• amia01

    Manliga och kvinnliga yrken

    En fundering - vilka yrken finns det som fortfarande är 99% manliga/kvinnliga?
    Kom att tänka på det under veckan, när jag varit på en massa möten - med bara män... Har jobbat i 20 år på en handfull arbetsplatser och aldrig haft en kvinnlig kollega, och de kvinnor som jag träffat på möten, i projektgrupper, utbildningar eller liknande har varit max 1 på 100.
    Jag jobbar med maskin/processutveckling i stora industriprojekt, och undrar om det finns liknande dominans av kvinnor eller män inom andra yrken? I så fall vilka? Och varför?

  • Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken
  • Lovis111
    MEE83 skrev 2014-11-21 06:43:56 följande:

    Beror sig på hans kroppsbyggnad. Liten och tanig, nej... inte direkt. Om han är stocky och kompakt så är det en annan grej.


    Då spelar könet egentligen inte någon roll, Snarare kroppsbyggnaden?
  • Michael 310

    Har inget emot kvinnor som brandmän, så länge de klarar att bära ut en 80 kg tung medvetslös människa ur ett brinnande hus, iförd full rökdykarutrustning. Det är gristungt kan jag upplysa om.

  • MEE83
    Lovis111 skrev 2014-11-21 07:07:55 följande:
    Då spelar könet egentligen inte någon roll, Snarare kroppsbyggnaden?
    Ja, i princip, men kvinnor är oftast inte byggda på samma sätt som män.

    Avskräckning handlar ju mycket om hur en person uppfattas, fast avskräckning är lite fel ord, auktoritär är nog ett bättre val av ord, att man är respektingivande.

    Nu menar jag självklart inte att jag inte respekterar kortare män och kvinnor... men om du måste konfrontera en aggressiv eller berusad person så är det bra om personen kan uppfattas på det sättet. Då kanske det inte krävs fysisk konfrontation för att lösa situationen.

    En kortare person, med en kompakt tjurnacke(tänk brottar typ) kropp kan sätta rätt mycket kraft bakom kroppen om det skulle krävas. Det finns fördelar med det, låg tyngdkraft, bättre balans, svårare att rubba.
  • guchi

    Hur är det med kvinnor annars i mansdominerade yrken ?
    Ska dom ha samma jargong eller får dom vara "torrbollar" ?
    Skulle det fungera ändå ?

  • Annsiss

    Min man jobbar inom fordonsindustrin som traditionellt varit manlig han jobbar hårt för att rekrytera kvinnor men han får jobba mycket med männen att ändra attityd annars vill inte tjejerna stanna om de får nedsättande kommentarer eller det sitter nakna brudar på väggarna.

  • Konservativ
    temporär skrev 2014-11-20 10:34:52 följande:
    Jag anser inte att mansgrisar passar i vårt samhälle i detta århundrade. Var vänlig och åk tillbaks till 1814 så passar du nog in bättre.
    Du får väl inrätta utrotningsläger för oliktänkande. Är du styrelsemedlem i Fi? Faktum är ju att poliser och brandmän kvoteras in för att de är kvinnor. Sen klarar de inte jobbet.
  • guchi

    Kvinnorna gillar inte jargongen och männen är kritiska mot kvinnans prestationsförmåga. Det är handlar om två helt olika saker.

  • tobbe01
    Michael 310 skrev 2014-11-21 07:19:54 följande:

    Har inget emot kvinnor som brandmän, så länge de klarar att bära ut en 80 kg tung medvetslös människa ur ett brinnande hus, iförd full rökdykarutrustning. Det är gristungt kan jag upplysa om.


    Ja det får man hoppas är ett grundkrav. 
  • Snö79
    MEE83 skrev 2014-11-21 07:20:33 följande:

    En kortare person, med en kompakt tjurnacke(tänk brottar typ) kropp kan sätta rätt mycket kraft bakom kroppen om det skulle krävas. Det finns fördelar med det, låg tyngdkraft, bättre balans, svårare att rubba.


    Om din tjurnackekille inte lyckas med sitt avskräckande och det går till handgemäng så är det oftast bättre med en man eller kvinna med god konditon. En koloss har oftast god explosiv styrka men orkar inte särskilt länge och exempelvis en påtänd individ kan vara ganska så enträgen i sitt motstånd. När din koloss då börjar tappa orken så kanske han tappar "sin" arm alternativt tar till övervåld för att lösa situationen. Dessutom blir det lätt tunnelseende när någon börjar bli för trött och korkade beslut överlag fattas.
  • Digestive
    MEE83 skrev 2014-11-21 06:26:35 följande:

    Du borde kanske läsa på om vad det är för typer av förband som kvinnor tjänstegör i i IDF. Ytterst få gör det i Krigsförbanden. Ca 3%.

    Som jag skrev så kan kvinnor göra många av arbtesuppgrifterna, dom är till och med i majoritet i IDF. Men i fält, och med det menar jag självklart i förband som hamnar i strid så tjänstgör alltså en liten minoritet av kvinnorna. ca 3%.

    Samma sak för Ryssland i praktiken. Min tjej's morsa är för övrigt Ryska från början så Ryssland har jag jävligt bra koll på.

    Poliser behöver ibland vara avskräckande, men kvinnor kan såklart göra de flesta av arbetsuppgifterna.

    Kollar inte ofta på film, och framförallt inte action filmer.


    Aha.. så de här 3% har alltså genomgått klimakteriet eller helt enkelt kastrerats? - ty nämnda (och då kvinnospecifika) problem med hygeinen verkar inte beröra dessa. Kan också förstå att den "sociala biten" ser lite speciell ut när Anja, 75 år, ställer sig och gör honör i förbandsledet.

    Behöver inte läsa på någonting, det fina med diskussionsform och när folk påstår tveksamma saker i ett - det räcker med att ställa frågor och be om belägg. Fråga har delats ut och nu till förfrågan om belägg; presentera belägg som tyder på att fördelningen 3% beror på just nämnda orsaker och, exempelvis, inte alls på något så självförklarande som att väldigt få kvinnor söker sig till fältförband överhuvudtaget.

    Att fenomenet "andelen kvinnor i Isreals och Rysslands fältförband ligger på ungefär 3%" stämmer betyder inte att respektive utsaga och den subjektiva tolkningen av det fenomenet också stämmer.
Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken