Gravid

Gravid vecka 34

Inne i livmodern är det mycket ljud för bebisen att lyssna på. Ett hjärta som bultar och tarmar som kurrar – det låter lika högt som en hårt trafikerad väg, men bebisen är van i graviditetsvecka 34!

Gravid vecka 34

Förmodligen ligger din bebis redan med huvudet neråt – om inte kommer din barnmorska veta det och eventuellt försöka göra ett vändningsförsök! I gravidvecka 34 är du bara en vecka från att räknas som höggravid. Kanske känner du dig redan höggravid, eller så väntar du med spänning på att magen och bebisen ska bli ännu större!

Bebisen – gravid vecka 34

Bebisens längd den här veckan: cirka 46 centimeter

Vikt: cirka 2,3 kilo

Din bebis fortsätter vara aktiv och förbereda sig på förlossningen. Ja, för bebisen förbereder sig lika mycket som du – om inte mer! De flesta ligger i graviditetsvecka 34 med huvudet neråt. Om din bebis inte gör det kommer din barnmorska med största sannolikhet upptäcka det. Det är väldigt sällan man hittar ett odiagnosticerat säte på förlossningen – men det händer ibland.

Fostervatten

Inne i magen är det hög ljudvolym, det kan jämföras vid en hårt trafikerad väg. Ditt hjärta slår, magen kurrar och tarmarna likaså. Din bebis hör också dig och andra prata. Det höga ljudet är ingen fara för barnets hörsel, hen är skyddad i fostervatten. Ljudet av din kropp är en trygghet och efter förlossningen kommer din bebis fortsatt vilja vara nära för att känna ditt hjärta slå.

Bebis i gravidvecka 34.

Din kropp – gravid vecka 34

Om en vecka ungefär räknas du som höggravid och det börjar du känna av. Det kan vara tungt att ta på sig skorna och gå längre sträckor. Många längtar nu mer och mer efter förlossningen även om de vet att det kommer göra ont – de är helt enkelt trötta på att vara gravida och längtar efter att träffa sin nya familjemedlem.

Förvärkar och sammandragningar

Livmodern tränar inför förlossningen och det är inte ovanligt med mycket sammandragningar och förvärkar nu. Du kan läsa mer om vad skillnaden mellan de båda är här.

I slutet av graviditeten är det inte ovanligt med rikliga och vattniga flytningar. Speciellt i samband med att du reser dig upp kan du känna hur det rinner till i trosan och många tror att vattnet går. Sätt i en binda och om det inte fortsätter rinna och bindan inte blir tung av vatten är det troligtvis flytningar. Ring alltid förlossningen om du känner dig osäker.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska