• Dwarfairy

    Integrerad överklass/Är det verkligen såhär ”vanliga människor” är?!

    Hej!


    Är det verkligen såhär folk är (utanför ?överklassen?)?! Eller är det bara människor i södra Stockholm som är trash/störda på något sätt? Rör det sig om enstaka exemplar av människor?


     


    Jag har aldrig tidigare använt mig av forum av det här slaget, men tänker att det kan vara rätt plats för att få rimlig input i frågan. Jag skulle vilja ha er uppriktiga åsikt kring ämnet.


     


    Bakgrund:


     


    Jag är född och uppvuxen på Östermalm/Lidingö/Djursholm, högutbildad, och flyttade för 6-7 år sedan med min familj till ett ?vanligt? villaområde i en förort i södra Stockholm. Vi hade gift oss, bott 10 år i stan och ville komma närmare naturen. Då kostade ett småhus i området omkring 5 miljoner. 


     


    Naivt kanske, men vi tänkte inte att människorna söder om stan skulle vara så mycket annorlunda än villaägare på Lidingö/i Djursholm. Oavsett om ett hus kostar 5 eller 25 miljoner så måste man ju vara någorlunda skötsam, ha en hyfsad inkomst, vara kapabel att underhålla hus och trädgård osv för att tillvaron ska fungera. Det fungerar i alla fall inte att vara ?ett socialfall?. Trodde vi.


     


    Undrar nu om vi tänkt helt fel och är fullständigt ute och cyklar, och om den enda lösningen är att flytta tillbaka till ett ?överklassreservat? där människor är någorlunda skötsamma. Personligen tycker jag ju att det vore trevligt om människor kunde komma överens oavsett bakgrund.


     


    Grannfamilj 1 (vildar?)


     


    Till det första huset vi köpte fick vi riktigt grisiga grannar som släppte ut sina ouppfostrade stora hundar i trädgården redan vid klockan 5 på morgonen (och gärna ett antal gånger till under dygnet) 365 dagar om året så att de satt och skällde utanför våra sovrumsfönster, vilket resulterade i förstörd sömn under flera år. Vi vaknade kl 5 såväl julafton som midsommarafton, varje helg och under semestern. Varken tillsägelser, anmälningar till kommunen eller hot i lagens gråzon hjälpte. 


     


    Trädgården användes periodvis för förvaring av gamla båt- och bilvrak (dock ej under tiden vi köpte huset, då såg det rätt städat ut). Familjen svetsade gamla båtdelar i det torra gula gräset framför huset när det rådde eldningsförbud och stora delar av landet härjades av skogsbränder. Ved klövs med maskin kl 6 söndag morgon så att hela kvarteret vaknade. Grävskopa användes på den lilla ?rashusplätten? så gott som varje lördagmorgon maj-september, utan att de byggde något, vad man såg. Ett av båtvraken var nära att ramla rakt över vår bil, vilket skulle mosat den. Osv.


     


    När vi sa till om hundarna inledde de en ?kampanj? då de försökte köra över oss med sina pick up-bilar, sparkade sönder vårt staket osv. De misshandlade oss även vid ett tillfälle, vilket vi polisanmälde. Vi uppfattade familjen som någon typ av vildar/troll. De var i min värld inte normala.


     


    Grannfamilj 2 (gränslösa akademiker?)


     


    Vi sålde huset och flyttade till ett nytt i ett lite ?finare? område där i princip alla hus kostar runt 10 miljoner, och där man omöjligt har råd att bo om man inte är någorlunda skötsam och kan behålla ett lite mer avancerat/högavlönat jobb (dvs klarar av att bete sig relativt civiliserat) om man inte ärvt en större summa pengar. Detta måste vara bättre, och med ett annat klientel, tänkte vi. 


     


    Fel igen. Det är samma sak(!) här.


     


    Grannens tonåringar (omyndiga) med vänner gör intrång på vår fastighet, springer omkring i vår trädgård, tittar in i våra fönster, använder vår entré som plats för att sitta och vila sig, använder vår garageuppfart som sin parkeringsplats för sina/kompisars mopeder, mopedbilar och A-traktorer, står nedanför huset och fyllskriker på helgnätterna, tjuvröker cannabis bakom buskarna i vår trädgård och har högljudda fester under helgerna när föräldrarna lämnar dem ensamma(!) utan tillsyn osv. Vi har sagt till i princip varje gång, även ringt på och talat med ?barnen? och föräldrarna. Allt finns också dokumenterat i vårt bevakningssystem.



    Hittills har vi enbart hotat med polis och socialtjänst, men efter en incident där grannkärringen (tonåringarnas mor) stod i vår trädgård och klippte ner våra prydnadsbuskar för att hon ?tyckte att de borde beskäras en gång per år?, så är måttet nu rågat.



    Dessa människor är i min värld inte normala, och ?barnen? bör omhändertas och fostras av riktiga vuxna som sätter gränser, och i vart fall inte tillåter rena brottsliga aktiviteter, eller att man behandlar andra oskyldiga människor illa.


     


    När vi påtalade att man oavsett upplevelse inte kan gå in i en grannes trädgård/på någon annans fastighet för att beskära dennes buskar då detta är olagligt svarade människan att ordet ?fastighet? var för svårt att förstå, och att de ändå inte brydde sig så mycket om regler i sin familj? (no shit, säger ni det!).


     


    Att deras barn använder narkotika, röker och beter sig illa mot andra vuxna, eller klottrat könsord på en del andra villor i området (inte vår) verkar inte bekomma dem nämnvärt, och jag börjar misstänka att föräldrarna kanske missbrukar själva. När vi talat med föräldrarna hävdar de att deras barn är helt normala och skötsamma, trots att jag vet att de varit i kontakt med socialtjänsten redan innan vi flyttade in, och att det måste funnits problem även längre tillbaka.


     


    Tvärtom mot hur det kan verka är föräldrarna light-akademiker och har någorlunda ?bra? jobb, men verkar fruktansvärt konstiga och gränslösa. 


     


    Normala förväntningar?


     


    Vad tänker ni, har jag onormalt höga ?överklassförväntningar? när jag räknar med att grannarna någorlunda följer lagen och visar hänsyn/respekt? Bör man inte vänta sig mer än såhär av människor söder om stan/utanför överklassen?


     


    Handlar det om enstaka tokiga individer vi råkat på, eller är det såhär man är/uppför sig utanför Östermalm/Lidingö/Djursholm?


     


    Är människor söder om Stockholm, eller utanför överklassen någon form av troll/vildar/trash utan normal fostran? 


     


    Från min position i samhället har jag svårt att förstå syftet/målet med beteendet; att nå total anarki i samhället? Att skaffa sig problem? Vill man att grannar m fl ska hyra in en torped för att skjuta en? 


     


    Allt är så märkligt. Inget av detta stämmer in på något jag lärt mig under min uppväxt, eller på hur mina vänner och bekanta lever. 


     


    På mitt arbete, genom föreningar mm träffar jag många människor med varierande bakgrund som verkar skötsamma och trevliga, men jag vet ju inte hur de beter sig hemma.


     


    Är det verkligen såhär folk är?


     


     


    /D

  • Svar på tråden Integrerad överklass/Är det verkligen såhär ”vanliga människor” är?!
  • Anonym (H)
    Anonym (ej PK) skrev 2023-04-19 16:26:15 följande:
    Därför att jag vet och har själv upplevt att störiga grannar och kriminalitet ibland kan ha ett samband.

    Jag har förståelse för att de där ordvalen om överklass och liknande kan vara intressant, och störande i sig, för vissa.
    Det kan bli ett väldigt konstigt fokus när någon använder ord som överklass, vilket vi redan har kunnat se i tråden.

    Men för mig är dessa orden ganska ointressanta medan störande grannar och de försämringar som skett på det området under senare år är mycket intressant, och har tydlig anknytning till trådsstarten och ämnet.
    Samband mellan kriminalitet och ungar som tjoar i poolen eller grannar som klagar på oljud?

    Nej, dina inlägg, där du inte kan bevisa det du påstår, visar bara att din agenda är att klaga på utvecklingen i Sverige. Lätt att genomskåda. 
  • Anonym (ej PK)

    Den som väljer att inte blunda och förneka kan själv på ett par minuter läsa om Gated Communities, Grindsamhällen och flera andra benämningar på motsvarande fenomen i Sverige.
    Jag hittade snabbt och enkelt flera exempel från 2016 och framåt,
    ja faktiskt exempel redan från 2009!

    Hittade också några tänkvärda ord som jag tycker kan stämma åtminstone ibland och till någon del, kanske gällande att vissa personer känner sig manade att reagera mot ordvalet, mot fenomenet, och kanske varför vissa väljer att känna sig lite kränkta över mina inlägg:

    En annan tänkbar förklaring till reaktionerna är den klassiska, socialistiska missunnsamheten, den som gör gällande att om inte alla kan få det lika bra så ska åtminstone alla ha det lika dåligt. Om samhället blir oroligt ska inte vissa kunna dra sig undan bakom stängsel och staket.

    För tänk om de som sörjer för sin egen säkerhet skulle bli mindre benägna att betala för de samhällsfunktioner som andra förlitar sig på,
    men vars bristande leverans var orsaken till att de byggde sina murar från första början.

    Leif A Johansson

  • Anonym (ej PK)
    Anonym (H) skrev 2023-04-19 16:37:19 följande:
    Samband mellan kriminalitet och ungar som tjoar i poolen eller grannar som klagar på oljud?

    Nej, dina inlägg, där du inte kan bevisa det du påstår, visar bara att din agenda är att klaga på utvecklingen i Sverige. Lätt att genomskåda. 
    Du har självfallet rätt till din uppfattning.
    Du får gärna tycka att du genomskådar mig och avfärda mina inlägg, om du känner ett behov av det så står det dig självfallet fritt.

    Identifierar du dig själv tillhörande dem som Stefan nämnde "Vi har varit naiva"?
  • PH76
    Anonym (ej PK) skrev 2023-04-19 16:59:18 följande:

    Den som väljer att inte blunda och förneka kan själv på ett par minuter läsa om Gated Communities, Grindsamhällen och flera andra benämningar på motsvarande fenomen i Sverige.
    Jag hittade snabbt och enkelt flera exempel från 2016 och framåt,
    ja faktiskt exempel redan från 2009!

    Hittade också några tänkvärda ord som jag tycker kan stämma åtminstone ibland och till någon del, kanske gällande att vissa personer känner sig manade att reagera mot ordvalet, mot fenomenet, och kanske varför vissa väljer att känna sig lite kränkta över mina inlägg:

    En annan tänkbar förklaring till reaktionerna är den klassiska, socialistiska missunnsamheten, den som gör gällande att om inte alla kan få det lika bra så ska åtminstone alla ha det lika dåligt. Om samhället blir oroligt ska inte vissa kunna dra sig undan bakom stängsel och staket.

    För tänk om de som sörjer för sin egen säkerhet skulle bli mindre benägna att betala för de samhällsfunktioner som andra förlitar sig på,
    men vars bristande leverans var orsaken till att de byggde sina murar från första början.
    Leif A Johansson


    Haha, du är för lustig, fortfarande utan länkar? Att fenomenet ar diskuterats är givetvis helt korrekt, att det finns sådana i Sverige är fortfarande en lögn... Du förnekar dig inte..

    Jag har själv bott i ett gated community (utomlands såklart) och har full förståelse för vad det innebär, jag inte inte heller något emot det i Sverige och anser att alla ska få välja hur de vill leva.

    Men det du håller på med är rena och skära lögner.
  • Dwarfairy

    Uppföljande kommentarer;

    Att fullt ut definiera klass är naturligtvis mycket svår, det kräver minst ett par böcker - jag måste lämna detta utanför tråden. För mig handlar det ytterst om hur man är och hur man för sig - om vi pratar om begreppet överklass. Bildning, hur man talar till andra osv osv. Ytterst härrör detta från att man i något skede tillhört någon form av elit som har styrt ett samhäll. Intressant nog har även den svenska traditionella arbetarklassen, eller individer ur den, också, med samma egenskaper tagit makt över Sverige. Men nu pratar vi arv och processer sedan hundratals år - det är inte helt raka linjer fram till dagens datum för alla inblandade.

    Den noggranne läsaren ser att jag inte skrivit att jag nödvändigt ÄR överklass, utan att jag är uppväxt bland överklass. Och det är denna eventuella kulturkrock som nu är aktuell.

    Jag är ganska liberal när det gäller diskussionsforum, och störs inte av att det blir lite off topic.

    Allt som har att göra med grindsamhällen är oerhört intressant! Naturligtvis kommer de till Sverige. Kan själv tänka mig att bo i ett som pionjär, om det ska vara såhär svårt med grannar. 


    Man måste också ha lite självdistans ibland :) 

  • Anonym (Lidingöfödd)
    Dwarfairy skrev 2023-04-19 18:23:01 följande:

    Uppföljande kommentarer;

    Att fullt ut definiera klass är naturligtvis mycket svår, det kräver minst ett par böcker - jag måste lämna detta utanför tråden. För mig handlar det ytterst om hur man är och hur man för sig - om vi pratar om begreppet överklass. Bildning, hur man talar till andra osv osv. Ytterst härrör detta från att man i något skede tillhört någon form av elit som har styrt ett samhäll. Intressant nog har även den svenska traditionella arbetarklassen, eller individer ur den, också, med samma egenskaper tagit makt över Sverige. Men nu pratar vi arv och processer sedan hundratals år - det är inte helt raka linjer fram till dagens datum för alla inblandade.

    Den noggranne läsaren ser att jag inte skrivit att jag nödvändigt ÄR överklass, utan att jag är uppväxt bland överklass. Och det är denna eventuella kulturkrock som nu är aktuell.


    Nej, jag läste inte slarvigt och bad inte om en fullständig redogörelse av klassbegreppet. Jag uppfattade din trådstart "integrerad överklass" som att du talade om dig själv men du syftade på någon annan? Du tillhör alltså inte överklassen? Det hade varit intressant om du kunde vara lite mer transparent i vad du själv definierar dig som och på vilka grunder, om nu rubriken inte riktigt stämmer, när man ska besvara din frågeställning. Är du övre medelklass? 
    Dwarfairy skrev 2023-04-19 12:56:06 följande:

    Jag instämmer helt i vad som sagts om äldre tiders/traditionell arbetarklass, och att denna grupps värderingar på många sätt stämmer överens med den traditionella svenska överklassens. På detta sätt har dessa båda grupper gemensamt byggt Sverige.

    Håller även med vad gäller många nyrika och deras barn. En del är oerhört vulgära. Kan också gälla modern obekymrad medelklass, s k Svenssons.


    Varför "nonchalerar" du medelklassens inflytande över samhällsbygget i din "historieskrivning"? Det låter inte särskilt påläst.

    I ett "traditionellt medelklasshem" finns det ingen större skillnad på den slags artighet och fostran det refereras till som en dygd i arbetar- och överklasshem, det är snarare en kultur- och generationsfråga. "Svensson", har i och för sig fått en ganska spretande betydelse sedan det myntades, som alltifrån den ursprungliga som medelsvensken med ett genomsnitt av antal barn, inkomst etc, till lite raljerande "typiskt svenskt" så du är lite snävt ute och inte helt rätt på det med din definition. 
  • Anonym (pepe)

    Min bakgrund är arbetarklass eller lägre medelklass och jag har väl gjort någon sorts klassresa då jag idag tillhör den mest välbeställda procenten i landet. Under åren har jag bott på en stor mängd ställen, dock aldrig i något utpräglat överklassområde och inte heller i ett utanförskapsområde.

    Mitt svar är nej, "vanliga människor" är i allmänhet inte sådär som du beskriver. De allra flesta är enligt min erfarenhet skötsamma. Hälsar på grannar, håller inte på med några störande aktiviteter på olämpliga tider osv.

    Det finns förstås undantag, personer som saknar grundläggande respekt för andra och då beter sig på störande sätt. Kanske på grund av psykisk ohälsa i olika former i en del fall, men säkert inte bara därför. Ska man gissa är den typen av störande beteende mer vanligt ju längre ner i den sociala hierarkin man kommer och gäller det personer från andra kulturer så kan det ju också finnas inslag av kulturkrock, där beteende som i vissa kulturer anses normalt kan anses störande och respektlöst av oss som känner oss hemma i en typisk svensk kulturell miljö.

    Så ja, jag skulle tro att sannolikheten att råka ut för just den typen av störande beteenden som du pratar om är större i områden där "vanliga människor" bor, men det innebär inte att "vanliga människor" som regel är på det sätt som du beskriver.

    Men sen tror jag också att egocentrism och hänsynslöshet förekommer i alla samhällsgrupper även om uttrycken är olika. Man kanske inte råkar ut för någon som klyver ved kl 6 på morgonen en söndag i ett överklassområde, men där finns däremot människor som skiter fullständigt i regler och bestämmelser som bygglov, strandskydd med mera: www.expressen.se/nyheter/protesten-badar-fran-helikopterplatta-i-taby/

    Min hustrus pappa, som är invandrare, blev lurad av en synnerligen förmögen överklassman för 15-20 år sedan. Överklassmanen bad min hustrus pappa om lov att få bygga en liten redskapsbod nära hans tomtgräns och fick honom att skriva på ett papper, men vad det blev i verkligheten var en hög stenmur och ett stort fritidshus vilket skymmer sikten från hustruns pappas tomt väsentligt.

    Utan att vara alltför vänsterkonspiratorisk så är det ju så att ju mer det går att tänja på reglerna desto mer pengar går det att tjäna. Och när det finns stora ekonomiska vinster finns det också starka incitament för bedrägligt beteende. Se t.ex. på alla läkemedelsbolag som tjänar massor av pengar på att marknadsföra sina produkter på ett otillåtet sätt, och sen gladeligen betalar böterna de får därför att de är så ringa i förhållande till den vinst företaget gjort. Att vara hänsynslös och egocentrisk är en faktor som är förenad med ekonomisk vinst, och eftersom de egenskaperna premieras ekonomiskt och dessutom är ärftliga i relativt hög grad så är det självklart att sådana personlighetsdrag också finns hos en del människor inom överklassen även om de då kanske inte tar sig samma uttryck som i andra samhällsgrupper.

  • Dwarfairy

    Lidingöfödd - dessa ämnen är ingen exakt vetenskap inom vetenskapen heller, på det sättet. Det handlar mycket om tolkningar, subjektiva upplevelser osv. Men någonstans måste man få till generaliseringar och mönster. Vi kan också ha olika uppfattningar. Det går bra.

  • Anonym (Villaägare)

    Det är kanske värst i Stockholm eftersom det finns flest nyrika där? Ny välbärgad medelklass som plötsligt har fått pengar till pol och fina epabilar till barnen, men inte hunnit skaffa sig någon bildning. Den gamla arbetarklassens vett och etikett och även bildningsideal har tillsammans med jantelagen förpassats till historien

Svar på tråden Integrerad överklass/Är det verkligen såhär ”vanliga människor” är?!