• Dustpuppy

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • inkan70
    Hej igen,

    Först Grattis till pengarna Dusty puppy:)

    Det sista jag fått reda på är att förhoppningsvis i nästa vecka får handläggarna reda på om dom kan fortsätta att utreda i väntan på det juridiska beslutet.
    Jag känner mig inte hoppfull...det som retar mig mest av allt är att mitt beslut blev försenat pga min handläggares semester....

     
  • Hemliga damen

    Tack Dustypuppy för all info! Du får en att ta tjuren vid hornen. De kommer att får göra på FK

    Tack alla andra IVF-dagar m fl som också bidragit med all info i tråden!

    Kaprifol - vi får försöka med doktorn antar jag! Men jag har för mig att jag frågade en gång om journal och det var IQ-fiskmås som svar.

    Kram,

    Lotta         

  • smugs

    I försäkringskassans blankett måste man ange om vårdgivaren är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet, någon här som vet om AVA Riga är det? Undrar också om AVA Riga är en privat vårdgivare? Jag har ställt frågan till dem men inte fått något svar på några dagar, vilket är ovanligt eftersom de ofta svarar snabbt på mail.

    Vad har ni som ansökt och fått ersättningen bevlijad, skrivit i ert följebrev? Vi ska ansöka så snart vi fått in allt underlag till ansökan.

  • Dustpuppy

    Snabbsvar, men du behöver kolla upp det, du kan även kontakta den lokala varianten av Försäkringskassa och fråga dem:

    1 Jag tror inte att man har någon nytta av om de är anslutna.  De flesta länder har inte "Du kan gå till en privatklinik och få det betalt av den allmänna sjukförsäkringen", utan i bästa fall täcks en del av kostnaden för det landets medborgare. Ifall inte AVA svarar snart, kryssa i "Vet ej". FK kommer att ta reda på det själva, eller så har de redan en notering sedan tidigare.

    2 Ja, det är en privatklinik.

    3 Minns inte, något i stil med "Vi har försökt få barn och efter utredning om barnlöshet och misslyckade IVF-behandlingar återstår endast äggdonation enligt vår läkare (se bifogad journal). Pga vårt landstings långa väntetider kan vi inte få vård i Sverige och har därför genomgått behandling i XXX YYY. Betalningen var obligatorisk i förskott för att skydda donatorn och kliniken från onödiga kostnader om vi skulle ångrat oss i sista stund (se bifogad räkning och bankkontoutdrag för aktuell valutakurs). Behandlingen utfördes under perioden 1-29:e februari."

    That's it, vet inte ens om det var nödvändigt, men gissade att det är lättare att skotta igenom en tjock bunt med papper om man får lite hintar om vad det är.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    Glöm min första mening, hade inte riktigt tänkt färdigt svaret. Jag tycker att ni kryssar i "Vet ej", det blir enklare för er.

    /Dustpuppy

  • smugs

    Tack för ni delar med er av er erfarenhet. Vi har allt underlag förutom journalen från AVA som de ska maila oss nästa vecka.

    Du som fått ansökan bevlijad från fk, fick du endast ersättning för själva utlägget för ET och FET (utan kringkostnader)? I blanketten står det att man skall ange kostnaden för vården och eventuella läkemedel, men läkemedel får man ju inte ersättning för som jag har förstått det.Hur gjorde du, angav du läkemedelskostnaden med bifogade kvitton och fick ni ersättning för det då? Och räknas läkarbesöken in i denna vårdkostnad i samband med ÄD.

  • Dustpuppy

    Hej!

    Kostnaderna som ersätts i efterhand är bara det du har betalat utomlands (behandling och ev mediciner). Det du har lagt ut i Sverige, som mediciner, läkarbesök (förvård som provtagning) och resor är kört, det får du ingen ersättning för.

    Men, det kostar ju inget att försöka, du kan alltid begära ersättning för allt, det enda du kan få är ett nej.

    Däremot så ska förvård och mediciner egentligen täckas av den svenska sjukförsäkringen, så det handlar om att hitta en gynekolog på hemmaplan som är insatt i reglerna och kan skriva ut mediciner och utföra förvård som täcks av högskostnadsskyddet.

    /Dustpuppy

  • Mettebus

    FK meddelar idag att de avväger att avslå vår ansökan om ersättning för vård hos EGV i Riga; jag är på krigsstigen. Att två privata kliniker (CvL och Falun) rekommenderat ÄD smäller tydligen inte lika högt som att landstinget (Karolinska) sagt att vi visst kan bli gravida med IVF. Till saken hör att vi gjorde våra tre IVF (3 ET+3 FET) i landstinget innan vi valde att gå vidare privat (1 ET vardera på CvL/Falun). Både CvL och Falun konstaterade lågt AMH (0,6) och dömde i praktiken ut oss ur IVF-svängen. Karolinska menade att AMH var "ovetenskapligt" och ville inte ställa oss i ÄD-kön, efter IVF-kön. Har inte helt förstått detta, men kanske är vi inte ens behöriga till erättning från FK eftersom vi redan gjort tre landstingsförsök - någon som vet? Att vi valde att åka utomlands har med åldersfaktorn att göra; är född 73. Tips på hur jag går vidare tas tacksamt emot!

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?