Gravid

Gravid vecka 17

Nu börjar fostret se mer och mer ut som ett barn, kroppen växer och din bebis blir mer proportionerlig. Läs allt du vill veta om graviditetsvecka 17 här!

Gravid vecka 17 – din bebis växer fort

Bebisen kan höra och reagera på ljud utanför magen och har nu växt till storleken av ett päron. För många börjar illamåendet klinga av, medan det inte verkar ha ett slut för andra. Här kan du läsa om hyperemesis gravidarum – extremt gravidillamående.

Fostret – gravid vecka 17

Fostrets längd den här veckan: 18 centimeter

Vikt: Cirka 200 gram

De kommande veckorna är din bebis inne i en tillväxtfas där hen samlar på sig något som heter brunt fett. Det är ett lager av skyddande underhudsfett som hjälper barnet att hålla rätt kroppstemperatur efter födseln. Det bruna fettet fungerar även som en energireserv de första dagarna innan amningen kommit igång. Kroppen växer fort och huvudet är inte längre hälften av bebisens totala storlek.

Huden

Huden är fortfarande tunn och ömtålig. Ett skyddande lager med fosterfett, eller vernix som det också heter, börjar nu bildas för att skydda huden. En del bebisar föds med mycket fosterfett kvar på huden, det är vitt och lite kladdigt.

Enstaka rörelser

Ögonen är fortfarande täckta av ögonlocken och de kommer inte öppnas förrän i vecka 26. Din bebis kan redan nu uppleva omgivningen utanför magen och rycka till vid höga ljud. Bebisen väger nu mer än moderkakan och rör på sig mer eller mindre hela tiden, det är inte ovanligt att börja känna enstaka rörelser nu som bubblor eller fladder i magen.

Fostret i gravidvecka 17.

Din kropp – gravid vecka 17

Med stor sannolikhet känner du nu att kläderna sitter tightare och magen börjar synas. Du kan troligtvis fortfarande dölja det för omvärlden om du vill, men om du har tighta kläder är det svårt att inte se.

Vikt

I den här veckan är det vanligt att ha gått upp ungefär 2-5 kilo i vikt, men inte nödvändigtvis. Om du besväras av svårt illamående och kräkningar fortfarande kan det vara så att du istället gått ner i vikt. Det är ovanligt att må illa hela graviditeten men det händer. En del mår så illa så att de inte kan äta eller behålla något nere och behöver läggas in på sjukhus med jämna mellanrum för att få vätska intravenöst i dropp.

Känsliga slemhinnor

Många gravida känner en ökad sexlust under graviditeten. Den ökade blodmängden och känsliga slemhinnor kan göra att lusten ökar. Det är precis lika vanligt och normalt att inte ha någon sexlust alls. Det inte farligt med sex, omslutande samlag och orgasmer under graviditeten, det viktigaste är att du vill och har lust.

Aktuell läsning för dig nu:

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska