Ägg är en storfavorit hemma i stugorna. Matvaran är god i allt från såser till efterrätter och såklart i stekt form på frukostmackan. Här är knepet som förhöjer både smak och utseende på ditt stekta ägg.
Varning till alla med ägg i kylskåpet
Ett kokt ägg går att förvara i kylskåpet i fem till sju dagar, enligt Ica.
Oftast kan man se ett ganska kort datum på äggkartongerna och detta är inget man ska lita blint på. Datummärkningen av ägg går under en EU-lagstiftning och gäller alla EU länder. Detta innebär att de tar hänsyn till Europas olika varma klimat – för oss i Sverige håller sig äggen bättre än i de lite varmare länderna. Råa ägg går därför ofta att äta även efter utgångsdatumet.
För att äggen ska hålla efter sitt utgångsdatum krävs det dock att de förvaras rätt. Det finns nämligen ett vanligt misstag som ökar risken för skadliga bakterier. Familjeliv har tidigare skrivit om just detta.

Misstaget du gör med ditt ägg – så ska du göra istället
Många äggälskare känner nog igen sig att man ibland råkar ge det stekta ägget lite för mycket yta, eller att äggulan inte blir så rinnig som man har tänkt sig. Nu avslöjar en kock knepet för att få till det perfekta ägget för tidningen Den offentlige.
Så hur gör man egentligen? Jo, det krävs faktiskt bara en liten skvätt vatten i pannan. Smält lite smör eller värm upp olja, knäck ägget och tillsätt sedan en matsked vatten i pannan. Täck sedan över pannan med ett lock och låt ångan göra sin magi.
När du lyfter på locket någon minut senare kommer du ha ett perfekt ägg utan brända kanter!
LÄS MER: