• Björkeli

    Varför får Vänsterpartiet just Dig att rysa?

    Hej!

    Nu har jag läst i en del trådar att V inte är så himlans poppis alltid! Men jag hittar ingen förklaring till varför?

    Så nu har just DU chansen!

    Vad är det som är fel med V?
    Vilken HANDLING är det som de utfört som får dig att må illa?

    Ös ur er nu!

    Obs. Tänk på stackars mig som inte kan svänga mig med så fina ord o håll språket på en bra nivå, så att alla som läser tråden enkelt kan förstå utan att själva vara politiker. Tack!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-08-21 14:27:47:
    Hej igen!

    Meningen med tråden är inte att skapa en "jag mot er" -debatt, utan jag vill veta hur andra ser på partiet. Själv är jag inte särskilt insatt i politik överlag, men vill gärna lära mig mer om båda sidorna.

  • Svar på tråden Varför får Vänsterpartiet just Dig att rysa?
  • Mentat

    Utopia skrev: "Från var och en av förmåga, till var och en efter behov". Det är en mycket vacker tanke. Problemet är bara att den inte fungerar i praktiken.

    Vem bestämmer vad var och en behöver? Vi själva? Efterfrågan på billiga lägenheter i Gamla stan skulle troligen överskrida tillgången väldigt, etc. Planekonomin bygger ju på att man planerar hur mycket som behöver produceras. Det som jag insåg när jag var i Moskva 1988 och diskuterade detta med deras inrikesministerium i en vecka var att detta också innebär att ALLTING alltid är ransonerat. Man har ju planerat hur mycket bensin som behövs i Östersund, hur mycket socker i Malmö, etc, etc.

    Planerarna är bara människor, någonstans kommer det alltid att bli fel, för mycket av något och för litet av något annat. Effekten blir givetvis att människor tömmer butikerna på det som finns inne för tillfället, det är alltid bra att ha på lager till den dag man planerar fel igen.Priserna är ju lågt satta om det handlar om människors behov. Alltså får man tomma butiker och misshushållning.

    "Från var och en av förmåga" - javisst, men hur länge orkar Andersson anstränga sig när han ser att Pettersson som aldrig får något gjort och aldrig bryr sig får samma lön? (Dessutom kan Petterssson inte bli avskedad eftersom arbetet är en social rättighet) Effekten blir likgiltiga och resignerade människor.

    Jodå, tanken ÄR vacker, men den fungerar inte. Jag förstår lockelsen i socialismen, det gör jag. Citatet ovan är socialismens kärna. Det är just denna kärna som aldrig kan fungera.

  • Utopia

    Dr Cox
    ->"Skulle jag enbart tala om dessa saker utifrån ett mer filosofiskt perspektiv och inte balnda in politiken, skulle många säkert ta mig för rätt röd. Därför att dessa värderingar har vänstern gjort till sina...och samtidgt gjort högern till en motsats. Att jag kommer rösta blått tar inte bort mina värderingar, jag vill bara nå dessa mål på annat sätt."

    "Vänstern gjort de till sina"...? Och resten av politikerna bara står och tittar på när vänstern roffar åt sig? Kanske de tydligare borde göra klar vad deras politik vilar på för en grund då, eh? Nej men seriöst, jag tycker det är för lite tal om ideal och filosofi inom politiken, rent allmänt, från alla håll. Man glömmer så lätt bort var det handlar om. Fast det finns ju inte så mycket tid för det. Men jag tror ändå att det är nåt som verkligen skulle behövas förändras (och går såklart att förändras, allt går om man vill). Fler BRA TV-debatter och program om idéer och ideologi ex, och inte bara Göran och M-ledaren som slår varann i huvet med gammal skåpmat inför varje val. Mer för folket att tänka på. Mer engagemang, bättre "rykte" om politik och politiker. För allas skull.

    Och det är precis det jag menar också: "jag vill bara nå dessa mål på annat sätt".Även om vi kanske tycker lika i grunden, kan vi ändå kan komma till olika slutsats om vad som kan eller bör göras, för vi är olika. Riksdagspartierna står inte sååå oändligt långt ifrån varandra egentligen, däför känns det väldigt orättvist att man det ska behövas att man se ner på andra partier eller medlemmar av de, och känner att man behöver och vill lägga ord i deras munnar (det här kan ske från alla håll riktad åt olika håll, fast vissa slägdängor är mer väletablerade än andra... ). Det är dumt, för sånt påverkar människor också. Vi är lättpåverkade av sånt strunt, för det är enkelt att ta till sig istället för att läsa på vad som egentligen sagts och tyckts och varför. Dålig ryktespridning. Men det tar också inom politiken bort tid till från intressant debatt, _givande_sådan och inte bara sandlådefasoner.

  • Utopia

    Mentat->"Jodå, tanken ÄR vacker, men den fungerar inte. "

    Hur kan du veta det, är du gud eller? I mitt liv och ju mer jag lärt mig, så har jag insett att man kommer ingenstans genom att sätta upp gränser för hur långt man kommer att komma - redan innan man försökt komma nånstans. Ens inställning påverkar hur långt man kommer, om än kanske på ett väldigt omedvetet plan. Jag har märkt det personligen i mina livsval och när jag studerat historien och vetenskapen. Vad hade hänt om vi gjort det gällande varje sak sedan tidernas begynnelse? Skulle vi uppfunnit mediciner? Utrotat dödliga sjukdomar? Klyvt atomer? Rest till månen? Kommit överens om globala mänskliga rättigheter? Stoppat ozonskikts-uttunninngen genom en samlad insats? Vi kan göra det "omöjliga" - för det har vi redan gjort i historien, många gånger om. Varje tid är ny, ger oss nya förutsättningar och består av nya människor.

    Vi tycker olika helt enkelt, och det är inte konstigt att du och jag därför kommer att rösta olika

    (Och så du vet, jag inte intresserad av nån ingående debatt eller analys här, utan mer av att skapa en vilja hos människor att vilja förstå andra. Finns inte nån intention att vilja lyssna eller förstå är allt annat ganska meningslöst. Det är första steget alltså, en förutsättning för resten. )

  • uniMog

    Ska läsa igenom hela tråden när jag hinner men svarar på trådstarten tills vidare:

    Vänsterpartiet får mig inte att rysa men jag stöder inte deras metoder för att nå de mål som trots allt är rätt lika för alla partier (dvs att sverige och svenskarna ska ha det så bra som möjligt och helst inte på bekostnad på andra länder och dess medborgare)

  • Mamali

    Mentat, det fungerar inte säger du.

    I min värld fungerar inte en ren marknadsekonomi heller.

  • Björkeli

    Åh va kul det var att läsa era svar! tack snälla för att ni vill svara, allihopa!

    Cotton: Du skriver att det inte lönar sig att utbilda sig? På vilket sätt bidrar V partiet till detta o vilka politisk handling kommer att göra så det lönar sig?

  • Mentat

    Utopia: "Mentat->"Jodå, tanken ÄR vacker, men den fungerar inte. "

    Hur kan du veta det, är du gud eller?"

    Veta? Av erfarenhet från öststaterna och det resonemang jag förde i inlägget. Det har du ju givetvis läst, eller hur?

    Skruntan: Vad är då en "ren" marknadsekonomi? Att det finns ett socialt skyddsnät har ju inget med marknadsekonomin att göra. Konkurrens bland både säljare och köpare av varor eller tjänster har helt enkelt rent empiriskt visat sig vara överlägset.

  • Mamali

    Marknadsekonomi = där allt styrs av utbud och efterfrågan
    Överlägset för vem?

  • cotton

    skruntan, så vad önskar du - planekonomi istället? Jag vore tacksam om du kom med förslag på alternativ.

    I övrigt håller jag helt med Mentats sista inlägg!

    Jösses, att debattera här tar så mycket kraft och engagemang. Något jag inte kan uppbåda när jag arbetar och inte kan sitta och skriva ett långt inlägg utan risk att behöva avbryta mitt i. Djupare resonemang får jag återkomma när jag sitter hemma någon dag.

    Och Utopia, jag har inte som mål att "vinna över" dig på min sida. Jag tycker att du har en självklar rätt till din åsikt. Däremot ingår det inte i demokrati att FÖRSTÅ den andre. Det räcker att respektera dem och acceptera deras åsikter. Men förstå dem som röstar kommunistiskt eller förspråka kommunism kommer jag ALDRIG att göra.

    Se där, nu blev det långt...

Svar på tråden Varför får Vänsterpartiet just Dig att rysa?