Gravid

Gravid vecka 9

Embryot i magen fortsätter växa och är nu stort som en jordgubbe. Ögonen är fortfarande stängda men fullt utvecklade. Fingertoppar börjar skapas! Läs allt om graviditetsvecka 9 här.

Gravid vecka 9 - embryot är stort som en jordgubbe

I gravidvecka 9 börjar man kunna ana ett ansikte hos embryot med ögon och öron. Huvudet har utvecklat en nacke som gör att embryot får en mer mänsklig form. Man kan även ana en liten näsa. Än är det långt kvar till embryot räknas som en bebis och många väntar med att avslöja graviditeten för nära och kära.

Embryot – gravid vecka 9

Embryots längd den här veckan: 22-30 millimeter

Inne i embryot finns redan de inre könsorganen, redan nu har alltså din framtida bebis antingen äggstockar eller testiklar. De yttre könsorganen däremot ser fortfarande likadana ut och utvecklas först om några veckor.

Fingrarna växer sig längre den här veckan och simhuden börjar försvinna. Tårna fortsätter också utvecklas och fötterna är ungefär 2 millimeter stora. Den svans som embryot haft de första veckorna av graviditeten försvinner nu.

Under de närmsta dagarna utvecklas diafragman, en livsviktig muskel som gör att vi kan andas. Tarmarna som hittills har utvecklats inuti navelsträngen börjar sakta förflyttas in i embryots bukhåla som blir större allt eftersom embryot växer.

Embryo i gravidvecka 9!

Din kropp – gravid vecka 9

Under graviditeten gör hormonerna att dina slemhinnor i kroppen blir skörare och blöder lättare. Du kan uppleva att du lättare blöder i munnen när du borstar tänderna. Det är normalt! Som gravid förändras också ditt saliv och faktum är att det är lättare att få hål i tänderna under graviditeten. Så borsta tänderna extra noga även om det blöder.

Samlag

Även slemhinnorna i vaginan blir lättblödande och du kan blöda exempelvis vid omslutande samlag. Om du får en liten blödning så behöver det inte betyda att det är ett missfall på gång, blödningar i tidig graviditet är vanligt. Prata med din barnmorska om du är orolig.

Aktuell läsning för dig nu:

Tidigt gravid – och kissnödig hela tiden

Så mycket koffein är okej när du är gravid

Så mycket ingefära kan du äta som gravid

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska