• Anonym (Petra)

    Vad gör man när man testat allt? (övervikt)

    Har alltid varit stor. En tid in i äktenskapet blev det tresiffrigt. Nu har det varit ett antal väldigt jobbiga år och siffran har stigit rejält. Jag går till kurator på grund av min livssituation, men vi pratar ingen vikten. Jag vill inte operera mig. Har provat allt tycker jag, med fixar det inte och då hackar jag på mig själv vilket leder mig ännu mer neråt. Var till läkare och fick remiss till hälsohem, men det fungerade inte att kombinera med övriga livet.

    Vilka är era erfarenheter och råd?

  • Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)
  • LaLola
    Anonym (John) skrev 2015-07-04 22:46:14 följande:
    Nej, du kan inte jämföra någon drog med mat/godis.
    Anonym (Mjo.) skrev 2015-07-04 20:20:35 följande:
    Njaaa, jag vet inte jag. Jag har slutat med tex både morfin och "sötsaker/matmissbruk", tycker inte det känns på samma sätt men svårighetsgraden kan jag tycka är lika.. Samt att matmissbruk/sockerberoende är svårare med tanke på att man lär äta...

     


    Tror faktiskt att du hajar vad jag menar.
  • LaLola
    Anonym (John) skrev 2015-07-04 22:46:14 följande:

    Jag har dock snusat i 11 år och jag har flera gånger försökt att sluta med det men det är näst intill omöjligt, trots viljan och disciplinen.
    Utsättningssymptomen är helt enkelt för starka, som t.ex. frossa, sömnlöshet, känner mig sjuk, gruskänsla i ögonen, overklighetskänslor och ett sug som driver en till vansinne.
    Så enligt mina erfarenheter så går det verkligen inte att jämföra dessa beroenden.


    Äh, det är bara att bita ihop mentalt o emot ju.
  • LaLola
    LaLola skrev 2015-07-04 23:04:50 följande:
    Äh, det är bara att bita ihop mentalt o emot ju.
    *stå emot
  • Butterscotch
    Anonym (Been there, done that) skrev 2015-07-04 22:39:50 följande:

    Då är nog Special K en av bovarna. Mestadels socker i den skiten.


    Det var mest brödet och cappuccino om man ser till kalorier. Det får bli svart kaffe i morgon.
  • Anonym (Mjo.)
    Anonym (John) skrev 2015-07-04 22:46:14 följande:

    Nej, du kan inte jämföra någon drog med mat/godis.Även jag var fet innan jag började med kroppsbyggning, jag levde på skräpmat, godis och alkohol och när det gick så långt så att jag började må dåligt över hur jag såg ut så vände jag på det på 1 dag, det var inget svårt alls och jag droppade 27 kilo på 7 månader.

    Det var dock ruggigt tråkigt för när jag gör något så gör jag det till 100% eller inget alls, det sociala blev med andra ord väldigt lidande (ej alkohol eller ätande ute).

    Och visst, dom första veckorna så var hungern och suget efter godis rätt starkt men det var absolut inget svårt att avstå från.

    Jag har dock snusat i 11 år och jag har flera gånger försökt att sluta med det men det är näst intill omöjligt, trots viljan och disciplinen.Utsättningssymptomen är helt enkelt för starka, som t.ex. frossa, sömnlöshet, känner mig sjuk, gruskänsla i ögonen, overklighetskänslor och ett sug som driver en till vansinne.

    Så enligt mina erfarenheter så går det verkligen inte att jämföra dessa beroenden.


    Och enligt mina erfarenheter så går det Jag har oxå upplevt de symtom du beskrev plus några fler, värre med morfinet.. Men det varade högst en vecka med det riktigt jobbiga, och sen nån vecka till med lindrigare symtom.

    Mat/snacks/sötsaker har inte lika kraftig abstinens men är jobbigare psykiskt och kommer alltid tillbaka. Som sagt, det är svårt att undvika mat och jag faller lätt tillbaka.. "Ok, jag tar en..."
  • Anonym (5:2)
    Anonym (Mull) skrev 2015-07-04 22:53:08 följande:

    Det ska nog ta lång tid att gå ner i vikt också om man är väldigt överviktig.. Gäller väl att bygga muskler samtidigt så att man inte står där sen med allt löst skinn hängandes runt sig!?!


    Ja det är nog så att en långsam viktnedgång är dels mer hållbar och skinnet har bättre chans att hänga med jag har haft "tur" än så länge och slipper fladdra i vinden haha
  • Anonym (Been there, done that)
    Anonym (John) skrev 2015-07-04 13:38:04 följande:
    Idioter? Skulle du ha haft grundläggande kunskaper inom näringsfysiologi så skulle du ha vetat att det är kalori in och kalori ut som avgör om man kommer att gå upp eller ned i fettvikt, det är fysikens lagar.
    Springa behöver man dock inte göra, man behöver inte utföra någon träning öht om man inte vill, man måste dock äta mindre kalorier om man inte gör det.
    För min del räcker det att se sig omkring för att inse att det där inte alls är "fysikens lagar". Finns massor med folk som lever på socker men är smala som tändstickor likförbannat, utan att springa en meter. Det tror jag du också vet. Beror på flera saker. Dels påverkar olika kalorier kroppen olika. Det ger inte samma effekt att äta 100 kalorier av grönsaker som att äta 100 kalorier av choklad. Och dels spelar givetvis ämnesomsättningen stor roll. En del personer förbränner allt de stoppar i sig utan att behöva anstränga sig ett dyft, andra får kämpa för varje gram. 

    Det borde väl inte vara så kontroversiellt att det ligger till på det viset?
  • Anonym (Been there, done that)
    Anonym (John) skrev 2015-07-04 15:22:24 följande:

    Och vad menar du med att "äta rätt"? Tallriksmodellen? Man behöver inte äta "rätt", man kan ned i vikt på McDonalds mat om man vill det, volymen mat kommer dock att bli betydligt mindre då maten på McDonalds är skapligt energirik, sen så kommer man med största sannolikhet inte att få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver.


    Strålande! Ser fram emot att du bevisar detta genom att leva på McDonalds i tre månader utan att gå upp ett enda hekto. Givetvis får du bara äta antalet kalorier du gör annars. Ska bli kul.
  • Anonym (Maja)

    Jag tror att man måste hitta ett sätt att äta som man själv trivs med. Eftersom det handlar om en livsstilsförändring måste den ju vara positiv så att dieten inte känns som ett evigt straff. Då tror jag inte att det kommer att gå. Det handlar ju både om sättet dieten är uppbyggd på (tex räkna kalorier kontra utesluta vissa livsmedel) och vad man äter.

    Sen tror jag alltid att det är bra med kunskap så att man gör rätt prioriteringar. Säg tex att man är sugen på glass men ska vara nyttig och tar en näven nötter istället. I en dl nötter är det ca 400 kcal medan i 2 dl glass ca 250 kcal - så då har man fått i sig mer kalorier men förmodligen inte blivit av med glasslängtan - och tar en näve nötter till ...

    Alltså så att man har kunskap om näringsvärden i olika produkter men också om sitt eget ätbeteende.

    Om man vet varför man äter för mycket eller fel är det lättare att åtgärda det. Om man tex äter när man känner sig ensam kanske man kan börja med att försöka byta ut ätandet mot något annat som man också mår bättre av? Försöka bryta mönstret istället för att bara fokusera på ätandet som sådant. För jag tänker om du har ett osunt ätbeteende (som inte bara beror på att mat är gott) så finns det ju risk att du straffar ett matsnedsteg med att äta ännu mera fel. Dvs - du tar den där glassen - och skäms sen så mycket att du straffar/ tröstar dig med en glass till? För om övervikten beror på för stor fixering vid mat (tex straff/tröst) blir man nog inte så hjälpt av att fixera sig vid en diet - utan man behöver först skaffa sig ett substitut till mat som tröst ( dom exempel).

  • Anonym (Mull)

    [quote=75488830][quote-nick]Anonym (Petra) skrev 2015-07-03 10:01:10 följande:[/quote-nick]Har alltid varit stor. En tid in i äktenskapet blev det tresiffrigt. Nu har det varit ett antal väldigt jobbiga år och siffran har stigit rejält. Jag går till kurator på grund av min livssituation, men vi pratar ingen vikten. Jag vill inte operera mig. Har provat allt tycker jag, med fixar det inte och då hackar jag på mig själv vilket leder mig ännu mer neråt. Var till läkare och fick remiss till hälsohem, men det fungerade inte att kombinera med övriga livet.

    Vilka är era erfarenheter och råd?[/

    Hej fina! jag är väl minst 30 kilo övervikt, det är inte så mycket men ändå något jag vill bli av med.. Alltid haft mage och allt sätter sig runt mage/midjan.. Fött min förstfödda för två månader sen.. Har iaf precis slutat med socker, pasta, ris, bröd skräpmat i alla dess former, läsk osv.. Äter lite men ofta, mycket kött fisk kyckling.. Sallader.. Asså jag veeet att man tror man kommer sakna och inte riktigt kommer kunna njuta av livet på samma sätt om man ska börja äta nyttigt men det Är mörker man faktiskt tvärtom .. Plus mycket billigare i längden. Det Är tufft dem första veckorna att bli av med behoven av onyttigt och det Krävs verkligen motivation och vilja.. Jag vet även att man tänker att va fan ska jag laga nu om jag måste sluta äta det jag äter men när man väl börjat så är det jävla gott och så så enkelt att göra.. Typ

    Keso blandat med feta ost kyckling filer som du marinerat kvällen innan oliver körsbärstomater..

    Man får ju använda sig av allt men det ska ske måttligt och light produkter funkar faktiskt om man tar grädde, turkisk yoghurt osv.

    Alltid en måltids shake på morgonen och ett stort glas vatten eller en shake på frukt kvarg och honung.. Stilla sötsuget med tex chokladbollar gjorda på keso lite havregryn kakao och kokosflingor ..

    Jag hoppas verkligen du hittar ditt sätt men som träning tänker jag gå gå gå gå in med lurar i öronen och börja lyssna på alla goa pods som finns, lyssna igenom alla Christer i P3, alla mord dokumentärer och så ba tjappa på! =) simma också nu när det är varmt..l

    Tycker du fått många bra råd många mindre bra.. Du kan fixa det för livet ska inte gå ut på att sitta och vänta ut tiden och må dåligt.

Svar på tråden Vad gör man när man testat allt? (övervikt)