Inlägg från: Karlsson |Visa alla inlägg
  • Karlsson

    Veckomatsedel à la budget

    Idag hittade jag rimmat fläsk på bit för 43.90kr/kg på Coop forum

    Högrev åke också ner i vagnen, 49.90kr/kg. Bra att göra tjälknöl som är en favorit här hemma

    Annars var det tråkig handling idag, bara en massa basvaror som mjöl, socker, chilisås, senap, bönor, tomatkross osv....

    Annars lunkar veckan på och det är sååå skönt att ha planerad matsedel när man börjat jobba igen. Mycket stress och irritation som man slipper då man vet vad som ska lagas och allt som behövs finns hemma.

  • Karlsson

    Handlar på typ alla affärer här men har aldrig hittat fläsk för så lågt pris, aldrig billigare än 69kr/kg. På min lilla coop butik här i byn kostar fläsket på bit 85kr/kg Handlar dock inte fläsk där....

    Tjälknöl ja, jag brukar ha väldigt låg temperatur på ugnen ca 75 grader. Sen ställar jag in det frusna köttet under natten, ca 10-12 timmmar. Sätter i en termometer när det går och sen låter jag köttet gå upp i ca 70-72 grader.

    Sen kokar jag ca 1,5 vatten, lagerblad, massor med salt, krossade enbär och peppar (ibland krossar jag några vitlöksklyftor också. Lagen ska smaka riktigt mycket salt och enbär. Jag lägger sen ner det varma köttet i lagen och ställer svalt i några timmar gärna ännu längre
    Supergott till potatatisgratäng

    En väldigt bra rätt att bjuda på eftersom man gör köttet så lång tid före.


    PerG skrev 2009-02-18 16:30:40 följande:
    Jag sa ju det! ;) ... Du måste handla på dyra affärer i vanliga fall... ;)
  • Karlsson

    Ja jag fryyyser om dagarna, fingrarna är stela av köld emellanåt Går inte att jobba 8 timmar....Och all snö man får över sig och innanför kragen och ansikte, brrrr.

    Tillbaka till älgen. Såg att jag missat att skriva ca 1,5 LITER vatten, men det kanske du förstod Om du har en skärmaskin som kan skära riktigt tunna skivor, typ rostbiff borde det väl fungera som pålägg? Man kan förresten ta med sig sin stek och mot ca 10 kr få den uppskuren så där tunnt i charken på Ica eller liknande, ring och kolla!
    Köttet blir väldigt salt och ju längre det ligger i lagen desto mer smak tar den. I recpten i typ Vår kokbok brukar det stå vissa delar av alla kryddorna men jag brukar nästan dubbla allt för att få riktigt kraftig smak.


    misstristess skrev 2009-02-18 18:50:13 följande:
    Helt OT, men FY för kylan ute just nu... tack och lov så brukar inte vintern vara så länge är nere. Får väl släpa ut älgen då och göra något med den i helgen.Hur funkar det som pålägg? Får köttet smak hela vägen in? Annars blir det mycket älg för två personer. Speciellt som det inte är någon favorit os mig...
  • Karlsson

    Jag måste skärpa mig!!

    Har nu frysen full av billig mat som jag fyndat, ändå kan jag inte låta bli att handla mer när jag ser något riktigt billigt.

    Nu ska jag hålla fingrarna i styr och bara handla mjölk, bröd och andra färskvaror.

    Hur gör ni? Kan ni låta bli att handla när ni ser något riktigt billig köttbit och liknande? Fast ni vet att ni egentligen inte behöver det just nu.

  • Karlsson

    Jag är svag för billigt kött och ost...suck. Har inte handlat kött dyrare än 69kr/kg sen november
    Jo, tomatkross, bönor och liknande blir också stora partier av när jag ser att det är billigt.

    Igår tex upptäckte jag att de hade 10 kronors vecka i min lilla icabutik. Jag hittade köttkorv (vår favoritkorv) för 10 kr/st.
    Var ju bara tvungen att köpa 4 st
    Så på något sätt sparar jag ju pengar men investeringarna ligger i frysen

    Sitter nu och knåpar på nästa veckas matlista och liksom förra veckan har jag ju alla råvaror hemma, men jag hittar säkert något fynd ändå när jag ska handla mjölk som bara måste handlas

  • Karlsson

    Kallas för slakad vitkål om jag minns rätt. Man lägger ner den strimlade vitkålen i kokande vatten i ca 1 min.

    Själv tycker jag det är godare om den står en stund i marinaden


    CharmingGirl skrev 2009-02-20 12:34:18 följande:
    Misstristess:Ja, middagen var över men jag ska prova fylla kycklingen nästa gång! Låter ju riktigt gott! Och smart också att bara göra ett litet håll och peta in fyllningen. En helt annan fråga:Jag tänkte göra pizzasallad men brukar aldrig få min sallad så mjuk och saftig som många får. Har provat olika recept, men blir ändå "torrt" liksom. Har för mig jag löst att man kan förvälla eller vad det heter, en kort kort stund, så den på så sätt blir lite mjukare och saftigare. Ngn som vet hur man gör?
  • Karlsson

    Jo det är så jag också resonerar men våra matkostnader sänks ju aldrig eftersom jag hela tiden köper på mig mer och mer och mer fyndvaror Kan inte längre gå in och köpa en liter mjölk utan att komma ut med ett stycke fyndkött, haha vilket I-landsproblem

    Men nu är snart frysen full, det är inte länge sedan där bara låg en påse svamp och en burk hjortron

    Men jag antar att i långa loppet sänks matkostnaderna efterom det är sluthandlat när det gäller dyra varor!


    kariba skrev 2009-02-20 13:13:27 följande:
    Karlsson skrev 2009-02-20 09:37:44 följande:
    För mig gäller det att passa på när det är billigt, har precis skivat 2kg kassler och fryst in...
  • Karlsson

    Jag gör allt på en höft och ofta lite olika
    Olivolja och vitvins eller balsamvinäger använder jag vanligen.
    Alltid mycket Santa Marias örtagårdskrydda, örtsalt och svartpeppar. Ibland finhackar jag vitlök och rödlök och har i.

    Sen strimlar jag alltid med en osthyvel för att få tunna skivor av vitkålen.


    CharmingGirl skrev 2009-02-20 13:04:16 följande:
    Karlsson skrev 2009-02-20 12:52:40 följande:
    Jaha ok. Spolar man av den i kallt vatten efteråt eller bara låter den rinna av?Ja, det är ju jättegott när den får stå i marinaden och dra sig. Men det blir ändå alltid så torrt när jag gör det, och dom mjuknar liksom inte. Kan ha den stående i flera dagar, men lika torr som dag ett. Hur gör du? Vad har du i?
  • Karlsson

    Ja man slipper irritationen över att tänka ut något som säkerligen behöver kompletteras i varjefall och vem ska åka och handla???, närmsta affären är dyr osv osv... Förrut kändes det som det bara var jag som stod för 'tänket' vilket gjorde mig på dåligt humör. Så fort man frågade familjen vad de ville äta blev det till 99% korv... Nu äter vi korv absolut max 1 gång i veckan ofta mer sällan än så

    Så familjen har fått mer varierad mat, bätre ekonomisk mat och en gladare mamma sen matlista infördes

    Lycka till med vitkålen


    CharmingGirl skrev 2009-02-20 13:50:58 följande:
    Tack för svaren! Jag får se om jag ska slänga det i kokande vatten eller om jag ska hoppas på att den blir saftig iaf. Ska inte äta den förrän imornkväll, tillsammans med hemmagjord pizza, så den hinne rju stå och dra sig ett tag... Vi ska sitta ner i helgen och skriva en veckomatsedel. Har aldrig gjort det tidigare, men det skulle vara himla skönt att ha det så. Då vet man vad man ska laga varje dag och slipper ödsla tid och tänka "vad ska jag göra utav detta idag?".
  • Karlsson

    Igår blev vi bortbjudna på en supergod middag

    Idag ska jag tillaga den efterlängtade laxen som ungarna tjatat om ett tag nu. Jag räknar med att inget kommer bli över till matlådorna.....

    Sitter och knåpar lite på veckans matsedel och det börjar likna något

    Mån: Spagetti och köttfärssås (köttfärsen, 39.90kr/kg)

    Tis: böngryta med rotfrukter och ris

    Ons: Köttkorv, potatis och pepparrotssås (Köttkorven 10 kr/st)

    Tor: Köttsoppa (köttet från köttben för 20kr/kg)

    Fre: Hemmagjord falafel med bröd

    Lör: Hemmagjord pizza (med bla julskinka 29.90kr/kg)

    Sön: lasagne (köttfärsen för 39.90kr/kg)

    Är det någon som har ett tillförlitligt falafelrecept? Jag har testat några stycken och får dom inte att hålla ihop. Sist blev jag tvungen att köpa pizza i stället Jag vill inte ha flera dl varken ströbröd eller vetemjöl i.

Svar på tråden Veckomatsedel à la budget