Gravid

Gravid vecka 8

Du är nu gravid i vecka 8! Det har gått 6 veckor sedan befruktningen och embryot fortsätter växa i rask takt och är nu lika stort som ett hallon. Läs allt om graviditetsvecka 8 här.

Gravid vecka 8 – nu kan embryot röra på sig

Du är precis i början av graviditeten, ändå är det många som får en svindlande känsla när de inser att de varit gravida i två månader. Embryot börjar mer och mer likna en liten människa och kan nu röra på sina vrister även om du inte kan känna det ännu. Här är allt du vill veta om embryot och din kropp i graviditetsvecka 8!

Embryot – vecka 8

Embryots längd denna veckan: 14-20 millimeter från huvud till säte.

Den här veckan börjar fingrar formas på de små händerna och tår på fötterna. Embryot har fortfarande simhud mellan fingrar och tår. Armbågarna bildas och embryot kan nu börja göra små enkla rörelser i vristerna, men det kan du inte känna ännu.

--> Läs om fler gravidveckor

Ögonlock

Ögonen fortsätter utvecklas, de sitter fortfarande långt ut på sidorna av huvudet. Ögonlock börjar nu bildas som ska täcka ögonen. Överläppen och nästippen börjar ta form och inne i munnen utvecklas gommen, tungan och anlag för tänder.

Brosk

Fram till nu har embryots kropp varit uppbyggd av brosk, det börjar nu ersättas med celler som bildar skelettet. Huden är lövtunn och under den kan man se ett nätverk av pyttesmå blodkärl. De flesta inre organen som hjärna, njurar, hjärta och lungor har fått sin grundläggande form och ska nu fortsätta utvecklas.

Din kropp – vecka 8

Din livmoder har växt till storleken av en apelsin, den går ännu inte att känna på utsidan av magen. Du fortsätter känna att det spänner och drar i ligamenten när livmodern växer, det kan kännas som en molande mensvärk. Du behöver troligtvis kissa oftare nu eftersom livmodern tar mer plats och trycker på urinblåsan.

Se fler vecka för vecka artiklar här.

Förstoppning

Kanske känner du dig förstoppad, det beror på att tarmarna jobbar långsammare under graviditeten. Drick mycket vätska, ät nyttigt och rör på dig för att underlätta för tarmarna. Många har sin första träff med barnmorskan nu. Om du mår illa så håll ut, det brukar gå över inom några veckor.

Aktuell läsning för dig nu:

Så mycket koffein är okej när du är gravid

Så mycket ingefära kan du äta som gravid

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska