Luna, 3, föddes med stort födelsemärke – operationen kostade över en miljon

Den här otroligt rörande berättelsen om lilla Luna, nu 3 år, och hennes föräldrar gör en alldeles varm om hjärtat.

Idag mår Luna bra och har fått behandling för melanocytärt novus.
Idag mår Luna bra och har fått behandling för melanocytärt novus.

Berättelsen om Luna, 3, och hennes stora "födelsemärke" som enligt hennes mamma påminde lite om ett "batman"-märke har fått hela internet att svämma över med kärlek. Efter en massa konsultationer i USA fick familjen tillslut kontakt med en klinik i Ryssland som kunde hjälpa lilla Luna och hennes familj.

Familjeliv har tagit del av familjens berättelse om en komplicerad förlossning. ett födelsemärke som läkarna först trodde var cancer (men som inte var det!) och processen som familjen nu går igenom för att operera bort det stora födelsemärket som täcker hela Lunas ansikte.

Mamman hade en tumör i levern

Luna, eller Luninha, föddes i mars 2019 efter en komplicerad förlossning och graviditet. Mamman själv hade haft en tumör i levern och hade först fått höra att hennes chanser att bli gravid var minimala. Därför ombad man henne också att sluta med sina p-piller som man menade orsakade tumören i levern.

6 månader senare blev hon gravid, trots att läkarna inte trodde att hon var fertil. Graviditeten var komplicerades både av blödningar och av det faktum att mamman hade diabetes. Läkarna ordinerade en igångsättning för att barnet i magen över huvud taget skulle överleva.

När föräldrarna äntligen fick se sin efterlängtade dotter upptäckte de att hennes ansikte var täckt av något som liknande ett väldigt stort födelsemärke.

– Pannan, näsan – nästan hela ansiktet var täckt, berättar mamman i en Youtube-video och fortsätter:

– Vi hade ingen aning om vad det kunde vara, och inte läkarna heller.

Efter ett tag kom en läkare till mamman och sa att de misstänkte att lilla Luna hade cancer.

Tillslut uteslöt de cancer hos Luna

Dagarna gick och mamman, som var både trött och chockad efter förlossningen och det obehagliga beskedet att hennes nyfödda dotter fått cancer, grät och krävde svar av läkarna. De tog lilla Luna, som fortfarande bara var några dagar gammal, och gjorde en undersökning av hennes märke i ansiktet. De kunde snart utesluta cancer.

Melanocytic nevi congenital – melanocytärt nevus

En dermatolog tog vidare och undersökte Luna och kunde konstatera att det bebisen hade fått var Melanocytic nevi congenital – eller melanocytärt nevus som det heter på svenska. Melanocytärt nevus är ett samlingsnamn för godartade hudförändringar som drabbar cirka 1-3 % av alla nyfödda enligt internetmedicin.se.

Började söka läkare som kunde behandla Lunas "nevus"

Nu började resan för föräldrarna att hitta en läkare som kunde hjälpa lilla Luna med hennes hudförändringar. Det visade sig snart vara mycket svårt att hitta läkare, både i hemlandet Brasilien, och i USA. Familjen ville att lilla Luna skulle få behandlas för sin åkomma, eftersom hela ansiktet var täckt av vad som nästan såg ut som ett stort batman-märke i ansiktet.

– Vi upptäckte snart att Luna utsattes både för mobbning och fördomar för sitt märke i ansiktet, förklarar mamman i videon, och berättar att hon både fick höra att dottern var ful och att Luna såg ut som ett litet monster. Hon berättar också att en del läkare menade att hennes märke kunde utveckla cancer, och att beslutet att försöka operera bort märket därför kändes rätt.

Hittade en läkare i Ryssland som kunde hjälpa dem

Efter att ha letat runt efter en läkare som kunde erbjuda en kirurgi som inte var alltför svår för Luna att utsättas för bestämde sig föräldrarna för att testa. Det var en typ av laserkirurgi som verkade betydligt mindre harmlös än det som erbjöds i USA och Brasilien.

När det var dags att göra undersökningen i Ryssland för konsultationen och operationen visade det sig att de kunde upptäcka tre olika typer av cancer som hade spridit sig i lilla Lunas kropp – något som övertygade mamman ännu mer om att de hade kommit till rätt klinik.

Startade en insamling

Operationen för att bli av med både cancern och hennes åkomma i ansiktet skulle kosta 120 000 dollar, motsvarande över en miljon kronor. Mamman och pappan satte därför igång en insamling för att kunna ha råd att bekosta Luna operationen. Hon startade Youtube-kanalen O Mundo la Luna och började också dokumentera allting på Instagram, luna.love.hope.

Plötsligt ramlade pengarna in från alla möjliga håll från människor som engagerade sig i familjens berättelse. Nu kunde de både bekosta alla flygresor, operationen och allt som hörde till resan om att få lilla Luna att bli frisk från cancern och få sitt märke i ansiktet borttaget.

Så ser lilla Luna ut idag

Nu har Luna opererats för födelsemärkena och mamman tackar sina följare för sitt stöd och all kärlek de sköljt över på familjen. De kommer fortsätta att genomgå några moment i operationen innan allt läker och blir bättre, men mamman har stort hopp om att Luna ska få det bättre.

Mamman hälsar också i sin Youtube-film att hon gärna svarar på frågor från föräldrar som har barn med samma hudåkomma som Luna och hoppas att hon kan vara till hjälp och stöd.