Gravid

Gravid vecka 10

Embryostadiet är officiellt förbi, nu räknas din framtida bebis som ett foster och är ungefär 4 centimeter stort. Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska berättar allt om graviditetsvecka 10 här!

Gravid vecka 10 – från embryo till foster
Gravid vecka 10 – från embryo till foster

Det kanske inte syns – men det känns. Kanske har du inte berättat för dina närmsta ens – många väntar till vecka 12 med att berätta om sin graviditet. Ändå är det mycket som händer i din kropp, bortsett från allt illamående. I slutet av vecka 10 är alla viktiga organ på plats i embryot och hjärtat är nästan färdigutvecklat. Hjärnan utvecklas i en ofattbar hastighet och 250 000 nervceller bildas varje minut!

Fostret – gravid vecka 10

Fostrets längd den här veckan: 31-42 millimeter från huvud till säte.

Det växande livet räknas från den här veckan som ett foster. Ansiktsdragen utvecklas mer och mer och svansen är nu helt försvunnen. Detta gör att fostret faktiskt börjar se ut som en pytteliten människa.

Nervceller

De flesta av kroppens organ är plats och ska nu växa och börja fungera. Nervcellerna växer i en otrolig fart och hjärnan utvecklas hela tiden. Huvudet utgör ungefär hälften av fostrets storlek, när barnet föds står huvudet för ungefär en fjärdedel av kroppens storlek.

Liten näsa

Ögonen har flyttats från sidorna på huvudet fram till ansiktet och sitter nu nästan på rätt plats. Man kan se en liten näsa och små öron. Tårna och fingrarna sitter inte längre ihop med simhud och fostret kan nu röra på sig mycket. Det är dock för tidigt för dig att känna några rörelser ännu.

Din kropp – gravid vecka 10

Du som gravid kan i vecka 10 börja känna av en del halsbränna, det beror på att det sura maginnehållet kommer upp i halsen. Det är ofarligt men kan vara jobbigt. Du kan lindra själv genom att undvika stark och fet mat, inte äta stora måltider sent på kvällen och dra ner på kaffet. Det finns även receptfria läkemedel mot halsbränna på apoteket, prata med din barnmorska vad som kan passa dig.

Svampinfektion

Det är också vanligt med ökade flytningar tidigt i graviditeten, för vissa håller det i sig fram till förlossningen. Det är helt normalt så länge flytningarna inte är missfärgade och luktar illa, eller det kliar intensivt. Då kan det bero på en svampinfektion, det är ofarligt men jobbigt med återkommande svampinfektioner. Prata med din barnmorska om vilken behandling som är mest lämplig för dig.

KUB

Om du ska göra KUB-testet är det dags för blodprover den här veckan. Ultraljud görs någon gång mellan vecka 11-13. KUB står för kombinerat ultraljud och blodprov och är en metod för fosterdiagnostik.

Aktuell läsning för dig nu:

Så mycket koffein är okej när du är gravid

Så mycket ingefära kan du äta som gravid

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska