• Dustpuppy

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • BollanB
    WildaMathilda skrev 2011-04-19 07:56:44 följande:
    Hejsan,
    Vilken bra tråd! Tack, Dustpuppy! Det var du som kom med uppiggande info om ålder när jag fick ersättning.
    Jag har alltså fått ersättning från FK efter att ha gjort ÄD-försök hos AVA i Åbo och ska även söka för vårt nästa försök som sker hos AVA i Riga. Jag är 41 år idag.
    IVFdagar, jag har läst en del på din blogg också, men inte hittat svaret på min fråga. När du sökte ersättning hade du något intyg från läkare i Sverige som så att säga "ordinerade" ÄD?
  • WildaMathilda

    Bollan, jag bifogade en journal från CvL där en av läkarna skrivit att de rekommenderade ÄD. Men i ärlighetens namn så vet jag inte om någon sån bekräftelse måste bifogas. Jag skickade med alla papper jag kunde få tag i och hade hemma. Samt skrev ett brev med min historia och varför jag ansåg att jag skulle få ersättning.


  • WildaMathilda

    Elle69, man får tyvärr inte ersättning om man har barn med den nuvarande partern sedan innan, oavsett om barnet kommit till via IVF/ÄD eller på vanligt sätt. Har man däremot ett barn sedan tidigare men har en ny partner så tror jag att man får göra ÄD och även få ersättning för det. Men det senare är jag inte 100% säker på...


  • Majagräddnos11

    Alltså är det så här, att det är billigare att göra IVF eller äd i utlandet än att gå till en privat klinik i Sverige ( eftersom det inte är ersättningsberättigande). Och eftersom det är lång kötid till svenskt finansierad vård väljer många privata kliniker. Dessa borde alltid välja utländska kliniker. Snabbare och billigare, och säkert lika bra! Min rekommendation är alltså: svensk gyn i kombination med utländsk IVF/ÄD klinik!

  • WildaMathilda

    Håller med dig Trollmor71! Egentligen borde man åka på semester i samband med ÄD (resekostnaden får man ju tyvärr inte ersättning för...). T.ex. åka till Portugal och sola och bada och avsluta med en insättning på AVA i Lissabon. Glöm inte att Försäkringskassan ska titta på lagen och vad Socialstyrelsen rekommenderar. De ska alltså vara oberoende av de olika landstingens olika regler (som de satt på eget bevåg), eftersom man t.ex. bara har ett försök på sig i Norrland medan man har tre försök på sig i södra Sverige. Det ska vara lika för alla, därför ska de göra så. Det står en del på Barnlängtans hemsida också.


  • Elle69

    Ja, det stämmer nog. Jag ska ändå skicka in kvittot och låtsas som det regnar, så får vi se. Vi har ju egentligen inte behövt svälta under tiden och ifall FK ger oss pengar så går de direkt in i en barnorienterad välgörenhet (det skulle vara bra balans mellan det egoistiska och altruistiska). Nu när jag tänker på det så borde det finnas välgörenhet för ÄD.

  • WildaMathilda

    Rätt inställning, Elle69! Man kan ju inte få mer än ett nej... Jag tror att Barnlängtan jobbar en del för att få till en ändring på det där också. Mmm, finns det ingen fond man kan söka? Typ. Det skulle vara fantastiskt!


  • Dustpuppy

    Hej igen!

    Har legat lågt ett tag, första ÄD-försöket var så struligt med cysta och annat så jag höll mig offline.

    Har precis frågat Försäkringskassan om man kan få ersättning för vården som utfördes i Sverige, det gick åt många tusenlappar för privata ultraljud och blodprov. FK ersätter inte det, men tyckte att jag skulle gå till landstinget och fråga varför de inte kunde erbjuda mig vården med vanlig patientavgift och kräva mellanskillnaden därifrån.

    Har någon koll på detta? Får landstinget vägra ta emot en som patient när en utländsk läkare ordinerar prov?
    Har man rätt till vården med normal patientavgift eller inte?

    Har någon lyckats?

    /Dustpuppy

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?