Gravid

Gravid vecka 12

Du har nu nått den tolfte graviditetsveckan, risken för missfall minskar nu avsevärt och den mest kritiska perioden i graviditeten är förbi. Läs allt om graviditetsvecka 12 här!

Gravid vecka 12 – fostret kan le
Gravid vecka 12 – fostret kan le

Nio av tio missfall sker före gravidvecka 12. Många börjar alltså pusta ut nu och fundera på hur de ska berätta om graviditeten för sin omgivning om de inte redan gjort det.

Fostret – gravid vecka 12

Fostrets längd den här veckan: Ungefär 6 centimeter från huvud till säte.

I gravidvecka 12 är moderkakan färdigutvecklad och tar över syre- och näringstillförseln via navelsträngen. Fostret tränar på att svälja fostervatten och tarmarna börjar röra sig. Så småningom kommer det första bajset bildas i tarmarna, det kallas mekonium.

Fingeravtryck

Fostrets är nu ungefär stor som en passionsfrukt och huden är fortfarande väldigt tunn och genomskinlig. På fingertopparna börjar unika fingeravtryck bildas. Fostret kan röra på sig mycket den här veckan, både armar och ben, även om du inte känner det ännu. Ansiktet utvecklas och blir mer unikt. Alla inre organ finns på plats även om de är långt ifrån färdigutvecklade.

Kissar

Hjärnan fortsätter utvecklas och faktum är att din framtida bebis redan kan väldigt mycket. Den kan röra armar, ben, fingrar och tår. Le, rynka på pannan och suga på tummen. Hen kan även svälja och göra andningsrörelser. Fostret kissar för första gången någon gång den här vecka och kisset hamnar i fostervattnet.

Foster i gravidvecka 12.
Foster i gravidvecka 12.

Din kropp – gravid vecka 12

I vecka 12 börjar många gravida kunna slappna av eftersom risken för missfall minskar avsevärt. Nio av tio missfall sker för vecka 12. Sannolikheten är stor att ditt illamående börjar ge med sig nu och du känner dig piggare och får en ökad aptit. De flesta börjar gå upp mer i vikt nu och de närmsta månaderna.

KUB

Om du ska göra KUB testet är det dags för ultraljud nu, någon gång mellan vecka 11-14. KUB-testet är en typ av fosterdiagnostik och ibland kan det innebära att man får ett svar man inte vill ha, exempelvis olika kromosomavvikelser. Det kan vara bra att prata igenom vad ett sådant svar skulle innebära tillsammans med din partner eller en annan person i sin närhet om du är ensamstående. För en del kan första ultraljudet visa att det är två bebisar i magen istället för en.

Aktuell läsning för dig nu:

Så mycket koffein är okej när du är gravid

Så mycket ingefära kan du äta som gravid

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska