• Björkeli

    Varför får Vänsterpartiet just Dig att rysa?

    Hej!

    Nu har jag läst i en del trådar att V inte är så himlans poppis alltid! Men jag hittar ingen förklaring till varför?

    Så nu har just DU chansen!

    Vad är det som är fel med V?
    Vilken HANDLING är det som de utfört som får dig att må illa?

    Ös ur er nu!

    Obs. Tänk på stackars mig som inte kan svänga mig med så fina ord o håll språket på en bra nivå, så att alla som läser tråden enkelt kan förstå utan att själva vara politiker. Tack!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-08-21 14:27:47:
    Hej igen!

    Meningen med tråden är inte att skapa en "jag mot er" -debatt, utan jag vill veta hur andra ser på partiet. Själv är jag inte särskilt insatt i politik överlag, men vill gärna lära mig mer om båda sidorna.

  • Svar på tråden Varför får Vänsterpartiet just Dig att rysa?
  • fipa

    jag fattar inte varför allt ska vara lika för alla? jag tycker alla ska få det de förtjänar, men vänstern tycker ju att en del skall jobba massvis och ändå få lika mycket som en annan som ligger hemma i soffan och äter chips.

  • Björkeli

    Fipa: Menar du att V vill ha 100% ersättning till de som är arbetslös, sjukskrivna, föräldraledig osv?

    Mentat: Ja de vill att demokratin ska ligga hos dem. Vilket parti vill inte det?
    Men det står inget om att de inte accepterar om den hamnar hos borgligheten...

    Tack för dina svar.

    Blåklocka: Tack för ditt svar.

  • Mentat

    Björkeli: Nu har du väl ändå inte riktigt läst innantill?
    "Den så kallade borgerliga demokratin är alltför värdefull för att överlåtas till borgerligheten."

    Din kommentar: "Men det står inget om att de inte accepterar om den hamnar hos borgligheten"

    Jag ser inte riktigt att de två uttalandena går ihop. För mig gör de inte det.

  • Björkeli

    Mentat: Det finns mkt som kan vara för värdefullt att överlåtas till någon annan, men det säger inget om man den dagen det verkligen överlåts accepterar det eller inte.

    Du menar på att V inte accepterar demokratin om den inte hamnar hos dem. Jag menar att du har fel, att du har övertolkat just den pragrafen.

  • Bonanza

    mentat - det är väl en stor skillnad på att inte _vilja_ och att inte acceptera? V skriver att de helst inte _vill_ se demokratin förvaltas av borgerligheten, inte att de inte accepterar det.

  • Mentat

    Björkeli: För all del, det är din uppfattning att jag har övertolkat paragrafen. Ett skäl till att jag tolkar den så är att den s.k. folkdemokratin, som kommunistdiktaturerna kallades, funferade just på det viset. Det är i alla fall min tolkning. Inte ens hos (nd) hittar jag något motsvarande.

  • Björkeli

    Mentat: Men jag som trodde att vi kommit förbi detta med kommunismen nu!
    Du kan ju inte utgå från att hela V är extrema kommunister. Se det med lite mer neutrala ögon...

    Bonanza skriver det så klockrent, det som jag försökt få fram under flera inlägg...

  • Utopia

    SHIT vad olika man kan se det Dr Cox!

    Du ser:
    ->"Lika för alla-mentaliteten, vi är inte lika och vi vill inte samma saker här i livet. Fast sen är det ju inte lika för alla alla gånger, människor med pengar är ofta undantagna enligt samma ideologi.

    Jag ser:
    ->"Alla är olika-mentaliteten". Från var och en av förmåga, till var och en efter behov,
    De som vill förverkliga det som de gillar borde få en möjlighet till det. Människor är olika, vill olika, och det är nåt värdefullt, Därför är verkandet för att människor ska kunna förverkliga sig på det sätt som de vill nåt mycket viktigt. Respekt och tolerans för andras olikheter är centralt. Mångfald är värdefullt för samhället och ska uppmuntras och underlättas.

    Du ser:
    ->?Människan är offer-mentaliteten?

    Jag ser:
    ->?Alla människan är inte skurkar?-mentaliteten.? Människor föds inte med en obotlig egoistisk inställning som inte går att bli av med eller mildra på något sätt. Godhet, medkänsla, hjälpsamhet är sådant som man inte kan påtvinga någon, utan de är saker som man själv måste inse genom förståelse, alltså få uppleva det själv. D.v.s dessa saker sprids när de används. Ser man alla människor som skurkar, så kommer de att förbli bli sådana. Vi väljer.

    Du ser:
    ->?Människan kan inte och _bör_ inte ta ansvar för sig själv-andan.?

    Jag ser:
    ->? Vi borde ta hand om varandra-mentaliteten? För att vi lever i ett och samma samhälle som vi måste lyckas dela på. Det bästa sättet att ta oss själva framåt, personligen, är med vår _och_ andras hjälp istället för bara vår egen. Satsar alla på att tänka på andra också, så är det vääääldigt många som tänker på ens eget välmående, inte bara man själv Att dela med sig till och tänka på andra behöver inte göra ens eget liv sämre. Tvärtom. Genom förståelse hur andra människor lever och tänker, så kan man komma till de insikterna. Jag ser en tro på att människor vill ha goda liv och förverkliga sig själva - för sin egen skull, och inte bara för att piskrapp väntar som alternativ eller en stor herrgård som morot. En tro på att människor är varelser med känslor och inte bara uppskattar materiella ting.

    Du ser:
    ->?Den inskränkta valfriheten."

    Jag ser:
    ->?Valfrihet för alla och inte bara för vissa? För en som redan har alla möjligheter behövs det inte kämpas från det gemensammas håll utan för de som inte har samma förutsättningar. För de människornas skull, och för samhällets skull. Ja, detta har jag redan tagit upp ovan.

    Är det klart eller är det klart hur enormt olika man kan se på saker?! Det handlar om vem man är hur man ser på det. Jag kan verkligen tänka mig att en som tror att alla är mega-egoister och stödjer "sköt dig själv-skit i andra" mentaliteten inte ser dessa saker som (v) står för som något möjligt eller positivt utan ser det som ett smörgåsbord uppdukat av gratis möjligheter för snikna människor (=skurkar, med en genomgående egoistisk inställning, som de själva!) att uttnyttja systemet. Men byter man inställning, så ser det helt annorlunda ut. Vår värld blir vad vi gör den till, tycker jag, tror jag.

    Det finns en bra dikt, (nåt i denna stil, kommer inte ihåg alla fraser):

    "Hur du ser på mig,
    Vad du tror om mig
    Vad du gör mot mig,
    Hur du lyssnar på mig
    ...
    sådan blir jag"

    Jag tycker det stämmer.

    (Och obs att jag inte delar allt som alla i (v) tycker eller det som alla gör, utan deras _positiva_ grundinställning och tro på människor, som de har haft i åtanke när de skrivit sitt partiprogram etc)

  • cotton

    Usch, blir mörkrädd när jag läser att människor på fullt allvar kan tänka sig att rösta på Vänstern (kommunisterna).

    För det första uppmanar de till civil olydnad och jag uppfattar liksom Mentat att man inte godtar en demokrati som går emot de egna värderingarna. Sedan är partiledaren kommunist och bara det räcker för att avskräcka mig för en livstid framåt.

Svar på tråden Varför får Vänsterpartiet just Dig att rysa?