• Anonym (Arg!)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-10 12:15
    Hoppsan vilket liv det blev! Jag visste att jag skulle bli påhoppad men jag visste också att många skulle hålla med mig.

    Jag tycker att SSK gör ett viktigt jobb men jag tycker inte att det jobb de gör är viktigare än någon annans. Jag anser att det är rent av dumt att kräva en ingångslön på 24,000 när man är nyutexaminerad och helt saknar erfarenhet. Jag tycker att löneutvecklingen för SSK är viktigare.

    Jag tycker att många (alla?) SSK överskattar sig själva, sina förmågor och sitt ansvar. Ska man tro på de som skriver i denna tråd är ju SSK som är ensamt ansvariga att hålla varenda patient vid liv. Jag säger inte att ni inte gör ett bra jobb men det gnälls så förbenat! Satsa på vidareutveckling, utbildning, löneförhandlingar och fackligt arbete om ni vill ha bättre lönevillkor. Som alla andra yrkesgrupper.

    En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare. Att säga att ni tar hand om hjärtstopp är skrattretande. Det gör väl alla som jobbar på ett sjukhus? Livräddande insatser tills läkare kommer på plats. Jag kan också HLR och skulle ge hjärtmassage om någon på mitt jobb fick ett hjärtstopp i väntan på akutbilen.

    SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön.

  • Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!
  • Tom Araya
    Anonym skrev 2012-05-10 02:05:15 följande:
    Det jag ser som det övergripande problemet är att stora delar av sjukvården i Sverige är katastrofalt dåligt organiserad. Skulle sjukvården i Sverige varit ett företag i näringslivet skulle den ha gått i konkurs för länge sedan. Det finns väldigt lite fokus på kunden (patienten) och ingen som helst uppföljning. Läkare, Sjuksköterskor och andra lider under usla rutiner och noll samordning. Innan jag blev "kund" i sjukvårdssystemet trodde jag att vi hade en bra och fungerande sjukvård - men får du en allvarlig sjukdom så gäller det fasen att du är stark och frisk för att orka kräva den vård du betalat i femtio år för skattemässigt - för annars fungerar inte på långa vägar.

    Jag har alltid varit socialist, trott på lika rättigheter men de fem senaste årens sjukdom har fått mig att tänka om för om sjukvården ska vara så usel som den är så tror jag mer på privatiserad vård, där en bieffekt är att sjuksköterskor personligen kan förhandla om sin lön - Gör han/hon ett bra jobb, uppskattas av kunderna (dvs patienten)  så stiger lönen snabbt för då behövs de- om inte, så ja då blir det en rätt usel lön framöver om de ens får behålla sitt jobb. Samma gäller för läkare, uskor och andra.

    Så, självklart ska sjuksköterskor få en anständig lön (har träffat flera som har bra mycket mer koll än läkarna) men problemet ligger inte i arbetsuppgifter eller titlar, utan hos ett sönderfallande system. Det är min åsikt.

    Mvh
    "Den som hellre åker till Cuba, Polen, Italien eller vart som förutom Sverige för att få vård"
    Nu har vi ju privatiserad vård och en massa annan offentlig service som privatiserats, har det blivit bättre, billigare effektivare?
    Effektivare kanske men inte bättre eller billigare. Jag skulle snarare tro att landstinget får betala dyrt i förhållande till kvaliteten.

    Lustigt förresten att du föredrar kommunistiska Cuba före Sverige och samtidigt talar mot socialism och för privatiserande.
  • Anonym (^^)
    Tom Araya skrev 2012-05-10 03:23:51 följande:
    Nu har vi ju privatiserad vård och en massa annan offentlig service som privatiserats, har det blivit bättre, billigare effektivare?
    Effektivare kanske men inte bättre eller billigare. Jag skulle snarare tro att landstinget får betala dyrt i förhållande till kvaliteten.

    Lustigt förresten att du föredrar kommunistiska Cuba före Sverige och samtidigt talar mot socialism och för privatiserande.
    Jag ser endast att privatiseringen har lett till förbättringar. Nu inväntar jag bara på att Systembolagets monopol ska upphöra så att marknadsekonomi kan få råda.
  • Tom Araya
    Anonym (^^) skrev 2012-05-10 03:26:20 följande:
    Jag ser endast att privatiseringen har lett till förbättringar. Nu inväntar jag bara på att Systembolagets monopol ska upphöra så att marknadsekonomi kan få råda.
    Det mesta av privatiseringarna har bara varit ett stort fiasko. Det säger sig självt, inget privat bolag vill driva något utan en rejäl vinst och då räcker inte effektivisering.

    Matsalarna/köken i försvarsmakten är privatiserade. Över 1400 spänn gick det på för fika till 15 pers under en övning, inte fan var varken kaffet eller bullarna bättre för det.
  • MaNiMi
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 17:15:06 följande:
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.
    Inget medicinskt ansvar?? Mig veterligen så är läkaren ansvarig att förskriva rätt medicin eller behandling, men det är ju ändå ett tungt ansvar på sköterskorna som ska se till att alla patienter får rätt medicin i rätt dos vid rätt tillfälle och dessutom oftast dem som innan läkaren ser om det uppstår något problem.
    I de flesta kommuner finns dessutom en MAS (som står för Medicinskt Ansvarig Sköterska)
    Så förklara för mig på vilket sätt de INTE har något ansvar?
  • Scream2
    h8him skrev 2012-05-10 00:17:26 följande:
    Nej, det kan hon inte. En läkare är inte en läkare förrän utbildningen är avklarad, precis som en sjuksköterska. Väljer man att vidareutbilda sig så är man en vidareutbildad läkare eller sjuksköterska. Är det så svårt att förstå? Lönenskillnaden finns redan för de som är vidareutbildade.

    En lärare som utbildar blivande uskor har inte mer i ingångslön än sjuksköterskor men 1.5 år mer i utbildningstid och studielån. Hur kan det inte höra till ämnet?



    Mig veterligen är det väl ofta syrror m utb i pedagogik som undervisar blivade uskor

    Och förklara hur en ssk med vub som bm o dsk samt narkos inte ksn ha mer utb än en läkare? Sjuksköterska är man ändå. När är en doktor bara dr isåfall?
  • Anonym
    Anonym (^^) skrev 2012-05-10 01:51:10 följande:
    Om vi sänker skatten får du högre lön/bidrag = mer pengar att röra dig med. indirekt blir det då en löneförhöjning för alla samtidigt som det skapar valfrihet hur och på vad man vill spendera sina pengar.   

    Varför ska man sänka andras löner? Missunnar du andra människor pengar? Ju mer pengar mäniskor människor konsumerar desto mer skatt får vi ju in. Det vi måste göra är att öka konsumtionen, sänka de högsta skatterna för att behålla de stora företagen (deras pengar) inom landet.

    En kroniskt sjuk utförsäkrad ensamstående mamma kan mycket väl hjälpas genom samtal och en ordentlig utredning. Behöver hon skuldsanering? Hur ser hennes ekonomi och behov ut? Får hon ut de bidrag hon har rätt till? Finns det någon slags sysslesättning hon kan/orkar göra om så bara för någon timma om dagen? Vilken rehabilitering behövs för att hon ska kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden? Hur ser behovet ut gällande hennes barn? Behöver hon avlastning? Behöver hon psykologiskt stöd?

    Den lilla ökning jag förespråkar ligger på cirka 400 kronor per frikort (alla barn inom samma familj går ju under samma kort) så jag kan tyvärr inte föreställa mig den skräckpropaganda du sprider.
    Men vänta nu, en kroniskt sjuk mamma, det är ju mig du pratar om.

    Jag har sjukpension så jag är inte utförsäkrad, men om du sänker skatterna så måste pengarna tas nånstans.
    Och dom som det tas från är såna som jag, sjuka, arbetslösa osv, dom svaga grupperna är det som får betala skattesänkningen för dom som har pengar.
    Så då vill du ge mig råd, bra gör det.

    Ge mig råd om hur jag ska kunna gå till läkaren när inga pengar finns till det, för att jag har för låg inkomst, inte för att jag inte kan sköta min ekonomi.
    Utan för att jag ligger under existensminimum och pengarna jag ändå har måste gå till hyra, mat och räkningar.
    Så vad gör jag när jag blir sjuk, när jag får en lunginflammation till som hotar mina lungor och i förlängningen mitt liv om jag inte får antibiotika.
    Vad gör jag då?

    Nu väntar jag på ditt råd.           
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-05-10 02:05:15 följande:
    Det jag ser som det övergripande problemet är att stora delar av sjukvården i Sverige är katastrofalt dåligt organiserad. Skulle sjukvården i Sverige varit ett företag i näringslivet skulle den ha gått i konkurs för länge sedan. Det finns väldigt lite fokus på kunden (patienten) och ingen som helst uppföljning. Läkare, Sjuksköterskor och andra lider under usla rutiner och noll samordning. Innan jag blev "kund" i sjukvårdssystemet trodde jag att vi hade en bra och fungerande sjukvård - men får du en allvarlig sjukdom så gäller det fasen att du är stark och frisk för att orka kräva den vård du betalat i femtio år för skattemässigt - för annars fungerar inte på långa vägar.

    Jag har alltid varit socialist, trott på lika rättigheter men de fem senaste årens sjukdom har fått mig att tänka om för om sjukvården ska vara så usel som den är så tror jag mer på privatiserad vård, där en bieffekt är att sjuksköterskor personligen kan förhandla om sin lön - Gör han/hon ett bra jobb, uppskattas av kunderna (dvs patienten)  så stiger lönen snabbt för då behövs de- om inte, så ja då blir det en rätt usel lön framöver om de ens får behålla sitt jobb. Samma gäller för läkare, uskor och andra.

    Så, självklart ska sjuksköterskor få en anständig lön (har träffat flera som har bra mycket mer koll än läkarna) men problemet ligger inte i arbetsuppgifter eller titlar, utan hos ett sönderfallande system. Det är min åsikt.

    Mvh
    "Den som hellre åker till Cuba, Polen, Italien eller vart som förutom Sverige för att få vård"
    Jag håller med dig om att svensk sjukvård suger.
    Men däremot tror jag att privatisera den skulle bara göra den värre.
    Precis som nån skrev, när det finns ett vinstintresse då är det det som blir styrande, inte omsorgen om patienterna.
    Nej, jag tror att det enda sättet att gå är att ge mer resurser till sjukvården, uppgradera den.
    För att kunna göra det måste vi höja skatterna.
    För att en politiker ens ska våga andas det så måste inställningen till skatter och solidaritet också uppgraderas.
    Då måste det bli ett slut på den här egovågen av mig, mig och så mig, som råder idag.
    Då måste vi lära oss tänka lite större än så.
    Innan dess kommer ingen politiker som pratar om höjda skatter ha en chans att bli vald.

    Men förr eller senare kommer alla att på något sätt få känna av effekterna av att dra ner på vår välfärd och trygghet på det här sättet, när det drabbar oss själva eller nån vi älskar, då kommer vi förstå.           
  • h8him
    Mallan76 skrev 2012-05-10 00:15:13 följande:
    h8hlm -nu är du verkligen ute på hal is! Jag blir snudd på arg när jag läser vad du skriver.

    Jag är sjuksköterska som läst vidare till distriktssköterska. Det var en tuff tid i mitt liv kan jag säga. Heltidsstudier 2,5 terminer. Fanns inte en chans till att kunna jobba extra vid sidan av, det var allt mellan 40-60 studietimmar i veckan. 

    En massa tentor, inlämningsuppgifter, för att inte tala om magisteruppsatsen...
    75  högskolepoäng. Inte alla klarar detta...

    Jag blir verkligen skrämd av av alla fördomar här inne! Det är verkligen så, att många av er här inne tror att vi är doktorns assistent! Hello Floence Nightingale!
    Samtidigt klandrar jag er inte, trodde aldrig sjuksköterskeyrket var så avancerat och svårt innan jag började plugga. Då hade jag kanske aldrig gjort det....
    Det var säkert tufft för dig. ANdra jag känner upplevde det inte så tufft för dig. Gissningsvis är det som med all annan utbildning, att olika människor har olika förutsättningar. Varför vidareutbilda sig om man inte gillar villkoren och anser sig förlora för mycket på det?
    Mallan76 skrev 2012-05-10 00:17:42 följande:
    h8hlm: Jag tänker att det ju inte bara är utbildningens längd som ska avgöra löner, utan framförallt ansvaret. Få yrken håller människors liv i sina händer....
    Som sagt, många yrken ansvarar för människoliv utan att ha hög lön för det.
    Sixxty skrev 2012-05-10 00:23:17 följande:
    h8him: skillnaden mellan läkaren och sjuksköterskan är att sjuksköterskan själv får bekosta sin vidareutbildning. Något som sällan ger utslag i lönekuveret. Läkaren däremot får sluten av sin utbildning innan legitimation betald i arbetet som AT och sedan sin specialistutbildning betald som ST. Läkaren har också en bra löneutveckling att se fram emot till skillnad från sjuksköterskan.
    Så läkaren bekostar inte sin långa grundutbildning själv?
    RockaTot skrev 2012-05-10 00:26:12 följande:
    Men förstår du verkligen ingenting? Det behövs ju högre skatt om vi skall ha en välfärd att tala om!
    Eller att en del inte har över 100 000 i län i månaden kanske..
    Klart jag förstår hur du tänker men tror du sveriges befolkning vill få ännu högre skatt just för att bekosta sjuksköterskornas lönekrav?

    Varför skulle vissa inte förtjäna 100 000 i månaden? De har säkert arbeten som inte vem som helst kan göra.
  • Anonym

    Det är väl klart att många är värda sina höga löner, att det finns många yrkesgrupper som förtjänar höga löner, men måste det ena utesluta det andra?

    Varför ska några yrkesgrupper stå tillbaka för att andra ska ha massor?

    För övrigt så kan jag berätta att min syrra jobbar på Ica. Ansvarig för fruktdisken. Gissa vem av hon och jag som tjänar mest?

  • Mallan76

    h8hlm: Jag älskar mitt jobb som distriktssköterska, så det var verkligen värt allt slit! :)
    Du kan fråga samtliga i min klass om de upplevde det tufft eller ej...
    Samtliga skulle hålla med mig, men utbildningens nivå skiljer sig åt på olika orter. På vissa orter läser man dessutom på halvfart. Vi läste på helfart, avancerad nivå. (Linköping)

Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!