Gravid

Gravid vecka 13

Du har nu officiellt gjort en tredjedel av din graviditet och första trimestern är slut. Fostret är den här veckan lika stort som en persika. Här är allt om graviditetsvecka 13!

Gravid vecka 13 – andra trimestern börjar
Gravid vecka 13 – andra trimestern börjar

Gravidvecka 13 är första veckan i andra trimestern! Wow. För många är det lite märkligt att tänka sig att de har varit gravida så länge redan – men de första fyra veckorna är kanske inte så påtagliga för många och i början känner de allra flesta inte till att de är gravida än. I graviditetsvecka 13 kan omföderskor ibland känna små fosterrörelser, men det är ovanligt. De flesta får vänta ett tag till och som förstföderska är det inte ovanligt att få vänta till efter rutinultraljudet med att känna fosterrörelser.

Fostret – gravid vecka 13

Fostrets längd den här veckan: 6-8 centimeter från huvud till säte.

I gravidvecka 13 är halsen färdigutvecklad och stark nog för fostret att börja röra på huvudet. Ögonen sitter brett isär och öronen är små och sitter långt ner på huvudet. Forskning har visat att foster i den här veckan börjar uppfatta ljud även om öronen inte är färdigutvecklade. Vibrationer tas upp i huden och det uppfattas av fostret som ljud.

Könshormon

Tack vare att det nu finns mer fostervatten kan fostret sträcka på hela den lilla kroppen och rör sig för fullt inne i livmodern, även om väldigt få känner av det ännu. Om fostret är en flicka finns det redan miljoner anlag för framtida ägg i de omogna äggstockarna. Ett pojkfoster börjar producera manligt könshormon.

Skelettet

Skelettet, som hittills varit mjukt, börjar hårdna och både skelettvävnad och revben börjar synas på ultraljud.

Foster i gravidvecka 13.
Foster i gravidvecka 13.

Din kropp – gravid vecka 13

Livmodern fortsätter växa i en jämn takt och i vecka 13 kan det börja bli svårt att komma i sina jeans. Kanske är det dags att inhandla sköna gravidbyxor? Om du ligger på rygg i sängen kan du känna toppen av livmodern precis ovanför blygdbenet. Det kan vara svårt att känna men för varje vecka nu blir det tydligare och tydligare. Speciellt på morgonen innan du kissat, då trycker den fyllda urinblåsan livmodern högre upp.

Aptiten

Många gravida upplever den närmsta tiden av graviditeten som lugn och mer behaglig. Oron för missfall börjar släppa och kanske börjar det bli dags att berätta för vänner och familj att ni väntar barn. För många försvinner illamåendet helt och aptiten ökar, det är normalt att gå upp några hundra gram i veckan. Brösten börjar också bli tyngre och det kan vara skönt med en större BH.

Järn

Tänk på att äta järnrik kost, din kropp behöver extra järn. Försök att ta det lugnt och inte stressa, vila när du är trött. Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du läsa på arbetsmiljöverkets hemsida vad som gäller för dig som är gravid.

Aktuell läsning för dig nu:

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska