Att köpa bil är för många både en spännande och utmanande process. Ingen vill göra ett dåligt köp, men oavsett om man letar efter sin första bil eller byter bil efter nya behov, lurar fallgroparna runt hörnet.
Gör inte det här misstaget när du köper bil
Familjeliv har tidigare pratat med Gustaf Gripenlöf, redaktör på Högsta växeln. Gripenlöf varnade då för några vanliga misstag som bilköpare gör.
– En miss som är lätt att göra är att bara titta på var bilen kostar att köpa, men inte vad den kostar att äga, underhålla och reparera.
Kostnaderna för bränsleförbrukningen, skatt och försäkring kan nämligen bli höga. För att undvika skyhöga utgifter tipsar Gripenlöf om att undersöka vilka kostnader som kommer med bilen.
– Just försäkringen är särskilt viktig att kontrollera om man köper en elbil, då vissa modeller som passar för familjer kan kosta upp emot 50 000 kronor om året att försäkra. Man ska också komma ihåg att stora familjebilar som är billiga att köpa begagnade fortfarande kan vara dyra att underhålla. Nya däck till en stor suv kan exempelvis kosta uppåt 10 000 kronor, oavsett om bilen är värd 100 000 kronor eller en miljon.
Bilfusket som blir vanligare
Det är inte bara försäkring och underhåll som man ska hålla koll på som bilköpare. Köper man begagnat finns det också en risk att man blir lurad på pengar.
Enligt Nyheder24 är det nämligen allt fler begagnade bilar som har en manipulerad mätarställning. Det innebär att bilens kilometerräknare visar ett lägre antal körda kilometer än vad bilen faktiskt har rullat. Syftet är att öka bilens andrahandsvärde.
För dig som köpare kan detta leda till att du betalar ett överpris. Dessutom riskerar du oväntade reparationskostnader eftersom bilen i själva verket är mer sliten än vad mätaren indikerar. Om du köper bilen av en privatperson kan det vara mycket svårt att få någon ersättning i efterhand.
Det är nämligen svårt att bevisa att säljaren kände till fusket. Hur stor prisskillnaden kan bli är tydligt. Enligt siffror från Bilbasen.dk skiljer det sig 110 000 danska kronor mellan två likadana Skoda Enyaq från 2021– en som gått 39 000 kilometer och en som gått 190 000 kilometer. I svenska kronor skiljer det sig alltså cirka 160 218 kronor i pris.

Så undviker du dyra misstaget: "Tar bara några minuter"
Att ändra mätaren går snabbt och är svårt för köparen att upptäcka. Att medvetet ändra antalet körda kilometer för att höja bilens värde är bedrägeri, men det kan vara svårt att bevisa i rätten.
Det bästa du som köpare kan göra är därför att själv kontrollera bilens faktiska körsträcka före köpet. Företaget Carly erbjuder en applösning med en OBD-scanner som kan ge en snabb kontroll av bilens status, inklusive körda kilometer, VIN-nummer och eventuella dolda problem.
– Alla som överväger att köpa en begagnad bil bör göra en kontroll av bilens skick. Det tar bara några minuter, men man kan spara sig själv både onödiga utgifter och obehagliga överraskningar, säger Dali Ati från Carly till Nyheder24.
LÄS MER: