Publicerad 15 January 2019

Fotograf:

Är du gravid och ska flyga? Det här ska du tänka på

Om du är gravid och har planerat en flygresa finns det några saker du bör tänka på lite extra. 
De flesta flygbolag har restriktioner om att flyga under den senare delen av graviditeten. Det beror egentligen inte på att det skulle vara skadligt för varken mamma eller barn under själva flygningen. Istället är det risken för att förlossningen ska starta medan man är i luften som man vill undvika.

Om du är gravid och ska flyga är det viktigt att du kollar med ditt flygbolag vad som gäller, då det kan vara lite skilda regler mellan dem. Vanligtvis så drar man gränsen vid tredje trimestern.

I vissa fall är reglerna hårdare

Om du har haft hälsoproblem under graviditeten eller om du väntar tvillingar kan reglerna vara hårdare. Återigen är det viktigt att kolla både med flygbolaget och din barnmorska innan du tar trippen till flygplatsen.

Smarta tips inför flygningen 

Även om du får resa så är det risk att flygresan känns mer obekväm när du är gravid. Om du har möjlighet kan det vara smart att försöka boka en sittplats nära gången, så att du kan sträcka på benen och även lätt komma upp om du vill röra på dig lite. 

En annan livräddare är att ha stödstrumpor, då det är mycket större risk att du blir svullen om du är gravid. Försök även att dricka ordentligt, då det är lätt att bli uttorkad när du är i luften. Dessutom får du in lite extra rörelse, då det kanske krävs något extra toalettbesök. 

Läs mer om att flyga när du är gravid här!

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Därför blir du torr i halsen och ansiktet när du flyger
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Är du gravid och ska flyga? Det här ska du tänka på
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll