yrken som han eller hon har valt. Det handlar om hur man är som person. Själv gillar jag mitt yrke för att jag kommer nära patienterna och kan skapa en kontakt med dom, det är svårare för ssk och läkare. Även biståndhandläggare och socionomer har egentligen ganska liten tid med sina klienter och därför ibland svårare att knyta kontakt. Det är just det som yrken handlar om för mig, att man skapar kontakt med de man hjälper och bistår i vardagen. Ur patientens synvinkel är detta oerhört viktigt eftersom de är i "underläge" och det är dem som tar emot hjälp!

    Bra människa som kan sitt yrke(oavsett utb) = bra lön!
    Håller med om det du skriver, men du är fel ute när det gäller socionomer. Hur mycket klientkontakt man har beror helt på var man jobbar. Många socionomyrken innebär klientkontakt 99% av tiden.
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (äntligen) skrev 2012-05-09 19:39:58 följande:
    men meningen med de sakerna jag just beskrev är att de inte är avancerade överhuvudtaget, det krävs ingen utbildning för det. en normal funtad människa lär sig de momenten på en veckas övning, om ens det. 

     ibland får jag känslan av att ssk:or överlag överskattar vad deras arbetsinsats å de grövsta. 
    Nu gör ju SCREAM en hel del mer än detta, hon bedömmer ekg;n och ger behandling utifrån det, hon livräddar små barn vid  drunkningstillbud, tar hand om svåra trauman vid ex bilolyckor....osv men vad vet jag, vi kanske kan ta folk från gatan till dessa sysslor att bedöma folks sjukdomar och ge mediciner därefter.,
    Plättlätt om man kan lära upp folk på en vecka här Flört
  • Anonym (äntligen)
    Anonym skrev 2012-05-09 19:38:09 följande:
    Dagens bästa var att en sjuksköterska inte har något medicinskt ansvar... :D Haha! Så när en sjuksköterska gör i ordning en dos med cytostatika och ger intravenöst till en patient, kanske ett litet barn t o m- vem har då ansvaret för att dosen är korrekt blandad och korrekt administrerad?? 10 000-kronorsfrågan...... Just det sjuksköterskan!! 
    men det är väl inte ni som har ordinerat det? det är väl liksom knäckfrågan. att kunna läsa och blanda är väl egentligen inte svårare än att läsa ett recept till en sockerkaka (ursäkta nivån men det verkar behövas). 
  • Anonym (läkarstudent)
    Anonym skrev 2012-05-09 19:38:09 följande:
    Dagens bästa var att en sjuksköterska inte har något medicinskt ansvar... :D Haha! Så när en sjuksköterska gör i ordning en dos med cytostatika och ger intravenöst till en patient, kanske ett litet barn t o m- vem har då ansvaret för att dosen är korrekt blandad och korrekt administrerad?? 10 000-kronorsfrågan...... Just det sjuksköterskan!! 
    ts har nog ej koll på läget nä, om en läkare ex skriver fel dos, 10 mg istället för 1 mg, åker sjuksköterskan dit på det om hen administrerar läkemedlet! SJuksköterskan ska kunna ifrågasätta medicineringar och medicindoser och är visst ansvarig!
  • Anonym (usk)

    Anledningen att JAG jobbar som och utbildade mig till usk(plus specialistkompetens) är för att jag är bra på det jag gör och gillar yrket. Trots "blöjbyten", "katetertömning" och "skitgöra". Visst lönen är inte så bra men jag går i alla fall till jobbet rak i ryggen för att jag är stolt över att vara usk och med ett leende på läpparna som gör att de flesta patienterna och vårdtagarna får en bra start på dagen.

  • Äppelpaj80

    Usk har väl inte så himla låga löner? Jag jobbade i Sthlm som vårdare är 30 år gammal nu och skulle legat på 22'000 ungefär om jag inte valt att vidareutbilda mig till något roligare och mer välbetalt.

Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!