Publicerad 6 February 2019

Fotograf:

Hälsa Därför ska du aldrig lämna pasta på köksbänken

De flesta har koll på att kött som stått framme kan vara farligt att äta, men visste du att det även gäller pasta och ris?
Har du någon gång glömt spagettikastrullen på köksbänken lite för länge, men sedan bestämt dig för att ändå äta den? Oftast är det absolut ingen fara, men det finns faktiskt lite obehagliga organismer som kan sprida sig i pastan.

Läs också: Vad är mest vätskedrivande – kaffe eller kolsyrat vatten?

Lämna inte ris och pasta framme

Organismen vi talar om är Bacillus cereus som i de flesta fall orsakar magsjukeliknande symtom. Men i vissa extrema fall ha B. Cereus orsakat både svåra leverskador och till och med dödsfall.

Själva bakterien finns naturligt i bland annat pasta och ris, men det är först när maten förvaras olämpligt som bakterien börjar föröka sig och producera giftiga ämnen. Som olämplig förvaring räknas rumstemperatur längre än ett par timmar. Om du glömt pastan på köksbänken kan det alltså vara en god idé att inte äta den.

Bakterien orsakar i de allra flesta fall som mest en mild magsjuka, men eftersom det i vissa fall varit rent livsfarligt är det antagligen en dum idé att chansa.

Läs också: Smarta knepet: Så håller du dina jordgubbar färska längre

Dessa grupper ska vara extra försiktiga

Som med de flesta andra infektioner så slår B. Cereus ofta hårdast mot redan sköra grupper. Bland dessa räknas äldre, små barn och gravida kvinnor.

Artikelbild: Pexels

Läs mer: Så lång tid tar det för ett glas vin att gå ur kroppen
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Därför ska du aldrig lämna pasta på köksbänken
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll