• Anonym (nytt!!)

    Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!

    En intressant artikel som alla bör läsa! Statistiken har tidigare sagt att 3-4 % drabbas av en sfinkterruptur, men enligt en ny undersökning drabbas så många som 10 % av en sfinkterruptur, 50 % blir aldrig återställda efter en sådan här skada. Vem vågar föda barn idag undrar jag?

    http://politikerbloggen.tv4.se/2012/12/10/var-tionde-mamma-skadas-allvarligt-vid-forlossningen/

  • Svar på tråden Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!
  • Anonym
    plastkotte skrev 2012-12-21 23:07:10 följande:
    Hur många i den här tråden har själva varit med om en SR? Vissa som skriver här verkar inte veta vad ni snackar om..

    Jag har. Några frågor du vill ha svar på?
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-12-21 23:17:02 följande:
    Det finns det också. Barnen mår bäst av en vaginal förlossning, också i de fall där mamman spricker.  

    Min son mådde USELT efter min tekniskt sett fullt normala förlossning där jag även fick en sr. Hur trög är du egentligen? Vad sägs om att backa upp dina fåniga påståenden med källhänvisad FAKTA??
  • Anonym
    Tealhawk skrev 2012-12-21 22:24:24 följande:
    Folk är dåliga på att följa instruktioner. Många kvinnor krystar för glatta livet så fort de kommer in i utdrivningsskedet trots att BM säger åt dem att ta det lugnt, för det gör ju så ont och de bara MÅÅÅSTE krysta. Sedan ska många bestämt föda i någon ställning de läst om på Internet vilket nästintill omöjliggör sjukvårdens hjälp. För att inte tala om att allt ska vara över på 10 minuter, vilket inte heller talar för en skadefri förlossning. Och då har jag inte ens nämnt åldersrelaterad faktor (både låg och hög ålder) vilket både påverkar barnets storlek och moderns grundförutsättningar.

    Har man välutbildad förlossningspersonal, är lyhörd och det är en normal förlossning så skulle man kunna titta på siffror som tex Finland har, men i dagens Sverige kan vi tyvärr inte det.

    Sluta vara så ignorant och ta allting för givet. Var glad över att kejsarsnitt finns för tex sätesbjudningar, flerbördsgraviditeter, små bäcken och andra riskgraviditeter där moderns och barnens hälsa äventyras genom vaginal förlossning, men att tillåta KS av rent fåfänga I-landsskäl är en ren skandal.
    Vänta nu, hur ska du ha det?

    Först är kvinnor i ett hjälplöst tillstånd och måste ha hjälp och vara på sjukhus för att överhuvudtaget  klara av att föda. I nästa mening är en förlossning något man helt styr med viljan.

    Har du försökt att stå emot en kräkning? Eller kontrollera hur tarmarna rör sig? inte det?
    Livmodern består av glatt muskulatur. Den kan man inte påverka hur den rör sig eller med vilken kraft. 
    Har du aldrig suttit på muggen och varit riktigt hård i magen och fått sprickor? Att vävnaden KAN töjas betyder inte att den gör det. Tro mig, lika lite som du inte kan sitta med en riktigt stor och grov bajskorv i ändalykten och "hålla emot" och "töja ut" utan att får analfissurer och sår kan man förebygga rupturer genom att kontrollera kroppen.

    Ignorant var ordet.

     
  • Essien
    hannis skrev 2012-12-21 23:45:35 följande:
    Fast mammor förlösta med kejsarnitt har också ont. Fast skillnaden är att alla de mammorna har ont. Vid vaginala förlossningar är det bara en mindre del av mammorna som har ont. 

    Jag hade inte ett dugg ont efter mitt snitt. Det sträckte lite kring såret den första veckan men inget mer, och ja tog bara Alvedon.
  • Anonym
    Skrämmande och skandalöst rent ut sagt! Det ska sparas in på unga kvinnors kroppar. Vad kostar inte detta i sjukskrivningar, förlorad arbetsinkomst, re-operationskostnader, Aurorasamtal, skilsmässor, depressioner.... the list is endless.

    ...och såhär ser det ut i verkligheten, kejsarsnittspengarna är peanuts:
    "Exempelvis kan 80 procent av sjukvårdskostnaderna tillskrivas vård av 10 procent av befolkningen. De 1 procent mest resurskrävande patienterna blir inlagda i genomsnitt 4 gånger akut per år, och deras inläggningar utgör därmed 25 procent av samtliga."

    från (Förbättra livskvaliteten och minska antalet akuta inläggningar för de mest vårdtunga och utsatta patienterna inom SLL: Interimsrapport från AHS-projektet, 2010. Stockholm: Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Stockholms läns landsting; 2010.)
  • Pojkemamma

    Det hade varit jättetrevligt om det du skriver stämmer,men det gör ju inte det. Försök att förstå att även denna grupp får rupturer utan att det är deras fel.


    Tealhawk skrev 2012-12-21 22:58:29 följande:
    Det jag skrev om var normalförlossningar utanför riskgrupperna, alltså på ett ungefär: mamma på 20-30 år, normalvikt, och ett normalstort barn i magen. Jag vet ingenting om dig eller hur ditt förlossningsförlopp såg ut, det enda jag kan utröna är att du är 35+ vilket är en riskfaktor vid förlossningarna. I Finland är inte medelåldern för födslar lika hög vilket också kan förklara att deras siffra är lägre än Sveriges. Sedan beklagar jag din SR, man borde definitivt införa bättre vård i graviditetens slutskede. Tex. ultraljud för att försöka avgöra bebisens storlek + att ge olja/kräm för att mjuka upp vävnaderna i mellangården.
    These are not the droids you're looking for

  • Pojkemamma

    Samma här! Det var inget jämfört med den vaginala förl.


    Essien skrev 2012-12-22 00:41:25 följande:
    Jag hade inte ett dugg ont efter mitt snitt. Det sträckte lite kring såret den första veckan men inget mer, och ja tog bara Alvedon.

  • Rockan
    Dracarys skrev 2012-12-21 23:10:38 följande:
    Men varför utsätta sig för en så hög risk när det finns andra metoder som också resulterar i ett barn?

    Om metod A hade 10% risk för sfinkterruptur och gav ett barn... och metod B hade 0% risk för sfinkterruptur och gav ett barn.... då måste det finnas någon annan (stor) fördel med metod A för att den ska vara att föredra, eller hur?

    Jag skulle aldrig i livet ta en 10% risk för sfinkterskada om det fanns ett alternativ - vilket det gör.

    Jag tycker heller inte att det är acceptabelt att var tionde kvinna som föder ska behöva drabbas av ett spräckt arsle. Oavsett om hon får ett barn av det. År 2012 borde vi kunna förlösa barn utan att ge kvinnorna men för livet. Det borde vara fucking jävla prioriterat.
    Jag vet inte varför man vill föda vaginalt. Jag vet inte varför jag faktiskt ville det, trots mer än 10 år av enorm rädsla och ganska långt gången övertygelse om att jag ville ha snitt, men jag visste ändå att jag ville när jag väl stod inför det. Min inställning var dessutom att det förmodligen skulle gå åt helvete, att det skulle vara det värsta jag hade varit med om och att jag skulle spricka hela vägen - och ändå ville jag göra det. Hormoner? Galenskap? Jag vet inte, men jag tror inte jag är ensam om känslan.

    Risken för rupturer går inte att eliminera helt, men 10% är inte en "normalrisk" som man ska behöva räkna med heller. Det går att minska riskerna ganska rejält. Vill man ha snitt ska man få snitt, men om man vill föda vaginalt (hur rubbat det än må verka att vilja det) så ska man kunna göra det och känna trygghet i att riskerna är så små som är möjligt, och så är det inte idag. En del läkare har en statistik på närmare 30% rupturer när de hjälper barn med sugklocka, andra läkare ligger runt 3%. Det är en smått absurd variation.
    Egentligen är jag förbannat snäll
  • Rockan
    Tealhawk skrev 2012-12-21 22:24:24 följande:

    Sluta vara så ignorant och ta allting för givet. Var glad över att kejsarsnitt finns för tex sätesbjudningar, flerbördsgraviditeter, små bäcken och andra riskgraviditeter där moderns och barnens hälsa äventyras genom vaginal förlossning, men att tillåta KS av rent fåfänga I-landsskäl är en ren skandal.
    Varför är det skandal?

    Jag är för full valfrihet avseende vaginalt eller kejsarsnitt. Den enda rädsla jag kan känna är att fler kejsarsnitt kan bli till en ursäkt att nedprioritera vård vid vaginala förlossningar ännu mer, och det vänder jag mig starkt emot, men annars ser jag ingen anledning att invända alls.
    Egentligen är jag förbannat snäll
  • Anonym
    Tealhawk skrev 2012-12-21 22:58:29 följande:
    Det jag skrev om var normalförlossningar utanför riskgrupperna, alltså på ett ungefär: mamma på 20-30 år, normalvikt, och ett normalstort barn i magen.
    Jag vet ingenting om dig eller hur ditt förlossningsförlopp såg ut, det enda jag kan utröna är att du är 35+ vilket är en riskfaktor vid förlossningarna. I Finland är inte medelåldern för födslar lika hög vilket också kan förklara att deras siffra är lägre än Sveriges. Sedan beklagar jag din SR, man borde definitivt införa bättre vård i graviditetens slutskede. Tex. ultraljud för att försöka avgöra bebisens storlek + att ge olja/kräm för att mjuka upp vävnaderna i mellangården.
    Jag hade en helt normalstor bebis i magen, var 26 år gammal och ett helt normalt BMI.

    Jag lyssnade på BM och hade gott samarbete med henne. Stod upp under största delen av förlossningen, andades igenom krystvärkarna i en hel jävla timme innan de gav mig klartecken att krysta.

    Men så la de sugklocka, slet ut sonen och rev fullständigt upp mitt underliv.

    Jag är inte en av de som fick välja vilken förlossningsställning jag ville ha, som hade en normal förlossning precis fram till slutet, som lyssnade på BM, som blev sydd direkt efter förlossningen, under narkos, av en läkare.

    Ändå har jag problem med inkontinens....

    världen är inte svart eller vit! 
Svar på tråden Nytt om sfinkterruptur! 10 % av alla kvinnor som föder barn drabbas!