Publicerad 6 February 2019

Fotograf:

Därför ska du aldrig lämna pasta på köksbänken

De flesta har koll på att kött som stått framme kan vara farligt att äta, men visste du att det även gäller pasta och ris?
Har du någon gång glömt spagettikastrullen på köksbänken lite för länge, men sedan bestämt dig för att ändå äta den? Oftast är det absolut ingen fara, men det finns faktiskt lite obehagliga organismer som kan sprida sig i pastan.

Organismen vi talar om är Bacillus cereus som i de flesta fall orsakar magsjukeliknande symtom. Men i vissa extrema fall ha B. Cereus orsakat både svåra leverskador och till och med dödsfall.

Som med de flesta andra infektioner så slår B. Cereus ofta hårdast mot redan sköra grupper. Bland dessa räknas äldre, små barn och gravida kvinnor.

Själva bakterien finns naturligt i bland annat pasta och ris, men det är först när maten förvaras olämpligt som bakterien börjar föröka sig och producera giftiga ämnen. Som olämplig förvaring räknas rumstemperatur längre än ett par timmar. Om du glömt pastan på köksbänken kan det alltså vara en god idé att inte äta den.

Bakterien orsakar i de allra flesta fall som mest en mild magsjuka, men eftersom det i vissa fall varit rent livsfarligt är det antagligen en dum idé att chansa.

LÄS MER: Förlossning större påfrestning än ett maraton – enligt studie

Foto: Soeka / Shutterstock
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Därför ska du aldrig lämna pasta på köksbänken
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll