• amia01

    Manliga och kvinnliga yrken

    En fundering - vilka yrken finns det som fortfarande är 99% manliga/kvinnliga?
    Kom att tänka på det under veckan, när jag varit på en massa möten - med bara män... Har jobbat i 20 år på en handfull arbetsplatser och aldrig haft en kvinnlig kollega, och de kvinnor som jag träffat på möten, i projektgrupper, utbildningar eller liknande har varit max 1 på 100.
    Jag jobbar med maskin/processutveckling i stora industriprojekt, och undrar om det finns liknande dominans av kvinnor eller män inom andra yrken? I så fall vilka? Och varför?

  • Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken
  • MEE83
    Digestive skrev 2014-11-23 02:53:11 följande:
    Diskuterar inte, finner bara resonemangen konstiga. Innan en diskussion åberopas så kanske man borde kunna identifiera ett faktiskt argument först? Har liksom inte presterat ett enda argument utav någon typ, varken för eller emot - utan har ifrågasatt påståenden som verkade konstiga.

    Vilka kvinnliga veteraner har uppgett detta om sin menstruation och hur uttryckte de sig? Observera att "jobbigt", "besvärligt" eller "omständigt" inte riktigt rimmar med olämpligt, ogörbart eller dysfunktionellt.

    He.. ja, jo - sex, relationer och graviditeter = att specifikt kvinnor ter sig olämpliga i arméen. Det går ju att säga precis samma sak fast tvärt om, i dessa fall.. liksom två som medverkar i vad som resulterar i något olämpliga i dessa fall. Att dock lyfta fram ofrivilligt sex som en anledning till att kvinnor inte lämpar sig i arméen, känns en aning magstarkt. Snarare en fråga om män/kvinnor som borde sitta i fängelset/rättspsyket och inte befatta sig med arméen överhuvudtaget, snarare än att det ska sållas bland de som kan bättre.

    Nej, alltså, det ser ytterst märkligt ut.. när en enkel hormonspiral eller P-stav trollar bort graviditeter och även förmildrar mensvärken betydligt för många kvinnor. Det borde även säga sig självt, att kvinnor som får riktigt svår mensvärk sållas bort av lika självklara skäl som en plattfotad man. Ingen har liksom påstått att arméen ska passa för alla..

    När det kommer till frivilligt sex och relationer så går det inte riktigt att ta till sig problemet, men man kanske ser allmänt annorlunda på saken. För det första så byggs det även djupa band mellan män under dessa förhållanden - om nu styrkan på relationen skulle utgöra problemet - och sedan så känns det ytterst konstigt att individer med uttalande diciplinproblem överhuvudtaget befinner sig där (alltså odiciplinerade på det viset att relationen (till bästa vännen i förbandet som till sängkamraten) skulle äventyra någonting militärt).

    Det kanske låter en smula elitiskt men olämpliga människor har inte i arméen att göra. Könet på de lämpliga kan dock sakna betydelse, då det just talas om människor lämpliga för arméen.

    Seriöst, problemen som tas upp här kan liknas med vilken arbetsplats som helst egentligen och de fungerar utmärkt med blandade kön, tills en olämplig individ dyker upp då. Inte riktigt så att en kvinna som sjukskriver sig en vecka varje månad under en heltidstjänst anses lämplig för arbetsuppgiften, inte heller om samma kvinna ej klarar av att utföra arbetsuppgifterna fysiskt och inte heller om samma kvinna skapar en massa socialt drama på arbetsplatsen - men så finns det de kvinnor som kan passera allt föregående utan problem. Och vice vera angående män, såklart..

    Hela den här strama mentaliteten kring arméen känns bara befängd och uppblåst - liksom mer känslostyrt än någonting annat. Men visst, könen kan hållas isär - det betyder dock inte att det ena eller det andra könet lämpar sig för arméen bättre eller sämre, utan en sådan eventuell nödvändighet visar bara hur tragiskt det ser ut i allmänhet.

    Ser ärligt talat bara fördomar och kvasiproblem här. Fördomar som i en slags hållning, där kvinnor som klarar av uppgiften (framför allt fysiskt) likväl räknas bort i resonemangen (för att män skulle kunna gör mer än nödvändigt, och andra, per definition, onödiga resonemang) - "- General! Varför har kvinnoförbandet tagits hit egentligen? Se på dem bara, medan de har byggt en bro över ån så har mansförbandet byggt TVÅ!" - och kvasiproblem som att kvinnoförband/kvinnor skulle halka efter med standarduppgifter/förhala samtligas - uppgifter som att bära tunga fälttält och dylikt från punkt A till B - när det så fruktansvärt enkelt kan lösas genom en extra kombatant att fördela arbetet med.

    Jisses, strider gärna vid sidan av kvinnor om läget i Europa utvecklar sig riktigt illa. Rätt klent på det området idag så ALLA LÄMPLIGA tillgångar borde rustas upp och om det här nu bara handlar om mentalitet, tradition och om "killarna mot tjejerna alá dagis" (som det verkar) - så kan militären hemskt gärna formas om; för det finns en aning viktigare saker än att blott bibehålla en sådan ordning, som att exempelvis försvara ett land..

    Första argumentet överhuvudtaget: Militären verkar inte riktigt klok i det här och borde (om nu utsagorna stämmer överhuvudtaget) formas om till någonting som inte drar tankarna till ett förskoledrama som har flyttat in på vilken arbetsplats som helst. Huruvida det görs blandat eller inte spelar ingen roll men visst lämpar sig lämpliga kvinnor som kombatanter, för att inte säga att det liknar exakt det samma som i fallet män, på den punkten..
    Vilka veteraner, det finns flertalet kvinnliga veteraner både från Afghanistan och Irak som har påtalat flera problem. Det saknas inte kvinnor som varit i strid nu, så det saknas inte kvinnliga veteraner vi har haft +10 år av krig och det finns ingen "frontlinje". En kvinna i ett logistikförband kan utsättas för en IED attack eller ett bakhåll likaväl som någon som jagar talibaner uppe i Hindukush.

    Här är en kvinnlig kaptens åsikter dock.

    There are female servicemembers who have proven themselves to be physically, mentally, and morally capable of leading and executing combat-type operations; as a result, some of these Marines may feel qualified for the chance of taking on the role. In the end, my main concern is not whether women are capable of conducting combat operations, as we have already proven that we can hold our own in some very difficult combat situations; instead, my main concern is a question of longevity. Can women endure the physical and physiological rigors of sustained combat operations, and are we willing to accept the attrition and medical issues that go along with integration? - Captain Katie Petronio, US Marine Corps, served in combat in Afghanistan and Iraq

    Physical Ability. While the majority of jobs in the armed forces are open equally to men and women, there are some to which women are just not physically suited. The standards of physical fitness have been set to suit men, and women attempting to reach them will over-stretch themselves.  In addition, combat units engage in activities designed to suit men?s capabilities. Women serving in integrated units will suffer higher injury rates as a result of this.

    Det finns flertal fall där kvinnor har fått fysiologiska problem på grund av de fysiska påfrestningarna, detta trots att dom fixat kraven för jobbet. Förslitningsskador är ett större problem bland kvinnor till exempel. Vi pratar ju inte om en dags tuff march och sedan en vecka med vila, i Afghanistan till exempel så handlar det om patruller med fulla bergen ryggsäckar och annan utrustning varannan, var tredje dag, i minst ett halvår. I många FOBs(forward operating bases) så är möjligheterna till att ha bra hygienvård begränsad.

    Efficiency. Some women will be able to meet the required standards, but most will not. While integration of women into combat is possible for those qualified, the small number versus the additional logistical, regulatory and disciplinary costs associated with integration do not make it a worthwhile move.


    Morale & Cohesion. Having women serving in direct combat will hamper mission effectiveness by hurting unit morale and cohesion.

    Military readiness. Pregnancy can affect the deployability of a unit when the unit has a disproportionate number of women or is understaffed.

    Tradition. Men, especially those likely to enlist, maintain traditional gender roles. In some situations, men are may act foolishly to protect women in their combat units. Harassment and resentment of the presence of women in a hyper masculine military subculture would likely become a problem.

    Dumdristigt? Ja kanske, men det finns män som utsätter sig för onödig risk som dom ej skulle ha utsatt sig för om det varit en manlig kollega, det är en av anledningarna till att Israel segregerar könen för stridande förband. Det är inte teori, det är praktiserad verklighet, och policy anpassad till verkligheten. 


    Abuse by Enemy. Both male and female prisoners are at risk of torture and rape, but misogynistic societies may be more willing to abuse woman prisoners.


    ----------------------------------------------------------------------

    Jag är inte i mot att kvinnor är anställda inom räddningstjänst, försvarsmakt etc för övrigt, utan detta handlar om att ett kön är bättre lämpat på grund av bland annat de fysiologiska kraven, men även den problematiska dynamiken mellan män och kvinnor som ej går att jämföra med en romans och flört på kontoret.
  • MEE83
    Digestive skrev 2014-11-23 03:33:32 följande:
    Ursäkta nyfikenheten men "ottermode"? Gillar träning och i allmänhet olika kroppars olika förutsättningar (alla kroppar som hålls i form har ju sina olika styrkor och svagheter av naturen, som kan kompenseras eller stärkas och så vidare). Kul med kroppsmedvetenhet.
    Crossfit, mix mellan styrka och uthållighet, en smidig kropp... som en utter. :)

  • MEE83
    Snö79 skrev 2014-11-23 06:26:00 följande:
    I första stycket är du ju faktiskt inne på något förutom det faktum att en kvinna också kan besitta dessa egenskaper. Det verkar som att du utgår från någon slags utopi där det finns en obegränsad pool av män som vill bli poliser, har explosiv styrka, bra kondition, en intelligens över genomsnittet, har stor auktoritet samt ett stabilt psyke. Om du lyckas hitta 20000 sådana så fine, men så många finns det inte av det slaget. Alltså får vi försöka komplettera varandra och då anser jag att den del som aldrig får tummas på är psyket snarare än fysiken. Finns många personer som sin storlek till trots inte kan hantera konflikter, är oförmögna till självreflektion och därav blir en fara för sin kollega samt de samhälle de ska skydda. 
    MEE83 skrev 2014-11-22 15:08:49 följande:
    Men eventuell rädsla hos kvinnan kan göra att situationen eskalerar, och istället för att lugna ner situationen genom enkel fysisk närvaro kan det gå åt andra hållet.

    Som detta fallet till exempel. Patetiskt ingripande av polisen och sedan flippar hon.
    www.dn.se/sthlm/har-slar-polisen-paverkad-man/ 
    För trots att du här helt verkar bortse från att män kan vara rädda så är i princip alla människor rädda i farliga situationer, då vi har något som kallas överlevnadsinstinkt. Det som är viktigt är hur självmedvetna vi är och hur vi hanterar rädslan. Så hellre en kollega med sämre fysik än en som lämnar mig med konflikten. Om du söker vidare på youtube så kommer du hitta ett antal videoklipp när män gör värdelösa ingripanden och det övergår till övervåld eller att de på annat sätt misslyckas med sitt jobb, så detta klipp var helt onödigt för diskussionens skull. 
    Jag menar att generellt sett så finns det kön som är bättre lämpat för ett yrke.
    Och du borde självklart alltid välja den som är bäst lämpad för jobbet för att få bäst effekt per krona. 

    Att det finns kvinnor som är bättre lämpade än män har jag inte sagt något om... självklart finns det det, men dom kvinnorna kommer alltid ha män som är i bättre fysisk vigör än dom själva, så mäns fysiologiska övertag gör män bättre lämpade, det var så naturen, eller gud eller vad sjutton man nu tror på ville ha det.

    Ja rädsla är bra och naturligt, så länge man kan kontrollera den, det sparkar i gång adrenalinet och förberder kroppen på flykt eller kamp. Så det kan definitivt vara en fördel, ungefär som kontrollerad aggressivitet. 

    Det finns en rad faktorer som påverkar en människas tröskel dock och förmågan att hantera psykisk stress och press, bland annat tillförliten till ens egna fysiska förmåga. Om man inte kontrollerar rädslan kan det bli som i videon från DN, att man skiter ner sig och spårar ur och eskalerar situationen, Rädda människor, eller snarare, människor som ej kan kontrollera sin egen rädsla gör dumma saker. 
  • Digestive
    MEE83 skrev 2014-11-23 21:51:29 följande:

    Vilka veteraner, det finns flertalet kvinnliga veteraner både från Afghanistan och Irak som har påtalat flera problem. Det saknas inte kvinnor som varit i strid nu, så det saknas inte kvinnliga veteraner vi har haft +10 år av krig och det finns ingen "frontlinje". En kvinna i ett logistikförband kan utsättas för en IED attack eller ett bakhåll likaväl som någon som jagar talibaner uppe i Hindukush.

    Här är en kvinnlig kaptens åsikter dock.

    There are female servicemembers who have proven themselves to be physically, mentally, and morally capable of leading and executing combat-type operations; as a result, some of these Marines may feel qualified for the chance of taking on the role. In the end, my main concern is not whether women are capable of conducting combat operations, as we have already proven that we can hold our own in some very difficult combat situations; instead, my main concern is a question of longevity. Can women endure the physical and physiological rigors of sustained combat operations, and are we willing to accept the attrition and medical issues that go along with integration? - Captain Katie Petronio, US Marine Corps, served in combat in Afghanistan and Iraq

    Physical Ability. While the majority of jobs in the armed forces are open equally to men and women, there are some to which women are just not physically suited. The standards of physical fitness have been set to suit men, and women attempting to reach them will over-stretch themselves.  In addition, combat units engage in activities designed to suit men?s capabilities. Women serving in integrated units will suffer higher injury rates as a result of this.

    Det finns flertal fall där kvinnor har fått fysiologiska problem på grund av de fysiska påfrestningarna, detta trots att dom fixat kraven för jobbet. Förslitningsskador är ett större problem bland kvinnor till exempel. Vi pratar ju inte om en dags tuff march och sedan en vecka med vila, i Afghanistan till exempel så handlar det om patruller med fulla bergen ryggsäckar och annan utrustning varannan, var tredje dag, i minst ett halvår. I många FOBs(forward operating bases) så är möjligheterna till att ha bra hygienvård begränsad.

    Efficiency. Some women will be able to meet the required standards, but most will not. While integration of women into combat is possible for those qualified, the small number versus the additional logistical, regulatory and disciplinary costs associated with integration do not make it a worthwhile move.

    Morale & Cohesion. Having women serving in direct combat will hamper mission effectiveness by hurting unit morale and cohesion.

    Military readiness. Pregnancy can affect the deployability of a unit when the unit has a disproportionate number of women or is understaffed.

    Tradition. Men, especially those likely to enlist, maintain traditional gender roles. In some situations, men are may act foolishly to protect women in their combat units. Harassment and resentment of the presence of women in a hyper masculine military subculture would likely become a problem.

    Dumdristigt? Ja kanske, men det finns män som utsätter sig för onödig risk som dom ej skulle ha utsatt sig för om det varit en manlig kollega, det är en av anledningarna till att Israel segregerar könen för stridande förband. Det är inte teori, det är praktiserad verklighet, och policy anpassad till verkligheten. 

    Abuse by Enemy. Both male and female prisoners are at risk of torture and rape, but misogynistic societies may be more willing to abuse woman prisoners.

    ----------------------------------------------------------------------

    Jag är inte i mot att kvinnor är anställda inom räddningstjänst, försvarsmakt etc för övrigt, utan detta handlar om att ett kön är bättre lämpat på grund av bland annat de fysiologiska kraven, men även den problematiska dynamiken mellan män och kvinnor som ej går att jämföra med en romans och flört på kontoret.


    Saken hör väl till att man helt enkelt tjänar på att forma om traditionen och på att utmana dessa sociala strukturer - ingen vinner på förlorad potential och eventuell underbemanning. Fysiska uppgifter kan fördelas på flera, det handlar bara om nytänk och att forma om därefter. Det finns ju ingen oändlig pool av lämpliga män och det kan säkerligen sänka kvalitén i stort, om platserna helt envist och dumstridigt ska fyllas utav män.

    Sedan, visst, så kan det säkert gå bättre med könsskilda förband, men det betyder ju inte fältet inte lämpar sig för kvinnor - utan att sociala strukturer står ivägen för en könsintegrering samt att fältarbetet har formats efter specifikt män. Allt det här går att förändra, även om sociala strukturer ter sig segförändrade. Det går ÄVEN att skapa specifikt blandade förband som består utav individer just lämpliga för sådana förhållanden (rätt mentalitet på rätt plats).

    Och visst kan det finnas färre lämpliga kvinnor än män, för fältarbete - dock onödigt att sålla bott potential på grund av sådant, ingen vinner på det. Alla viner på att ta till vara på den potentialen som finns, bara en fråga om hur det ska gå till och hur det görs bäst.
  • Guapa

    Någon har ju säkert nämnt det här redan men det finns ju ett flertal yrken som varit typiskt manliga men som på senare år har lika många eller tom fler kvinnliga utövare.
    Tex:
    *läkare (fler kvinnliga än manliga läkarstudenter)
    *tandläkare
    *präster (var visserligen olagligt med kvinnliga innan men men)
    *lantmätare (50/50 idag. Närmare 100% män för bara 30 år sedan).

    Finns säkert massor av fler.. 
     

  • Digestive
    MEE83 skrev 2014-11-23 22:19:54 följande:

    Crossfit, mix mellan styrka och uthållighet, en smidig kropp... som en utter. :)


    Najs! Låter mångsidigt! Har en rätt specialiserad kropp, naturligt stel och tunn men galet explosiv. Har svårt för att lagra fett (som i nyttig lagring och för större muskelbygge) men får snabba muskelresultat, musklerna som dominerar hör dock just till den explosiva typen. Sprintar väldigt fort, har god lungkapacitet och kan dyka över 25 meter utan minsta problem men får se upp med förbränningen under längre aktiviter då denna typen av musklerna inte kan förvara lika mycket kraft.

    Roligt och frustrerande samtidigt. Medan andra kan skryta om tunga lyft, rörlighet och om gott arbete under lång tid och hårda förhållanden - får en annan skryta med över 20 snabba armhävningar på fingertopparna, reptilsnabba rörelser och med att kunna slå med full styrka redan på väldigt korta avstånd.

    Fokuserar idag på träning som gynnar mer kraftlagring. =) Som envist trädgårdsarbete! Haha.. Att "bulka" på gym skulle kräva extremt mycket rörlighetsträning (stretching, simning och sådant) för att kroppen inte ska stelna ihop helt, tyvärr. Så får hållas med saker som tränar båda samtidigt för att spara tid!
  • Lovis111
    asdqwe skrev 2014-11-21 20:49:41 följande:

    Sverige och Norge som är de mest jämställda länderna i världen har samtidigt de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i världen. Helt enkelt för att vi i Sverige och Norge inte behöver kämpa för brödfödan utan istället har lyxen att välja yrke efter intresse. Eftersom män och kvinnor i grund och botten är olika blir arbetsmarknaden segregerad om vi själva får välja. Det är det som är den den skandinaviska jämställdhetsparadoxen, som beskrivs i denna norska dokumentär

    Själv jobbar jag i en branch som i Sverige är kraftigt manligt dominerad. Däremot har jag tät kontakt med kollegor i andra länder, som Indien och Kina. Där är personalen betydligt mer jämt fördelat mellan könen.


    Intressant dokumentär. Påvisar tydligt de skillnader som finns inom olika forskningsparadigm. Forskning kring de biologiska förutsättningarna och skillnaderna är självklart intressant men utifrån det som visades i dokumentären finns anledning att hålla med de norska forskarna om att vidare forskning krävs att för med säkerhet säga att de intressen en människa har beror på könet och dess skillnader biologiskt. Om testosteronet, som de säger i filmen, minskar möjlighet att känna exempelvis empati, är män då rentutav olämpliga inom vården? Såväl som läkare, sjuksköterska och undersköterskor, då det förutsätter att du kan känna empati för att ge en bra och meningsfull vård? Vidare undrar jag hur de mäns respektive kvinnors (som arbetar inom vård och teknik) hormonnivåer skiljer sig ifrån de normala? Med denna syn blir det också svårt att förklara varför allt fler kvinnor och män tar sig över till arbeten som tidigare varit dominerat av det motsatta könet.
  • asdqwe
    Lovis111 skrev 2014-11-25 11:53:36 följande:
    Intressant dokumentär. Påvisar tydligt de skillnader som finns inom olika forskningsparadigm. Forskning kring de biologiska förutsättningarna och skillnaderna är självklart intressant men utifrån det som visades i dokumentären finns anledning att hålla med de norska forskarna om att vidare forskning krävs att för med säkerhet säga att de intressen en människa har beror på könet och dess skillnader biologiskt. Om testosteronet, som de säger i filmen, minskar möjlighet att känna exempelvis empati, är män då rentutav olämpliga inom vården? Såväl som läkare, sjuksköterska och undersköterskor, då det förutsätter att du kan känna empati för att ge en bra och meningsfull vård? Vidare undrar jag hur de mäns respektive kvinnors (som arbetar inom vård och teknik) hormonnivåer skiljer sig ifrån de normala? Med denna syn blir det också svårt att förklara varför allt fler kvinnor och män tar sig över till arbeten som tidigare varit dominerat av det motsatta könet.
    Märkligt resonemang. Jag hoppas att du vet att allt är normalfördelat. Bara för att män i genomsnitt kanske har lägre empati än vad kvinnor har i genomsnitt, så innebär inte det att alla män är olämpliga inom vården (eller att att kvinnor för den delen skulle vara olämpliga i traditionellt manliga yrken). Många män har säkert tillräcklig empati för att göra ett bra jobb inom vården. Däremot så finns det anledning att tro att det finns könsspecifika preferenser på yrkesval och att utfallet av människors fria val skiljer sig mellan könen.
  • guchi
    asdqwe skrev 2014-11-25 12:23:32 följande:
    Märkligt resonemang. Jag hoppas att du vet att allt är normalfördelat. Bara för att män i genomsnitt kanske har lägre empati än vad kvinnor har i genomsnitt, så innebär inte det att alla män är olämpliga inom vården (eller att att kvinnor för den delen skulle vara olämpliga i traditionellt manliga yrken). Många män har säkert tillräcklig empati för att göra ett bra jobb inom vården. Däremot så finns det anledning att tro att det finns könsspecifika preferenser på yrkesval och att utfallet av människors fria val skiljer sig mellan könen.
    Jag kan meddela att jag aldrig har mött en så bra läkare som min nuvarande. En manlig och han förstår precis till skillnad från dom kvinnliga. Han kan också vara riktigt go, på gränsen till flirtig men det gör han givetvis inte, så bra är han på att balansera mellan sak och person ! Tackar för det
  • Unaangelita

    Jag jobbar inom järnvägen som växlare/rangerare. Hos oss i vår depå är jag enda kvinnan, och har alltid varit det sen vi öppnade. Det finns några tjejer till som är växlare men i en annan depå. Vi är ett stort företag med många anställda och det är säkert 95% män. Jobbar som sagt inom järnvägen, med tåg, reperationer av tåg osv..
    Tror det beror på arbetstiden, järnvägen stänger liksom aldrig, inte en enda sekund på hela året. Så det är mycket obekväm arbetstid, men bra lön och jag tycker det är ett kul jobb.
    Skulle tycka det var skitskoj om fler tjejer började här.
    Jag ses nog inte längre som en kvinna, utan man blir en i gänget med grabbarna, men det tog mig 3 år innan jag ens blev accepterad. Sjukt jobbigt och påfrestande men jag stod ut för jag vet att jag är bra på mitt jobb.

    Så jag tror att inom järnvägen ( med undantag från förarna för där blir det mer o mer kvinnor för varje år) är det väldigt mansdominerat.

  • uglygodcilla81
    Unaangelita skrev 2014-11-26 06:25:04 följande:

    Jag jobbar inom järnvägen som växlare/rangerare. Hos oss i vår depå är jag enda kvinnan, och har alltid varit det sen vi öppnade. Det finns några tjejer till som är växlare men i en annan depå. Vi är ett stort företag med många anställda och det är säkert 95% män. Jobbar som sagt inom järnvägen, med tåg, reperationer av tåg osv..
    Tror det beror på arbetstiden, järnvägen stänger liksom aldrig, inte en enda sekund på hela året. Så det är mycket obekväm arbetstid, men bra lön och jag tycker det är ett kul jobb.
    Skulle tycka det var skitskoj om fler tjejer började här.
    Jag ses nog inte längre som en kvinna, utan man blir en i gänget med grabbarna, men det tog mig 3 år innan jag ens blev accepterad. Sjukt jobbigt och påfrestande men jag stod ut för jag vet att jag är bra på mitt jobb.

    Så jag tror att inom järnvägen ( med undantag från förarna för där blir det mer o mer kvinnor för varje år) är det väldigt mansdominerat.


    Finns många kvinnor med slitjobb inom vården som jobbar natt också, det är nog inte arbetstiderna som skrämmer :)
  • frökenelisabeth
    Unaangelita skrev 2014-11-26 06:25:04 följande:

    Jag jobbar inom järnvägen som växlare/rangerare. Hos oss i vår depå är jag enda kvinnan, och har alltid varit det sen vi öppnade. Det finns några tjejer till som är växlare men i en annan depå. Vi är ett stort företag med många anställda och det är säkert 95% män. Jobbar som sagt inom järnvägen, med tåg, reperationer av tåg osv..
    Tror det beror på arbetstiden, järnvägen stänger liksom aldrig, inte en enda sekund på hela året. Så det är mycket obekväm arbetstid, men bra lön och jag tycker det är ett kul jobb.
    Skulle tycka det var skitskoj om fler tjejer började här.
    Jag ses nog inte längre som en kvinna, utan man blir en i gänget med grabbarna, men det tog mig 3 år innan jag ens blev accepterad. Sjukt jobbigt och påfrestande men jag stod ut för jag vet att jag är bra på mitt jobb.

    Så jag tror att inom järnvägen ( med undantag från förarna för där blir det mer o mer kvinnor för varje år) är det väldigt mansdominerat.


    Låter spännande, kan du inte berätta mer specifikt om dina arbetsuppgifter?

    Jag jobbar själv med ljusteknik på teater, det har tidigare varit väldigt mansdominerat men det kommer fler och fler tjejer i jobbet. 
  • Unaangelita
    frökenelisabeth skrev 2014-11-26 19:57:01 följande:
    Låter spännande, kan du inte berätta mer specifikt om dina arbetsuppgifter?

    Jag jobbar själv med ljusteknik på teater, det har tidigare varit väldigt mansdominerat men det kommer fler och fler tjejer i jobbet. 

    Haha ja det kan jag så klart göra.
    Mitt jobb går bla ut på att förflytta vagnar från ett spår till ett annat.
    På nätterna när tågen står inne i depån ska de städas, repareras, tvättas, klottersaneras och kadaversaneras.
    Vi håller även på med planering när det gäller vagnarna. Vart vagnarna ska gå, i vilket omlopp, när var och hur så man måste ha lite innanför pannbenet för med 50 vagnar ståendes kan det vara knepigt.
    Håller även på mycket med säkerheten inom järnvägen, det är stenhårda lagar och regler som ska följas och eftersom det oftast är en växlare på plats här hela tiden och det är vi som förflyttar vagnarna är det vår uppgift att kunna säkerhetsställa att inget går fel. Lite svårt att förklara för en "icke-järnvägare", jag brukar kort och gott säga att jag kör tåg men utan passagerare i :)

    Åh att få jobba på en teater är en barndomsdröm för mig! Måste vara hur spännande som helst. Jobbar du på en stor känd teater eller en mindre?
  • MEE83
    Digestive skrev 2014-11-23 22:40:49 följande:
    Saken hör väl till att man helt enkelt tjänar på att forma om traditionen och på att utmana dessa sociala strukturer - ingen vinner på förlorad potential och eventuell underbemanning. Fysiska uppgifter kan fördelas på flera, det handlar bara om nytänk och att forma om därefter. Det finns ju ingen oändlig pool av lämpliga män och det kan säkerligen sänka kvalitén i stort, om platserna helt envist och dumstridigt ska fyllas utav män.

    Sedan, visst, så kan det säkert gå bättre med könsskilda förband, men det betyder ju inte fältet inte lämpar sig för kvinnor - utan att sociala strukturer står ivägen för en könsintegrering samt att fältarbetet har formats efter specifikt män. Allt det här går att förändra, även om sociala strukturer ter sig segförändrade. Det går ÄVEN att skapa specifikt blandade förband som består utav individer just lämpliga för sådana förhållanden (rätt mentalitet på rätt plats).

    Och visst kan det finnas färre lämpliga kvinnor än män, för fältarbete - dock onödigt att sålla bott potential på grund av sådant, ingen vinner på det. Alla viner på att ta till vara på den potentialen som finns, bara en fråga om hur det ska gå till och hur det görs bäst.

    Fysiska uppgifter kan inte fördelas på fler personer i en spaningsgrupp till exempel, då man inte kan minska materielet man medför till en o-plats(eller materialet man bär med sig under rörlig spaning) utan att försämra operationens uthållighet. Det blir bara mer "munnar att mätta"(både bildligt och bokstavligt talat) och således större behov på materiel, någon måste bära det, materiel kraven går inte ner.

    De fysiska kraven går inte att kompromissa med då man är indelade i stridspar, 2 och 2 och varje individ måste klara av de fysiska kraven, annars så försämras kvalitén på gruppen.  

    Jag har inget i mot kvinnor inom dessa yrken så länge dom klarar av de krav som ställs. SR hade en programserie om storvuxna kvinnor, bland annat med en kvinna som faktiskt gjort militärtjänst som spaningssoldat(samma tjänst som mig), hon var den första kvinnan i Sverige som gjorde militärtjänsten just som spaningssoldat.

    Det var intressant för mig att höra henne berätta om sina erfarenheter som kvinna. :)
    sverigesradio.se/sida/avsnitt/292563

    Alexandra ? 180 cm spaningssoldat
    Sändes tisdag 31 december 2013 kl 11:03
    Alexandra Södervall gjorde lumpen som den första kvinnliga spaningssoldaten. De som störde sig mest på henne var de killar som var kortare än henne. Foto privat

    - Ofta frågar folk hur lång man är och då svarar jag 180 cm. Då händer det att de säger ?jag har också en kompis som är 180, men du känns längre. Hon är i och för sig mer långsmal?.


  • Digestive

    [quote=74431372][quote-nick]MEE83 skrev 2014-12-02 18:08:33 följande:[/quote-nick]Fysiska uppgifter kan inte fördelas på fler personer i en spaningsgrupp till exempel, då man inte kan minska materielet man medför till en o-plats(eller materialet man bär med sig under rörlig spaning) utan att försämra operationens uthållighet. Det blir bara mer "munnar att mätta"(både bildligt och bokstavligt talat) och således större behov på materiel, någon måste bära det, materiel kraven går inte ner.

    De fysiska kraven går inte att kompromissa med då man är indelade i stridspar, 2 och 2 och varje individ måste klara av de fysiska kraven, annars så försämras kvalitén på gruppen.  

    Jag har inget i mot kvinnor inom dessa yrken så länge dom klarar av de krav som ställs. SR hade en programserie om storvuxna kvinnor, bland annat med en kvinna som faktiskt gjort militärtjänst som spaningssoldat(samma tjänst som mig), hon var den första kvinnan i Sverige som gjorde militärtjänsten just som spaningssoldat.

    Det var intressant för mig att höra henne berätta om sina erfarenheter som kvinna. :)

    sverigesradio.se/sida/avsnitt/292563

    Alexandra ? 180 cm spaningssoldat


    Sändes tisdag 31 december 2013 kl 11:03Alexandra Södervall gjorde lumpen som den första kvinnliga spaningssoldaten. De som störde sig mest på henne var de killar som var kortare än henne. Foto privat
    - Ofta frågar folk hur lång man är och då svarar jag 180 cm. Då händer det att de säger ?jag har också en kompis som är 180, men du känns längre. Hon är i och för sig mer långsmal?.
  • asdqwe
    guchi skrev 2014-11-25 12:35:33 följande:
    Jag kan meddela att jag aldrig har mött en så bra läkare som min nuvarande. En manlig och han förstår precis till skillnad från dom kvinnliga. Han kan också vara riktigt go, på gränsen till flirtig men det gör han givetvis inte, så bra är han på att balansera mellan sak och person ! Tackar för det
    Trevligt. Jag kan meddela att Kajsa Bergqvist har hoppat högre än mig.
  • frökenelisabeth
    Unaangelita skrev 2014-11-27 04:51:44 följande:

    Haha ja det kan jag så klart göra.
    Mitt jobb går bla ut på att förflytta vagnar från ett spår till ett annat.
    På nätterna när tågen står inne i depån ska de städas, repareras, tvättas, klottersaneras och kadaversaneras.
    Vi håller även på med planering när det gäller vagnarna. Vart vagnarna ska gå, i vilket omlopp, när var och hur så man måste ha lite innanför pannbenet för med 50 vagnar ståendes kan det vara knepigt.
    Håller även på mycket med säkerheten inom järnvägen, det är stenhårda lagar och regler som ska följas och eftersom det oftast är en växlare på plats här hela tiden och det är vi som förflyttar vagnarna är det vår uppgift att kunna säkerhetsställa att inget går fel. Lite svårt att förklara för en "icke-järnvägare", jag brukar kort och gott säga att jag kör tåg men utan passagerare i :)

    Åh att få jobba på en teater är en barndomsdröm för mig! Måste vara hur spännande som helst. Jobbar du på en stor känd teater eller en mindre?
    Ja, det är jättekul att jobba på teater, även om det som med alla jobb blir trist eller slitigt ibland Det är en stor känd teater, men den ligger inte i Sverige  
  • Konservativ
    asdqwe skrev 2014-11-25 12:23:32 följande:
    Märkligt resonemang. Jag hoppas att du vet att allt är normalfördelat. Bara för att män i genomsnitt kanske har lägre empati än vad kvinnor har i genomsnitt, så innebär inte det att alla män är olämpliga inom vården (eller att att kvinnor för den delen skulle vara olämpliga i traditionellt manliga yrken). Många män har säkert tillräcklig empati för att göra ett bra jobb inom vården. Däremot så finns det anledning att tro att det finns könsspecifika preferenser på yrkesval och att utfallet av människors fria val skiljer sig mellan könen.
    Varför tror du det?
Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken