• Anonym (Arg!)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-10 12:15
    Hoppsan vilket liv det blev! Jag visste att jag skulle bli påhoppad men jag visste också att många skulle hålla med mig.

    Jag tycker att SSK gör ett viktigt jobb men jag tycker inte att det jobb de gör är viktigare än någon annans. Jag anser att det är rent av dumt att kräva en ingångslön på 24,000 när man är nyutexaminerad och helt saknar erfarenhet. Jag tycker att löneutvecklingen för SSK är viktigare.

    Jag tycker att många (alla?) SSK överskattar sig själva, sina förmågor och sitt ansvar. Ska man tro på de som skriver i denna tråd är ju SSK som är ensamt ansvariga att hålla varenda patient vid liv. Jag säger inte att ni inte gör ett bra jobb men det gnälls så förbenat! Satsa på vidareutveckling, utbildning, löneförhandlingar och fackligt arbete om ni vill ha bättre lönevillkor. Som alla andra yrkesgrupper.

    En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare. Att säga att ni tar hand om hjärtstopp är skrattretande. Det gör väl alla som jobbar på ett sjukhus? Livräddande insatser tills läkare kommer på plats. Jag kan också HLR och skulle ge hjärtmassage om någon på mitt jobb fick ett hjärtstopp i väntan på akutbilen.

    SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön.

  • Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!
  • Anonym (MerPengar)

    Som mamma till ett kroniskt sjukt barn, har jag kontakt med vården varje vecka. Alla sköterskor vi har mött är supergulliga och kunniga, tar sig tid etc. SJÄLVKLART ska ssk ha höjd lön, de gör ett hästjobb och är värda varje krona! Hoppas bara att deras fack lär sig att stå på sig av studenterna nu! Tack alla sjuksköterskor! Hoppas ni får minst 24'

  • Anonym

    Säg att kravet på 24,000 går igenom, vilken löneökning hade ni tänkt er efter det per år? 

  • Sixxty
    Essien skrev 2012-05-10 10:11:51 följande:
    Och hur ska man kunna göra det menar du? Är man väl anställd så har man INGENTING att pressa med eftersom de med samhällsbärande uppgifter inte får strejka. Man har kämpat sig blå i över 50 år för att få fram en löneutveckling och folk säger upp sig i protest utan att ett skvatt händer. DETTA fungerar, för första gången på väldigt länge. Därför är det ointelligent att tjata om att man ska ta jobbet till en skitlön och SEN kämpa för löneförhöjningar som inte existerat på decennier. Om man nu får en sammanlagt höjning på 3000 efter femton års arbete så vill jag iaf ha en grundlön som är acceptabel.
    Intressant det där med strejken. I de här diskussionerna är sjuksköterskorna "läkarassistenter" och har en enkel utbildning och ett arbete som vem som helst kan klara. Men när det blir tal om strejk är vi egoistiska och samhällsfarliga. Jag får inte riktigt ihop det.

    Kanske lika bra jag läger ner min"enkla" D-uppsats och sätter mig och dricker kaffe istället
  • Anonym (123)
    Anonym (BMA) skrev 2012-05-10 09:23:26 följande:
    Hellre än att betala högre ingångslöner på 24 000 istället för 21 000 betalar Malmö och Lunds sjukhus nu ca tre miljoner till bemanningsföretaget Medrek Rekrytering AB för att bryta sjuksköterskestudenternas lönekrav. Dessa tre miljoner delat på de 125 sjuksköterskor som saknas blir dock ironiskt nog just 24 000.
    Skillnaden är förståss att kostanden för de inhyrda sköterskorna går att plocka bort när de inte behövs längre. Landstinget blir friare och mer flexibel i planeringen av sin budget.
  • Anonym

    Jag anser att det är fel att begära 24,000 i ingångslön som oerfaren sjuksyster. Däremot borde de ha en vettig löneökning som också ger resultat i vidareutbildningar. 

  • Anonym (min)
    Anonym (MerPengar) skrev 2012-05-10 10:13:51 följande:
    Som mamma till ett kroniskt sjukt barn, har jag kontakt med vården varje vecka. Alla sköterskor vi har mött är supergulliga och kunniga, tar sig tid etc. SJÄLVKLART ska ssk ha höjd lön, de gör ett hästjobb och är värda varje krona! Hoppas bara att deras fack lär sig att stå på sig av studenterna nu! Tack alla sjuksköterskor! Hoppas ni får minst 24'
    Om alla som gjorde ett hästjobb skulle få löneökning skulle vi behöva 90% skatt.
  • Anonym (min)

    Jag skulle gärna se en lägre ingångslön med en bättre löneutveckling, så att man känner att man kommer någonstans med åren.

  • h8him
    Åsa skrev 2012-05-10 09:58:57 följande:
    Jag missunnar inte någon läkare hans/hennes lön och inte är alla offentliganställda läkare så väldigt högbetalda heller heller. Dock, det är värt att påpeka att deras för offentlig sektor (chefstjänster förutom) höga löner inte är för att de har lång grundutbildning i sig utan för att yrket värderas högt. Psykologernas utbildning är bara ett halvår kortare än deras och deras löner är många tusenlappar lägre; det finns ämneslärare med jämförbar utbildningstid och de har lägre lön. En professor inom andra sektorer kan ha lön i nivå med en vanlig specialistutbildad läkare enligt vad jag hörde kommenteras på en SACO-dag där en medicinare klagade över läkarlönerna.
    Det handlar om hur anställda värderas utifrån yrke och hur yrken värderas utifrån vilka som väljer dem.  Detta är inte konstant över vare sig tid eller geografiskt. Enligt beskrivning jag såg från Ryssland för ett antal år sedan tjänar ex en läkare där sämre än en busschaufför gör, och har sämre status också. 
    En psykolog är färdigutbildad och får sin legitimation efter 6 år. En läkare har en 7 årig utbildning för att få sin legitimation. För att få specialkompetens utbildar de sig i 12 år. Det är alltså inte jämförbart.
  • Anonym (??)
    stikkem skrev 2012-05-10 09:35:23 följande:
    Du tror inte att det ar latt att bli en bitterfitta nar man slavar omkring for urdalig lon? Och inte har man ratt att klaga heller, man har ju sjalvt valt yrket och det dessutom ar ett kall.

    Hur tankte du nu?
    Om du tycker att det är ok att vara en bitterfitta mot patienter som är sjuka och mår dåligt. Då ska du nog fundera på att byta yrke.
  • Anonym (??)
    Anonym skrev 2012-05-10 10:28:57 följande:
    Jag anser att det är fel att begära 24,000 i ingångslön som oerfaren sjuksyster. Däremot borde de ha en vettig löneökning som också ger resultat i vidareutbildningar. 
    Precis. Det är det som TS menar och många andra här.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!