• Anke

    2-3årstrotset Stödgrupp

    Välkommen till stödgruppen för föräldrar med barn som är inne i trotsåldern.

    Här kan vi skrika ut lite, och ventilera tankar. Man kan be om tips och råd om man vill, men främst är det till för att få ur sig sin frustration.

    Välkomna


    ♥Nora 060810♥Bf 090503♥
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-10-27 09:18
    Ett bra citat

    Barnet vill mycket, vill inget och vet inte vad det vill och handlar därefter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-22 19:30
    Ny tråd; www.familjeliv.se/Forum-3-168/m40600467.html
  • Svar på tråden 2-3årstrotset Stödgrupp
  • Anke
    kolibri skrev 2008-12-10 09:35:35 följande:
    En liten fråga: i den här åldern, 2-3-årsåldern, när brukar utvecklingperioderna komma, och hur märker man det? Med trots, eller på andra sätt? De utvecklas ju hela tiden. Läste Växa och upptäcka livet och tyckte att den gav bra tankeställare för det första året, men nu har jag inte samma koll längre. Ibland är det ju väldigt tydligt att det är mycket som händer och som han lär sig, men ibland är det otydligare. Några tips? ELI: lycka till med nappen!
    läs trotsboken, där står det om olika trotsåldrar, som även är utvecklingsfaser, de håller på titt som tätt fram till tonåren. 
    ¨ ¨*:+..+¤+:.:Nora 060810 ♥ Pricken Bf 090430¨:.:+¤+..+:*¨¨ ¨
  • Skogsrå

    Haha Rossan, skrattade gott åt ditt inlägg...

    De senaste två dagarna har varit bra här också. Minna verkar ångra sig rejält efter den riktiga smockan jag fick i förrgår kväll. Hon pratar om att hon "gjorde dumheter" och "mamma inte glad". Så kanske agerade jag rätt just då i alla fall. Jag försöker precis som du skrev, MuminMy, att i första hand gå ifrån och förklara att jag inte vill vara med henne när hon beter sig så. Och jag försöker uttrycka mig som att Minna "gör dumheter", inte om att Minna är dum - det känns som en bra åtskillnad tycker jag. (Hon säger rätt ofta att "mamma gör dumheter" också, men det är klart att hon också vill lära sig språket och testa vad som funkar.)

    Det är i alla fall oerhört skönt när språket finns. För ett år sedan tyckte jag att det var mycket jobbigare, och Minna också tror jag, när det var mycket som inte gick att uttrycka eller förstå. Känner igen det du skriver, Stor mamma, om konflikterna på grund av det. En tröst är väl i alla fall att just språkförståelsen garanterat kommer att förbättras.

  • kolibri

    Anke: ja, Trotsboken har vi. Den är väl mest uppdelat i typ 2-3-årsåldern, 4-årsåldern osv. Minns inte så mycket om just utvecklingsfaser... Har kanske inte läst den så i detalj. Men den är bra. Och Albin gillar att titta på alla bilder med de arga barnen.

  • Antonsmamma

    Att läsa denna tråd är ju som att titta in i sitt eget liv - så underbart skönt att höra att vi är flera som håller på att tappa förståndet på våra älskade 2,5 åringar

    Har världens finaste 2,5 åring och ytterligare en son på 5 månader. Men shit - vad det trotsas, om allt - hela tiden.

    Har haft middagsgäster i kväll och tro mig, det kommer dröja till de skaffar barn.... satt nog ner sammanlagt 10 minuter på 5 timmar, helt sjukt att man inte kan bjuda hem folk utan att det ska bli krig. Vi har våra största drabbningar just vid maten, påklädningen och blöjorna - så det blir ju några konflikter per dag. Men maten är värst, det går bara inte att få honom att sitta och äta en måltid. Han vägrar lyssna. Att bjuda hem folk gör vi väldigt sällan numera, man skäms ju när han drar igång. HUr mycket vi än förbereder honom på vad som ska komma så hjälper det inte, han flippar fullständigt oftast.

    Hur har ni andra det när ni har folk hemma på middag? Hur gör ni vid påklädningar och blöjbyten för att inte tappa förståndet?

    Kram från oss

  • E L I
    Antonsmamma skrev 2008-12-13 20:39:32 följande:
    Att läsa denna tråd är ju som att titta in i sitt eget liv - så underbart skönt att höra att vi är flera som håller på att tappa förståndet på våra älskade 2,5 åringar Har världens finaste 2,5 åring och ytterligare en son på 5 månader. Men shit - vad det trotsas, om allt - hela tiden. Har haft middagsgäster i kväll och tro mig, det kommer dröja till de skaffar barn.... satt nog ner sammanlagt 10 minuter på 5 timmar, helt sjukt att man inte kan bjuda hem folk utan att det ska bli krig. Vi har våra största drabbningar just vid maten, påklädningen och blöjorna - så det blir ju några konflikter per dag. Men maten är värst, det går bara inte att få honom att sitta och äta en måltid. Han vägrar lyssna. Att bjuda hem folk gör vi väldigt sällan numera, man skäms ju när han drar igång. HUr mycket vi än förbereder honom på vad som ska komma så hjälper det inte, han flippar fullständigt oftast. Hur har ni andra det när ni har folk hemma på middag? Hur gör ni vid påklädningar och blöjbyten för att inte tappa förståndet? Kram från oss
    När det gäller maten så gör vi som vi gör när vi är ensamma. Erbjuder honom mat men vill han inte ha så får han tacka och gå därifrån, men då får han inte komma tillbaka till bordet! Då får han gå och leka i sitt rum eller så.
  • Mammanna

    Vi gör som E L I vid maten, blöjbyte har vi gjort till en lek och han får göra mycket själv. vi tävlar till toaletten jag frågar om han kan ta fram en ren blöja och sen hjälper han gärna till att ta av sig sin och ta på den nya. Vi berömer och uppmuntrar mycket. Kläderna lägger jag fram sen får han ta initiativ till att dom ska på. Går dock inte så bra när vi ska ut men man kan komma långt med att uppmuntr och leka sig fram genom klädhögen


    ~En i himlen~En i famnen~En i magen~
  • E L I

    När det gäller kläderna så blir det många gånger bråk i alla fall... men just nu så funkar det att säga att då åker jag utan dig och sedan går jag till hallen... då vill han följa med. Då säger jag att  "då måste du ta på dig annars åker jag själv!" Oftast fungerar det. Ibland får han välja. Tar fram t ex 2 olika par stövlar han kan välja på, så får han vara med och bestämma nåt t ex.
    Blöjbyten har vi inga problem med så det har jag tyvärr inga konkreta råd... men i denna ålder kan de ju mkt själva så att de får hjälpa till så mkt som möjligt brukar vara ett hett tips!

  • Antonsmamma

    Tack för era tips Om jag säger till Anton att jag går utan honom så ställer han sig i köksfönstret och vinkar hej då - visst e de söta

  • E L I
    Antonsmamma skrev 2008-12-14 06:05:25 följande:
    Tack för era tips Om jag säger till Anton att jag går utan honom så ställer han sig i köksfönstret och vinkar hej då - visst e de söta
    haha ja då går inte den varianten då
    man får försöka hitta nåt som går hem just hos sitt barn!! Lycka till
  • Mammanna
    Antonsmamma skrev 2008-12-14 06:05:25 följande:
    Tack för era tips Om jag säger till Anton att jag går utan honom så ställer han sig i köksfönstret och vinkar hej då - visst e de söta
    haha ja så gör min son med, han vinkar säger hejdå och går till fönstret.. Dom är go!!
    Alla sätt är bra utom dom dåliga
    ~En i himlen~En i famnen~En i magen~
Svar på tråden 2-3årstrotset Stödgrupp