• amia01

    Manliga och kvinnliga yrken

    En fundering - vilka yrken finns det som fortfarande är 99% manliga/kvinnliga?
    Kom att tänka på det under veckan, när jag varit på en massa möten - med bara män... Har jobbat i 20 år på en handfull arbetsplatser och aldrig haft en kvinnlig kollega, och de kvinnor som jag träffat på möten, i projektgrupper, utbildningar eller liknande har varit max 1 på 100.
    Jag jobbar med maskin/processutveckling i stora industriprojekt, och undrar om det finns liknande dominans av kvinnor eller män inom andra yrken? I så fall vilka? Och varför?

  • Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken
  • MEE83
    guchi skrev 2014-11-22 14:47:28 följande:
    Du syftar till riktiga busar som behöver sättas på plats ?
    Nja inte nödvändigtvis, finns många idioter som inte kan hantera alkohol till exempel och spårar ur och som fysiskt skulle ha väldigt få problem med en kvinnlig polis om det skulle gå så långt som till en fysisk konfrontation... som tur var har dom ju dock hjälpmedel om det skulle börja krisa ordentligt.

    Men eventuell rädsla hos kvinnan kan göra att situationen eskalerar, och istället för att lugna ner situationen genom enkel fysisk närvaro kan det gå åt andra hållet.

    Som detta fallet till exempel. Patetiskt ingripande av polisen och sedan flippar hon.
    www.dn.se/sthlm/har-slar-polisen-paverkad-man/ 

    Adrenalin och testosteron kan vara ganska så dålig kombo. Det är bara att gå till en fotbollsmatch för att se hur folk beter sig.


  • guchi
    MEE83 skrev 2014-11-22 15:08:49 följande:
    Nja inte nödvändigtvis, finns många idioter som inte kan hantera alkohol till exempel och spårar ur och som fysiskt skulle ha väldigt få problem med en kvinnlig polis om det skulle gå så långt som till en fysisk konfrontation... som tur var har dom ju dock hjälpmedel om det skulle börja krisa ordentligt.

    Men eventuell rädsla hos kvinnan kan göra att situationen eskalerar, och istället för att lugna ner situationen genom enkel fysisk närvaro kan det gå åt andra hållet.

    Som detta fallet till exempel. Patetiskt ingripande av polisen och sedan flippar hon.
    www.dn.se/sthlm/har-slar-polisen-paverkad-man

    Adrenalin och testosteron kan vara ganska så dålig kombo. Det är bara att gå till en fotbollsmatch för att se hur folk beter sig.


    Kravet att vara psykiskt stabil och stresstålig är ett krav för både mannen som kvinnan, inom det polisiära som det militära. Vi ser både män som kvinnor begår tjänstefel, alla är som individer inte lämpade för yrkena.
  • Elit

    Vi vet redan till stor del hur det hänger ihop har skrivit om det i två tidigare trådar med källor för den som vill veta mer: http://www.familjeliv.se/forum/thread/68431087-valdokumenterade-konsskillnader-v-20

    Män och kvinnors personlighet skiljer sig ung. enligt ?stereotypen?: Metastudie på 23 000 personer från 26 olika kulturer. Skillnaderna är konstanta över alla kulturer och STÖRRE i mer jämställda länder. Ytterligare en metastudie på över 17 000 personer från 55 olika kulturer bekräftar detta. Källa: ?Gender Differences in Personality Traits Across Cultures: Robust and Surprising Findings (2001)? och ?Why can't a man be more like a woman? Sex differences in Big Five personality traits across 55 cultures (2008)? Nyare studier visar att om man tar hänsyn till Big Fives subtraits (som ibland tar ut varandra) får man ett ännu mer korrekt mått. Skillnaden ökar då till D = 2.71 med bara 10 % överlapp mellan normalfördelningarna. ?The Distance Between Mars and Venus: Measuring Global Sex Differences in Personality (2012)?   Killar och tjejer behandlas lika när de är små: 172 studier på 28 000 barn visar att killar och tjejer behandlas ungefär lika, de får lika mycket uppskattning och uppmärksamhet, stöd och värme, föräldrarna ställde samma krav och var lika stränga, kommunikationer var lika rak och tydlig. En ytterligare metastudie (bara på kommunikation) finner liknande resultat med undantaget att de hittade stöd för att mammor pratar mer med flickor och ger flickor mer stöd och uppmuntran än pojkar. Det sista var tvärt emot vad som brukar påstås. Källa: Parents´ differential socialization of boys and girl: A meta-analysis s.267-269 (Lytton & Romney 1991 ) och Moderators of gender effects on parents' talk to their children: a meta-analysis (1998)

    Män är mer intresserade av teknik (0,94) och kvinnor av människor (-0,68): Metastudie på över 500 000 personer visar stora skillnader mellan könens intresse (science, technology, engineering, and mathematics vs artistic, Social and Conventional). Skillnaderna har varit konstanta sen 1930-talet! Källa: Men and Things, Women and People: A Meta-Analysis of Sex Differences in Interests (2009) <- -skillnaderna kan förutspås redan när barnet ligger i fostret d.v.s. långt innan någon social påverkan. Källa: Simon Baron-Cohen´s: Prenatal Testosterone in Mind (2004)

    Om någon är intresserad av att veta hur och när dessa skillnader utvecklas:
    http://www.familjeliv.se/forum/thread/73116710-medfodda-konsskillnader

  • uglygodcilla81

    Manliga heltidsbrandmän utgör väl säkert 99 av skaran! Det finns många kvinnor som skulle passa men det är fortfarande för få av dem som söker :(

  • asdqwe
    Lovis111 skrev 2014-11-21 21:40:34 följande:
    Kanske är jag feminist kanske inte, jag har inte haft behovet att sätta en etikett på mina åsikter. Jag är för lika rättigheter och möjligheter för män likväl som för kvinnor. Jag är strängt emot kvotering och att locka ett kön till yrken med diverse förmåner. Känn dig fri att kalla mig feminist om du vill.
    Om du är för lika rättigheter (och skyldigheter) men emot kvotering och specialbehandling av kvinnor (eller män) skulle jag definiera dig som jämställdist.
  • Digestive
    MEE83 skrev 2014-11-22 13:48:35 följande:

    Varför ger du dig in i diskussion när du är otroligt dåligt påläst?

    Ja menstruationen är ett problem, det har ju för sjutton till med kvinnliga veteraner uppgett.

    Sexuella relationer är ett ganska stort problem ja. Frivillga sådana liksom sexuella övergrep. Oplanerade graviditeter är ganska vanligt, och om en kvinna blir gravid så påverkar det möjligheten till att verka och även beredskapen, har du ett plötsligt bortfall av manskap så är du ju underbemannad och det påverkar hela enheten.

    I USA så är oplanerade graviditeter betydligt högre bland anställda i Försvarsmakten än de är i den civila sektorn. Det finns inget positivt med det.

    Dr. Daniel Grossman from the University of California, San Francisco, who worked on the study, called the rates of unintended pregnancy "really shocking."

    Sluta vara lat och läs på så har du inte en sådan verklighetsfrånvänd uppfattning om saker och ting. 


    Diskuterar inte, finner bara resonemangen konstiga. Innan en diskussion åberopas så kanske man borde kunna identifiera ett faktiskt argument först? Har liksom inte presterat ett enda argument utav någon typ, varken för eller emot - utan har ifrågasatt påståenden som verkade konstiga.

    Vilka kvinnliga veteraner har uppgett detta om sin menstruation och hur uttryckte de sig? Observera att "jobbigt", "besvärligt" eller "omständigt" inte riktigt rimmar med olämpligt, ogörbart eller dysfunktionellt.

    He.. ja, jo - sex, relationer och graviditeter = att specifikt kvinnor ter sig olämpliga i arméen. Det går ju att säga precis samma sak fast tvärt om, i dessa fall.. liksom två som medverkar i vad som resulterar i något olämpliga i dessa fall. Att dock lyfta fram ofrivilligt sex som en anledning till att kvinnor inte lämpar sig i arméen, känns en aning magstarkt. Snarare en fråga om män/kvinnor som borde sitta i fängelset/rättspsyket och inte befatta sig med arméen överhuvudtaget, snarare än att det ska sållas bland de som kan bättre.

    Nej, alltså, det ser ytterst märkligt ut.. när en enkel hormonspiral eller P-stav trollar bort graviditeter och även förmildrar mensvärken betydligt för många kvinnor. Det borde även säga sig självt, att kvinnor som får riktigt svår mensvärk sållas bort av lika självklara skäl som en plattfotad man. Ingen har liksom påstått att arméen ska passa för alla..

    När det kommer till frivilligt sex och relationer så går det inte riktigt att ta till sig problemet, men man kanske ser allmänt annorlunda på saken. För det första så byggs det även djupa band mellan män under dessa förhållanden - om nu styrkan på relationen skulle utgöra problemet - och sedan så känns det ytterst konstigt att individer med uttalande diciplinproblem överhuvudtaget befinner sig där (alltså odiciplinerade på det viset att relationen (till bästa vännen i förbandet som till sängkamraten) skulle äventyra någonting militärt).

    Det kanske låter en smula elitiskt men olämpliga människor har inte i arméen att göra. Könet på de lämpliga kan dock sakna betydelse, då det just talas om människor lämpliga för arméen.

    Seriöst, problemen som tas upp här kan liknas med vilken arbetsplats som helst egentligen och de fungerar utmärkt med blandade kön, tills en olämplig individ dyker upp då. Inte riktigt så att en kvinna som sjukskriver sig en vecka varje månad under en heltidstjänst anses lämplig för arbetsuppgiften, inte heller om samma kvinna ej klarar av att utföra arbetsuppgifterna fysiskt och inte heller om samma kvinna skapar en massa socialt drama på arbetsplatsen - men så finns det de kvinnor som kan passera allt föregående utan problem. Och vice vera angående män, såklart..

    Hela den här strama mentaliteten kring arméen känns bara befängd och uppblåst - liksom mer känslostyrt än någonting annat. Men visst, könen kan hållas isär - det betyder dock inte att det ena eller det andra könet lämpar sig för arméen bättre eller sämre, utan en sådan eventuell nödvändighet visar bara hur tragiskt det ser ut i allmänhet.

    Ser ärligt talat bara fördomar och kvasiproblem här. Fördomar som i en slags hållning, där kvinnor som klarar av uppgiften (framför allt fysiskt) likväl räknas bort i resonemangen (för att män skulle kunna gör mer än nödvändigt, och andra, per definition, onödiga resonemang) - "- General! Varför har kvinnoförbandet tagits hit egentligen? Se på dem bara, medan de har byggt en bro över ån så har mansförbandet byggt TVÅ!" - och kvasiproblem som att kvinnoförband/kvinnor skulle halka efter med standarduppgifter/förhala samtligas - uppgifter som att bära tunga fälttält och dylikt från punkt A till B - när det så fruktansvärt enkelt kan lösas genom en extra kombatant att fördela arbetet med.

    Jisses, strider gärna vid sidan av kvinnor om läget i Europa utvecklar sig riktigt illa. Rätt klent på det området idag så ALLA LÄMPLIGA tillgångar borde rustas upp och om det här nu bara handlar om mentalitet, tradition och om "killarna mot tjejerna alá dagis" (som det verkar) - så kan militären hemskt gärna formas om; för det finns en aning viktigare saker än att blott bibehålla en sådan ordning, som att exempelvis försvara ett land..

    Första argumentet överhuvudtaget: Militären verkar inte riktigt klok i det här och borde (om nu utsagorna stämmer överhuvudtaget) formas om till någonting som inte drar tankarna till ett förskoledrama som har flyttat in på vilken arbetsplats som helst. Huruvida det görs blandat eller inte spelar ingen roll men visst lämpar sig lämpliga kvinnor som kombatanter, för att inte säga att det liknar exakt det samma som i fallet män, på den punkten..
  • Digestive
    MEE83 skrev 2014-11-22 14:37:12 följande:

    Ja, jag tycker inte att en kvinna på 60kg är avskräckande, eftersom hon med stor sannolikhet inte har samma fysiska kapacitet som mig.


    Ne, just det - bara pistol, batong, tårgas, aktiv träning i självförsvar samt ett gäng på några tusen bakom sig och som förföljer en över hela riket om så sig vill. Vet inte riktigt hur långt man tänker, om inte sådant avskräcker det minsta och man bara gör "slag i sak" efter att ha jämfört överarmar..
  • Digestive
    MEE83 skrev 2014-11-22 13:31:17 följande:

    Har inte skrivit att dom inte kan vara avskräckande, även om det ordet inte direkt var så pricksäkert, respektingivande är bättre i detta sammanhanget. Och en storväxt person, både på bredden och längden kan vara mer respektingivande i vissa sammanhang.

    Så det jag skrev är att en person som är har en "builtfat" eller "bearmode" kropp(kompakta manliga kroppstyper) kan ha vissa fördelar, personligen har jag ingen satt kropp för övrigt, mina kroppstyp är snarare "ottermode", och det är vad jag alltid varit, och även det jag personligen strävar efter att underhålla genom träning. 

    En satt kropp, dvs en kropp som är kompakt är kroppsbyggnaden, hur du lägger upp din träningsregim är en helt annan sak. En person med kompakt kropp kan ha fantastisk kondition. Det finns ingen kausalitet mellan satt kropp=dålig kondis.  


    Ursäkta nyfikenheten men "ottermode"? Gillar träning och i allmänhet olika kroppars olika förutsättningar (alla kroppar som hålls i form har ju sina olika styrkor och svagheter av naturen, som kan kompenseras eller stärkas och så vidare). Kul med kroppsmedvetenhet.
  • Snö79
    MEE83 skrev 2014-11-22 14:37:12 följande:
    Avskräckning handlar om perception, hur man uppfattar en person men även hur man handlar och uppträder, kontrollerad aggressivitet är till exempel ingen nackdel i vissa sammanhang, det kan vara en fördel i situationer när du måste dominera omgivningen och visa auktoritet.

    Fysisk storlek kan vara ett hjälpmedel då en person som är större kan uppfattas som mer respektingivande/hotfull/avskräckande, speciellt i kombination med just aggressivitet. 
    I första stycket är du ju faktiskt inne på något förutom det faktum att en kvinna också kan besitta dessa egenskaper. Det verkar som att du utgår från någon slags utopi där det finns en obegränsad pool av män som vill bli poliser, har explosiv styrka, bra kondition, en intelligens över genomsnittet, har stor auktoritet samt ett stabilt psyke. Om du lyckas hitta 20000 sådana så fine, men så många finns det inte av det slaget. Alltså får vi försöka komplettera varandra och då anser jag att den del som aldrig får tummas på är psyket snarare än fysiken. Finns många personer som sin storlek till trots inte kan hantera konflikter, är oförmögna till självreflektion och därav blir en fara för sin kollega samt de samhälle de ska skydda. 
    MEE83 skrev 2014-11-22 15:08:49 följande:
    Men eventuell rädsla hos kvinnan kan göra att situationen eskalerar, och istället för att lugna ner situationen genom enkel fysisk närvaro kan det gå åt andra hållet.

    Som detta fallet till exempel. Patetiskt ingripande av polisen och sedan flippar hon.
    www.dn.se/sthlm/har-slar-polisen-paverkad-man/ 
    För trots att du här helt verkar bortse från att män kan vara rädda så är i princip alla människor rädda i farliga situationer, då vi har något som kallas överlevnadsinstinkt. Det som är viktigt är hur självmedvetna vi är och hur vi hanterar rädslan. Så hellre en kollega med sämre fysik än en som lämnar mig med konflikten. Om du söker vidare på youtube så kommer du hitta ett antal videoklipp när män gör värdelösa ingripanden och det övergår till övervåld eller att de på annat sätt misslyckas med sitt jobb, så detta klipp var helt onödigt för diskussionens skull. 
  • Digestive
    Snö79 skrev 2014-11-23 06:26:00 följande:

    I första stycket är du ju faktiskt inne på något förutom det faktum att en kvinna också kan besitta dessa egenskaper. Det verkar som att du utgår från någon slags utopi där det finns en obegränsad pool av män som vill bli poliser, har explosiv styrka, bra kondition, en intelligens över genomsnittet, har stor auktoritet samt ett stabilt psyke. Om du lyckas hitta 20000 sådana så fine, men så många finns det inte av det slaget. Alltså får vi försöka komplettera varandra och då anser jag att den del som aldrig får tummas på är psyket snarare än fysiken. Finns många personer som sin storlek till trots inte kan hantera konflikter, är oförmögna till självreflektion och därav blir en fara för sin kollega samt de samhälle de ska skydda. För trots att du här helt verkar bortse från att män kan vara rädda så är i princip alla människor rädda i farliga situationer, då vi har något som kallas överlevnadsinstinkt. Det som är viktigt är hur självmedvetna vi är och hur vi hanterar rädslan. Så hellre en kollega med sämre fysik än en som lämnar mig med konflikten. Om du söker vidare på youtube så kommer du hitta ett antal videoklipp när män gör värdelösa ingripanden och det övergår till övervåld eller att de på annat sätt misslyckas med sitt jobb, så detta klipp var helt onödigt för diskussionens skull. 


    Gapande och tomma platser inom polis och militär önskas knappast. Då har könhysterin gått för långt, minst sagt. Militär och polis bör båda anpassas och utvecklas åt det effektiva och praktiska hållet istället för att blott bevara tradition - inte direkt kulturmuseer det här - och underbemanning och/eller förlorad potential utgör knappast något praktiskt eller effektivt.

    Fysiska standarduppgifter - som inom militären, där det finns särskilda standardupgifter som måste klaras av, som förbandsfrakt av tältläger och så vidare - har den fantastiska egenskapen att de kan fördelas på fler. Det finns ju inget egenvärde i att lyckas klara dessa uppgifter med så få som möjligt, utan det finns snarare egenvärde i en större armé totalt. Special- och elitförband hör dock till en annan fråga, där kan det finnas just givna poänger med att röra sig i mindre grupper och så vidare, men standardförbandet kan ju konstalleras precis hur som helst (i princip) - det handlar ju bara om att forma strukturerna efter verklighet och behov, liksom bara pappersarbete och nytänk det handlar om.

    Tusen gånger mer prio på psyket än fysiken bör stå - det fysiska går som poängterat att kompensera för och då även med egenvärdet att arméen naturligt växer.
Svar på tråden Manliga och kvinnliga yrken